Kompletne stanowisko ważące i etykietujące w wykonaniu ze stali nierdzewne. Dzięki zastosowaniu szafki, w której znajduje się drukarka etykiet zestaw spełnia rygorystyczne wymogi higieny w zakładach mięsnych. Nie mniej ważna jest też estetyka i komfort pracy. Na czas mycia nie trzeba wynosić drukarki do suchego pomieszczenia lecz zamknąć ją w szafie.
Coraz większe wymagania stawiane zakładom produkcyjnym stwarzają konieczność stosowania coraz nowocześniejszych technologii produkcji, pamiętając jednocześnie o minimalizacji kosztów ich wprowadzania. Także w dziedzinie ważenia, samodzielna waga stanowi dzisiaj już tylko element systemu. System wagowy pozwala na przyporządkowanie danemu produktowi oprócz masy również zestawu innych parametrów takich jak kod produktu, operatora, czy odbiorcy. Rekordy opisujące ważony produkt mogą być rejestrowane i w dowolny sposób przetwarzane za pomocą komputera PC. System umożliwia również wydruk etykiet lub paragonów zawierających zebrane informacje z możliwością ich uzupełnienia o kody kreskowe lub dodatkowe informacje z bazy danych.
Wielowagowy System dla Zakładów Mięsnych został stworzony z uwzględnieniem specyficznych wymagań przemysłu masarskiego. Uniwersalny charakter oprogramowania terminali wagowych, pozwala na ich swobodną konfiguracje, tak by każdy z nich mógł pracować na dowolnym stanowisku systemu wagowego. Stwarza to możliwość swobodnej konfiguracji systemu przez użytkownika, oraz wpływa na obniżenie kosztów eksploatacji.
System wagowy złożony jest z trzech niezależnych bloków, w których zebrane dane zestawiane są w postaci raportów. Wygląd raportów, oraz zakres przedstawianych informacji może być swobodnie modyfikowany przez użytkownika.
I - Blok wejściowy
Blok wejściowy złożony jest z trzech modułów:
- przyjęcie żywca
- ubój + kontrola weterynaryjna
- klasyfikacja
Rejestracja rozpoczyna się od ważenia przyjętego żywca, określenia jego rodzaju i ilości, oraz podania nazwy dostawcy i kierowcy dostarczającego towar.
Po uboju, każdej sztuce żywca przydzielony zostaje numer, po czym zostaje ona poddana kontroli weterynaryjnej. W jej wyniku dla danej sztuki określony zostaje kod dopuszczenia.
Kolejnym modułem jest klasyfikacja której wynikiem jest określenie klasy mięsności danej sztuki. Sklasyfikowana sztuka zostaje zważona i określony zostaje jej odbiorca.
Zebrane dane tworzą raport wejściowy który przyporządkowany jest dla danej dostawy.
II - Blok rozbioru
Tusze na blok rozbioru przyjmowane są z bloku wejściowego lub z bloku magazynu. Towar wyjściowy w postaci elementów z rozbioru, po zważeniu otrzymuje kod nazwy i klasy, oraz określony zostaje jego odbiorca.
Zebrane dane tworzą raport rozbioru, który przyporządkowany jest dla danego towaru lub odbiorcy
III - Blok magazynu
Dla każdego towaru wchodzącego lub wychodzącego z magazynu określany jest kod operatora, dostawcy/odbiorcy, nazwy towaru i jego klasy.
Na raport magazynu składają się trzy oddzielne raporty:
- raport stanu - określa stan magazynu w określonym dniu.
- raport przyjęcia - określa ilość przyjęć danego towaru w określonym przedziale czasu.
- raport wydania - określa ilość wydań danego towaru w określonym przedziale czasu.
Stanowisko zostało zainstalowane w kilkunastu zakładach mięsnych w Polsce.
System wydania towaru charakteryzuje się dużymi możliwościami rozbudowy, dzięki zastosowaniu systemu baz danych MySQL, oraz nowoczesnych technologii komunikacji.
Program poza wprowadzaniem baz danych w zasadzie nie wymaga obsługi.
Do głównych zadań programu należy:
1. Zarządzaniem wzorami etykiet.
2. Zarządzanie stanowiskami etykietującymi (waga, drukarka).
3. Zarządzanie kompletacją zamówień na stanowiskach wydania towaru.
4. Zarządzanie importem i eksportem do zewnętrznych systemów.
5. Raportowanie wykonanych zleceń.
Parametry podstawowe:
- nośność wagi: 30kg/15kg
- dokładność: 10g/5g
- rozmiar pomostu: 400x500mm
- max szer. etykiet: od 55 do 101mm
- dowolna ilość programowanych etykiet
Firma Zinner pphu zajmuje się wagami elektronicznymi od 1991 r. W oparciu o nasze doświadczenie proponujemy Państwu produkty najwyższej jakości. Nasza profesjonalna kadra pomoże dobrać rozwiązanie wagowo-informatyczne, które najlepiej sprawdzi się w Państwa firmie.
Dla nas najważniejsza jest jakość
|