Opis
Wydawnictwo Inne spacery
ISBN
978-83-[zasłonięte]794-5-2
Zielonka 2012, wydanie 1, format
130 x 210, objętość 384 str., oprawa miękka
Nawet
niewielka nadwaga może zadecydować o tym, czy przekroczysz linię mety jako
zwycięzca. Optymalna waga sportowca ma niewiele wspólnego
z prawidłową
masą ciała, do której dąży wielu ludzi podczas odchudzania. Jak więc się
odżywiać, by stanąć na najwyższym podium?
Książka „Waga startowa" jest
poświęcona regulacji masy oraz kompozycji ciała zawodników, którzy startują w
różnych dyscyplinach wytrzymałościowych – od kolarstwa górskiego, przez
bieganie, narciarstwo biegowe, wioślarstwo, po triathlon.
Autor książki,
Matt Fitzgerald, doświadczony trener i żywieniowiec, nie namawia czytelników na
dietę-cud własnego pomysłu. Dokonuje przeglądu aktualnej naukowej wiedzy na
temat żywienia w sportach wytrzymałościowych, a także przygląda się popularnym
dietom.
Ile powinien ważyć triathlonista i jaki odsetek jego wagi
powinien stanowić tłuszcz? Jaki stosunek mięśni do masy ciała powinien mieć
biegacz?
Matt Fitzgerald daje odpowiedzi na wiele podobnych pytań i krok
po kroku wyjaśnia, jak zbudować własny program żywieniowy, który przyniesie
optymalną wagę w dniu najważniejszego startu w sezonie.
Książka, podając
rozsądne i sprawdzone metody regulacji wagi, przyda się również osobom, które
nie uprawiają sportu regularnie. Dzięki „Wadze startowej” mogą się
przekonać, że regulacja masy ciała nie wymaga głodowych diet, a jedynie odrobiny
wysiłku i zaangażowania.
Zaletą publikacji jest jej język oraz
konstrukcja. Książka jest wciągająca niczym kryminał. Po przeczytaniu kilkunastu
stron, czytelnik zaczyna zastanawiać się nad własnym jadłospisem.
Z
kolejnych stronic coraz łapczywiej połyka wiedzę – ta konsumpcja może jedynie
przynieść pozytywne efekty i optymalną wagę.
Matt Fitzgerald jest autorem
kilkunastu książek poświęconych bieganiu, triathlonowi oraz odżywianiu. Na co
dzień współpracuje z serwisami „Bicycling” oraz „Runner's World”, jest również
redaktorem w magazynie „Triathlete” oraz jednym z głównych trenerów w portalach
internetowych TrainingPeaks.com i Active.com. Jest specjalistą do spraw żywienia
sportowców certyfikowanym przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Dietetyków
Sportowych (ISSN). Mieszka i trenuje w San Diego.
Rozdział 1. Waga i zawartość tkanki tłuszczowej a wydolność
organizmu
Rozdział 2. Jak wyznaczyć optymalną wagę zawodniczą
Rozdział 3.
Kontrola postępów
Rozdział 4. Sezonowe wahania wagi
Rozdział 5. Wymogi
poszczególnych dyscyplin
Rozdział 6. Wskazówki dla początkujących
Rozdział
7. Poprawa jakości diety
Rozdział 8. Bilansowanie źródeł energii
Rozdział
9. Harmonogram posiłków
Rozdział 10. Regulacja apetytu
Rozdział 11.
Trening a waga startowa
Rozdział 12. Jadłospis zawodowca
Rozdział 13.
Sportowiec w kuchni
Rozdział 14. Rola suplementów diety
Załącznik.
Zalecane ćwiczenia siłowe dla sportowców wytrzymałościowych
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.