Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

warzywa UPRAWA WARZYW Brzeziński

29-05-2012, 1:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 39.99 zł     
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2330620379
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 16   
Koniec: 17-05-2012 20:00:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

 

Płatność z góry
  • Przelew bankowy
  • List polecony ekonomiczny         7,50 zł

     

     

  • List polecony priorytetowy          9 zł

     

     


WYSYŁKA - LIST POLECONY LUB PACZKA POCZTOWA


PRZEJDŹ DO SPISU TREŚCI - KLIKNIJ



   
uprawa warzyw brzezinski w VI 00

uprawa warzyw brzezinski w VI 01

uprawa warzyw brzezinski w VI 02

uprawa warzyw brzezinski w VI 03

uprawa warzyw brzezinski w VI 04

uprawa warzyw brzezinski w VI 05

uprawa warzyw brzezinski w VI 06

uprawa warzyw brzezinski w VI 07

uprawa warzyw brzezinski w VI 08


upload images

Wstęp:
PRZEDMOWA
Książka niniejsza, nosząca obecnie tytuł: „Uprawa wa-rzywu, jest szóstym z kolei wydaniem podręcznika warzyw­niczego, który w poprzednich wydaniach nosił tytuł „Ho­dowla warzywu. Autor jego — prof. Józef Brzeziński był przez 24 lata (1913—1937) profesorem ogrodnictwa na wy­dziale rolniczym Uniwersytetu Jagiellońskiego, założycie­lem, wieloletnim prezesem, a w końcu honorowym człon­kiem Towarzystwa Ogrodniczego w Krakowie, kierownikiem ogrodu warzywno-owocowego U. J., wieloletnim redakto­rem czasopisma naukowo-ogrodniczego „Ogrodnictwo^ oraz autorem licznych prac naukowych.
Ostatnie, tj. V wydanie „Hodowli warzywu, uległo wy­czerpaniu już w r. 1938, ale z powodu wybuchu wojny w r. 1939 oraz zgonu autora nie ukazało się na nowo aż clotąd.
Doceniając znaczenie tego rodzaju podręcznika zarówno dla praktyków-warzywników jak również i dla młodzieży, kształcącej się w zakresie ogrodnictwa, nie tylko jako córka zmarłego autora, lecz również jego uczennica, przez szereg lat pracująca w tymże zawodzie, podjęłam po zakończeniu wojny starania, mające na celu ponowne wydanie tej tak potrzebnej książki. Przy opracowywaniu nowego wydania starałam się o to, aby uwzględniało ono ostatnie zdobycze wiedzy warzywniczej oraz wszelkie zmiany natury ekono­micznej i handlowej, jakie nastąpiły w ostatnich latach. Mam nadzieję, że zadanie to zostało spełnione w pełni, przede wszystkim dzięki temu, iż dr Emil Chroboczek, pro-

Oprawa:
miękka

Format:15,5x22 cm

Ilość stron:496 str.

Stan:dst plamy i odbarwienia brzegow kilku ostatnich stron, przybrudzenia i zadarcia okladki, ubytek u gory grzbietu na 2 cm, przybrudzenia i odbarwienia kilku innych stron

Tytuł / autor / wydawnictwo
 
JÓZEF BRZEZIŃSKI
Prof. Uniw. Jagiell.
UPRAWA WARZYW

W Y D A N -I E    VI
przejrzał, uzupełnił i nowe metody uprawy uwzględnił Dr EMIL CHROBOCZEK prof. Szkoły Gł. Gosp. Wiejsk. w Warszawie


KRAKÓW
KSIĘGARNIA NAKŁADOWA STEFANA KAMIŃSKIEGO
WARSZAWA
TO W. OŚWIATY ROLNICZEJ
KSIĘGARNIA ROLNICZA
1948

  Spis treści:
SPIS   RZECZY
Przedmowa Wstęp     .
Str.
5
7

Część I. Ogólna
Rozdział     I.   Ogólne warunki warzywnictwa  i typy produkcji  wa­
rzywniczej            
Rozdział   II.   Klimat    .      .      .    . -      -    -
Rozdział III.   Gleba   
Rozdział IV.   Melioracje wodne   .   
Rozdział   V.  Nawozy  i  nawożenie   
1.    Nawozy organiczne   
Obornik  czyli  nawóz stajenny   
Inne nawozy naturalne   
2.    Nawozy  mineralne   
Nawozy azotowe   
Nawozy  fosforowe   
Nawozy potasowe   
Wapno     .   
Mieszanie nawozów mineralnych   

Nawozy  zielone   
Zapotrzebowanie pokarmowe i nawozowe warzyw
Rozdział VI.   Mechaniczna  uprawa  roli        .
Sposoby uprawy gleby   
Metody uprawy warzyw          .      .      .
Rozdział VII.   Nasienie, siew, sadzenie    ,
Nasienie   
Siew i sadzenie   

Sposoby   siewu         ..,...,   
Gęstość siewu i głębokość przykrycia   
3.    Sadzenie warzyw   
11 22 29 33
40
40
40
47
51
54
56
57
58
60
82
66
71
71
82
87 87 92 92 97 99
493
Str.
Rozdział VIII.  Pielenie, okopywanie i przerywanie warzyw   .      .     .105
Rozdział IX.  Metody uprawy warzyw i płodozmian    116
Kultury jednorodne i współrzędne   .    116
Płodozmian    119
Rozdział X.   Rozsadniki, inspekty i szklarnie    123
Rozsadnik    123
Inspekt             12@

