Praktyczny, lekki i łatwy w użyciu wałek ułatwia przygotowywanie ciast.
Cechy i korzyści: - Wałek zbudowany jest z części do wałkowania oraz 2 nakładanych, ruchomych uchwytów.
Podczas rozwałkowywania ciasta porusza się tylko wałek, a uchwyty tkwią mocno w ręce, przez co uchwyt staje się bardzo stabilny przy wałkowaniu nawet bardzo wymagającego ciasta.
- W jednym z uchwytów wałka znajduje się nakrętka. Po odkręceniu przez otwór możemy wlać zimną lub gorącą wodę i zamknąć szczelnie nakrętką.
- Do wałkowania ciasta drożdżowego wałek należy wypełnić ciepłą wodą. Już w czasie rozwałkowywania ciasto zacznie rosnąć.
- Podczas przygotowywania innych rodzajów ciasta, na przykład kruchego, należy użyć zimnej wody lub nawet wody z kranu z kostkami lodu.
- Przy wałkowaniu ciasta francuskiego ciasta należy poruszać wałkiem tylko w jednym kierunku.
- Idealnie gładka powierzchnia sprawia, że ciasto nie przykleja się do wałka