![](http://www.gigant.pl/images/allegro/top_allegro_naszamuza_com.jpg) Książki > Kulinaria / Żywność Książki > Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne > Kultura. Cywilizacja. Etnografia Książki > Wydawnictwa naukowe i popularno-naukowe
|
|
| | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) |
![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | | Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – "Jedzenie w (nie)świadomości" – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.Spis treściAleksandra Drzał-Sierocka, WstępWiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty)CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomościJoanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskichDominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce – przykład WarszawyAriel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowychAgnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codziennościCZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzeniaKarol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskieJoanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master ChefMonika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystykiKatarzyna Twardowska, „Baby do garów! ”, czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowejAgata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnychCZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenieMateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze– niemoralność heroicznej etykiRadosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmuAleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | Tytuł: | W garnku kultury | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | Oprawa: | miękka | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | Liczba stron: | 260 | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | Rok wydania: | 2013 | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | Miejsce: | Gdańsk | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) |
| ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | | Wydawnictwo: | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) Katedra Wydawnictwo Naukowe | | Nr katalogowy (ISBN): | 978[zasłonięte][zasłonięte]34341 978[zasłonięte][zasłonięte]34341 | | Data wydania: | 25 listopada 2013 |
|
| ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) | |
| ![](http://www.gigant.pl/images/InvDot.gif) |
Książka - dokument piśmienniczy myśli ludzkiej, raczej obszerny, w postaci publikacji wielostronicowej o określonej liczbie stron, o charakterze trwałym. Słowo o bardzo wielu pokrewnych znaczeniach. Dzisiejsza postać książki wywodzi się od kodeksu, czyli kartek połączonych grzbietem, które wraz z rozwojem pergaminu zastąpiły poprzednią formę dokumentu piśmienniczego, czyli zwój. Więcej informacji na: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%85%C5%BCka![](http://www.gigant.pl/images/allegro/stopka_allegro_naszamuza_com.jpg) |