Miejsce pod  inspekt    127
Skrzynie inspektowe        .         J28-
Okna, wietrzniki i maty     .    131
Ogrzewanie  inspektów    134
Ziemia  inspektowa    141
Zakładanie inspektu obornikowego    .     .      .     .     .     .     , hq
Uprawa warzyw w  inspekcie        .      .    149
h) Prowadzenie   inspektu            159
3.    Szklarnia     .      .      .      .    172
Rozdział XI.   Sprzęt  i zbyt warzyw    175
Rozdział XII.  Przechowywanie i konserwowanie warzy w      .     -     .187
Przechowywanie   warzyw       ,...,,.... 18?
Konserwowanie  warzyw     190
Rozdział XIII.  Odmiany warzyw i produkcja nasion       .... 194
Odmiany    ,      .      .      .    .      .      .      .      .3 94
Produkcja  nasion     200
Rozdział XIV.  Zwalczanie chorób i szkodników     ...... 204
Choroby i szkodniki   ............ 204
Środki  i metody  zwalczania     206
Rozdział XV.   Ogródki i  osiedla działkowe      .     .      .     .     .     -     - 212
Znaczenie i organizacja ogródków działkowych     .... 213
Założenie i prowadzenie ogródka działkowego    216
Część II. Szczegółowa.
Podział warzyw na  grupy   .    .219
Rozdział I.   Warzywa kapustne    .222
1.    Kapusta głowiasta    ,   -   222
a)    Klimat,  gleba,  nawożenie   
one
Uprawa  kapusty   późnej   
Uprawa kapusty wczesnej      .      -      -      -      -      -
2.    Kapusta czerwona   
s.  Kapusta  włoska    -
Kapusta brukselska   .      .      -      -      -      -      -     -     -      -     -      -    244
Kalafior     .    245
494
Str.
Brokuł   włoski    -      .......    257
Kalarepa        258
Jarmuż        260
Główne choroby i szkodniki roślin kapustnych:
a) Choroby 261,   b) Szkodniki 263
Rozdział U.   Warzywa rzepowate   .      ,    .270
Rzodkiewka    -    270
Rzodkiew              -        275
Rzepa        276
Karpiel czyli brukiew    i .    278
Główne choroby i szkodniki warzyw rzepowatych     .      .      .279
Rozdział III.   Warzywa  korzeniowe        280
1.    Burak        280
la.   Burak   ćwikłowy           :        280
lb.   Boćwina                 285
Główniejsze choroby i szkodniki buraków        286
a) Choroby 286, b) Szkodniki 288
Marchew        289
Pietruszka        294
Seler        296
4a) Seler   korzeniowy        296
4b) -Seler  naciowy        298
Pasternak        300
Salsefia (owsiane korzonki)        300
Skorzonera (wężymord lub czarne korzonki)        300
Choroby i szkodniki baldaszkowych:
a) Choroby 201, .b) Szkodniki 303
Rozdział IV.   Warzywa cebulowe        304
Cebula        304
Kartoflanka     .                    319
Szalotka    -        320
Czosnek        320
Pory                ,    323
Szczypiorek        323
Choroby i szkodniki cebulowych:
a) Choroby 323,   b) Szkodniki 326
 V.   Warzywa dyniowate        328
Ogórek        329
Melon                 339
Kawon czyli arbuz        343
Dynia        344
Wady, choroby i szkodniki dyniowatych        347
a) Choroby 347,   b) Szkodniki 349
Str.
Rozdział   VI.   Sałaty        349
Sałata   głowiasta        351
Sałata rzymska        357
Głąbiki   krakowskie                  357
Endywia                         358
Cykoria        359
Roszponka        .      .      .          .      .    361
Choroby i szkodniki sałat        362
Rozdział VII.   Warzywa strączkowe        364
Bób       .      .     .        365
Groch        366
Fasola        371
Soja    .378
Choroby i szkodniki strączkowych        379
a) Choroby 379,  b)  Szkodniki  381
Rozdział VIII.   Różne warzywa jednoroczne        303
Pomidory         .                    383
Pieprz turecki  (papryka)        395
Oberżyna  (gruszka miłosna,  jajko krzewiste)        ....    39ii
Ziemniaki                398
Choroby pomidorów, pieprzu tureck.. oberżyny i ziemniaków    403
a) Choroby 403, b) Szkodniki 408
5.    Kukurydza   cukrowa        408
Choroby kukurydzy                  412
6.    Szpinak      .        412
Choroby  szpinaku        415
Szpinak  nowozelandzki                  415
Karczoch        416
Kard        419
Rozdział IX.  Warzywa trwałe
Chrzan        422
Rabarbar                  424
Choroby  rabarbaru           429
3.    Szparag     .
Choroby i szkodniki  szparagów        449
a) Choroby 449,   b) Szkodniki 450
4.    Szczaw          .    452
Rozdział X. Warzywa mniejszego znaczenia (i przyprawy kuchenne)    454
Angelika, czyli  arcydzięgiel        .         .454
Anyż        455
Bazylia        455


496
Bulwa         ..-------
Batat    ...---      -      -
Cukrowe korzonki (kucmerka)   .
Czarnuszka    -
Fistaszek    .      -      -      -      -      -
Hyzop lekarski   

Ignam   
Kapusta chińska  .      .      .   - .      .      .
Kapusta   nadmorska         .      .      -
Kminek   
Kolendra       
Koper            
Koper włoski        .      ...      .      .
Lubczyk (Lubiśnik)     ......
Majeranek       .      .   
Mniszek     .........
Portulaka warzywna   
Rapunkuł            
Rozmaryn            
Rukiew czyli rzeżucha wodna     .
Rzeżucha  zwyczajna   
Tymian       ....
Zatrwian japoński  (czyściec bulwiasty)
Rozdział  XII.   Pieczarka
Choroby i  szkodniki  pieczarek
a) Choroby 482,   b) Szkodniki 483. Skorowidz omówionych roślin
TABLICE
warzywnych
Str.
455 [zasłonięte] 456
457 [zasłonięte] 457 458 [zasłonięte] 460
462 [zasłonięte] 464 465 [zasłonięte] 466 467 [zasłonięte] 468 468 [zasłonięte] 470
471 482
485
487

Zdjęcia / rysunki / ilustracje:

Powrót do zdjęć


Dodaj do ulubionych Sprzedających

Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"

Pozostałe książki - moje aukcje


Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.