Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem... 24h

22-07-2014, 0:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32.30 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 4355937102
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 7   
Koniec: 22-07-2014 00:49:53

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas
Do każdego zamówienia dołączamy zakładkę GRATIS!

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa
ul. Stroma 18a
01-100 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
(mBank)
201[zasłonięte]200400[zasłonięte]70274[zasłonięte]229
(Inteligo)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594



Wyprzedaż -70%Promocje -50%Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Wybierz kategorię:
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Dodatkowe informacje

  • ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]34341
  • liczba stron: 260
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: Katedra Wydawnictwo Naukowe
  • Seria: KONTINUUM
  • Data wydania: 2[zasłonięte]013-11
  • Opis

    Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości" - zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.Spis treściAleksandra Drzał-Sierocka, WstępWiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty)CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomościJoanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskichDominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce - przykład WarszawyAriel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowychAgnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codziennościCZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzeniaKarol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskieJoanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master ChefMonika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystykiKatarzyna Twardowska, "Baby do garów! ", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowejAgata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnychCZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenieMateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze- niemoralność heroicznej etykiRadosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmuAleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek

    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa