Przedmiot aukcji:
Wafle orkiszowe z amarantusem Hildegard
z kontrolowanych upraw ekologicznych
data ważności: 10.2014
"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i łagodniejszy niż inne ziarna" - pisała Hildegarda z Bingen.
Orkisz jest bogaty w wiele niezbędnych aminokwasów.
Składniki: orkisz 80%, amarantus, ryż, sól morksa
Wartości odżywcze:
100 gram zawiera - 373kcal, białko 13,5g, węglowodany 70,6g, tłuszcze 2,0g, błonnik 7,1g,
1BE = 5,9g (dla diabetyków)
Pszenica orkisz to stary gatunek zboża, już w czasach starożytnych i średniowieczu znany, ceniony i częściej uprawiany niż obecnie. W porównaniu z innymi odmianami pszenicy uprawa orkiszu jest marginalna, gdyż daje on mniejszy plon ziarna niż reszta jego rodziny. Ma to jednak jeden, ogromny plus: orkisz pozostał nietknięty przez zabiegi „uszlachetniające” stosowane przez biznes rolniczy. Nie poddano go obróbce w celu ulepszenia zbieralności i przyswajalności nawozów sztucznych, dzięki czemu mamy do dyspozycji zboże o tych samych, naturalnych wartościach co przed kilku tysiącami lat.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka, cynku, miedzi, selenu oraz witamin A, E i D niż inne ziarna pszeniczne, jest od nich także bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Białko zawiera wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W dojrzałym orkiszu znajdują się znaczne ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci; rozjaśnia umysł, wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację. Cynk zawarty w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby.
Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok i inne choroby ostre. Orkisz rozgrzewa ciało, poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych.
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje!
Wystarczy kliknąć TUTAJ:)
|