Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

W Garnku Kultury

16-07-2014, 19:53
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.99 zł     
Użytkownik naszamuza_com
numer aukcji: 4340164319
Miejscowość Piaseczno
Wyświetleń: 4   
Koniec: 16-07-2014 18:59:32

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 W Garnku Kultury

 
W Garnku Kultury 
   Książka 
 
 >
 > >
 >
Pełny opis produktu
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – "Jedzenie w (nie)świadomości" – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.Spis treściAleksandra Drzał-Sierocka, WstępWiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty)CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomościJoanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskichDominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce – przykład WarszawyAriel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowychAgnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codziennościCZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzeniaKarol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskieJoanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master ChefMonika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystykiKatarzyna Twardowska, „Baby do garów! ”, czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowejAgata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnychCZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenieMateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze– niemoralność heroicznej etykiRadosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmuAleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek
 Tytuł:W garnku kultury
 Oprawa:miękka
 Liczba stron:260
 Rok wydania:2013
 Miejsce:Gdańsk
 Szczegóły
Wydawnictwo:Katedra Wydawnictwo Naukowe Katedra Wydawnictwo Naukowe
Nr katalogowy (ISBN):978[zasłonięte][zasłonięte]34341 978[zasłonięte][zasłonięte]34341
Data wydania:25 listopada 2013