Witam na mojej aukcji,
Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej aklimatyzacji w nowym miejscu.
UWAGA:
WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!
a oto moja oferta:
Warto dać sobie i dzieciom warzywka z własnego ogródka, bez chemii J)
BALSAM DLA NASZEGO ORGANIZMU !!!
ROSZPONKA WALERIANA
MUSISZ JĄ MIEĆ !!!
Przedmiotem aukcji jest 0,5 grama nasion waleriany.
Roszponka to warzywo liściowe zawierające dużo witaminy C (dwukrotnie więcej niż cytryna), witamin z grupy B, prowitaminy A oraz związków mineralnych, szczególnie fosforu, wapnia, żelaza i potasu. Zawartość potasu w liściach roszponki jest porównywalna jak w pomidorze, a żelaza jak w marchwi, jarmużu czy szczypiorku.
Liście odznaczają się przyjemnym, lekko orzechowym smakiem. Roszponkę spożywa się na surowo jako warzywo i zieloną przyprawę, można ją także gotować jak szpinak. Świeże liście dodaje się do omletów, sałatek, zup, past lub przyrządza z octem i oliwą, podobnie jak zieloną sałatę.
Roszponka jest cennym warzywem witaminizującym, zalecana zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. Pobudza trawienie, wpływa również uspokajająco na system nerwowy.
WARUNKI UPRAWY Roszponkę hodujemy w ogrodzie (wiosną lub jesienią), możemy również uprawiać ją na balkonie w skrzynce lub w domu na parapecie okiennym. Obrywamy wtedy poszczególne liście i użytkujemy w miarę potrzeby jak koper czy pietruszkę. Roszponka nie jest wrażliwa na przymrozki. Wysiana jesienią zimuje w postaci rozety liściowej.
Roszponkę zbiera się po upływie 2-3 miesięcy od wysiewu nasion.
Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion - niespodzianki .
Przy zakupie powyżej 200 zł - DOSTAWA GRATIS
Nie oferujemy żadnych odmian modyfikowanych genetycznie, a jedynie tradycyjne i naturalne odmiany ustalone.
POLECAM ZE WZGLĘDU NA BOGACTWO ANTYOKSYDANTÓW !!!
Antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.
|