WARZYWA STRĄCZKOWE
Autor: Józef Robak, Jerzy Szwejda Format: A5 Ilość stron: 52 str.
Ochrona warzyw strączkowych przebiega zależnie od przeznaczenia. Groch na zielono, fasola szparagowa oraz bób przeznaczone do przetwórstwa wymagają zabiegów ochronnych tylko do czasu kwitnienia, praktycznie ograniczających się do zaprawiania nasion. Natomiast te warzywa uprawiane na suche nasiona muszą być chronione w okresie formowania i dojrzewania strąków.
Do najważniejszych chorób fasoli zalicza się bakteriozę, szarą pleśń i rdzę, a grochu – askochytozę, mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego oraz rdzę. Ze szkodników fasoli i grochu oraz bobu największe szkody wyrządzają śmietki, mszyce, strąkowce oraz zmienik lucernowiec i oprzędzik pręgowany.
UPRAWA FASOLI SZPARAGOWEJ I NA SUCHE NASIONA
Autor: Brygida Wierzbicka Format: A5 Ilość stron: 81
Spośród 230 poznanych w świecie gatunków fasoli, do uprawy w warunkach klimatycznych Europy weszły dwa - fasola zwykła i wielkokwiatowa.W Polsce dominujące znaczenie ma fasola zwykła, w obrębie której wyróżnia się formy szparagowe, na zielone i na suche nasiona. W książce znajdują się najważniejsze zagadnienia dotyczące uprawy fasoli, odmian, ochrony przed chorobami i szkodnikami, zbioru i przechowawania nasion.
GROCH NA ZIELONE I SUCHE NASIONA
Autor: B. Wierzbicka Format: A5 Ilość stron: 60
Groch na zielone nasiona jest najwcześniejszym wiosennym warzywem przeznaczonym do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. W Polsce na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia jego uprawy znacznie wzrosła i obecnie wynosi 12,9 tys. hektarów. Do powiększenia areału przyczyniła się możliwość pełnego zmechanizowania jego uprawy i zbioru. Wśród warzyw strączkowych groch zajmuje drugie miejsce w uprawie po fasoli szparagowej. Prawie cały plon trafia do przetwórstwa z przeznaczeniem surowca na konserwy i mrożonki. Na świeży rynek do bezpośredniego spożycia na surowo lub po ugotowaniu przeznacza się znikomą ilość zielonego grochu. Największy udział w ogólnej produkcji przetworów mają mrożonki, na które jest zapotrzebowanie rynków zagranicznych. Eksport mrożonego grochu z Polski odznacza się dużą dynamiką wzrostu, jednak w różnych latach występują znaczne wahania np. w roku 1998 wysłano za granicę 8,1 tys. ton, a w roku 2000 tylko 3,2 tys. ton mrożonego grochu.