Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wanilia laska 1szt

22-05-2014, 21:30
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7 zł     
Użytkownik twojeprzyprawy
numer aukcji: 4235670671
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 7   
Koniec: 22-05-2014 21:00:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wanilia laska 1szt

Wanilia dodawana jest do słodkich potraw – wypieków, deserów, kremów, napojów, używana jako dodatek do sosów, doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi.
Najbardziej aromatyczny jest środek wanilii, który można wydobyć, przekrawając ją na pół i oddzielając miąższ nożem.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Przepis na Crème brûlée:

Potrzebujemy:

300 ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii
4 żółtka
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki cukru brązowego do skarmelizowania

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.

W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne.

Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.

Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest bardzo zimny, a skarmelizowany cukier ciepły.

Więcej informacji uzyskają Państwo pod adresem:

http://www.twojaprzyprawa.pl/pl/p/Wanilia-laska-1szt/326

Cena: 7,00

Wanilia laska 1szt