Spis treści
1. Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
2. Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych . . . . 25
2.1. Mleko i przetwory mleczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
2.2. Jaja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
2.3. Mięso i przetwory mięsne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
2.4. Ryby i przetwory rybne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
2.5. Tłuszcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
2.6. Produkty zbożowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
2.7. Warzywa i przetwory warzywne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
2.8. Owoce i przetwory owocowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
2.9. Orzechy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
2.10. Nasiona i ziarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
2.11. Cukier i wyroby cukiernicze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
2.12. Napoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82
2.13. Pozostałe produkty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84
3. Tabele składu i wartości odżywczej potraw . . . . . . . . . . . . 87
3.1. Zupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88
3.2. Potrawy rybne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
3.3. Potrawy mięsne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94
3.4. Potrawy warzywno-mięsne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98
3.5. Potrawy z warzyw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100
3.6. Potrawy z kasz, mąki, ziemniaków . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104
3.7. Potrawy z jaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108
3.8. Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110
4. Uzupełnienie – zawartość wybranych składników odżywczych
w produktach spożywczych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113
4.1. Zawartość jodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
4.2. Zawartość witaminy B6
118 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
4.3. Zawartość folianów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123
4.4. Zawartość witaminy B12
128 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5. Receptury potraw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133
6. Piśmiennictwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151
7. Skorowidz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15