O NAS
W skład naszego zespołu wchodzą Włosi i Polacy, co pozwala nam optymalnie wybierać najlepsze kąski włoskiej kuchni dostosowane do polskich smaków.
Zamówienia wysyłamy przesyłką kurierską najpóźniej 48h po zaksięgowaniu wpłaty (dni robocze). Koszt przesyłki to 15 PLN.
Przy zamówieniach przekraczających 250 PLN wysyłka gratis. Istnieje możliwość odbioru osobistego w Warszawie.
Aktualnie jedyną formą płatności jest przedpłata.
DLACZEGO TAK DROGO?
W dyskoncie lub supermarkecie znajdziesz pewnie produkty o podobnej nazwie, które będą kosztowały nieporównywalnie mniej. My jednak proponujemy Ci to, co najlepsze. Składniki, proces produkcji i dystrybucji naszych produktów nie powalają nam konkurować z wielką dystrybucją cenowo, ale jeśli chodzi o jakość - sprzedajemy po prostu co innego, choć o tej samej nazwie.
Zobacz dlaczego płacisz więcej:
- Składniki naszych produktów pochodzą najczęściej z okolic miejsca produkcji, a zawsze z Włoch (z wyjątkiem specjalnie sprowadzanych, np. kanadyjskiej mąki). Przez to są droższe od sprowadzanych spoza Europy.
- Żaden z naszych produktów nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, ulepszaczy. Ich produkcja kosztuje przez to więcej, a krótszy termin ważności też wpływa na wyższą cenę.
- Nasze produkty robione są tradycyjnymi metodami, które są mniej wydajne (a więc droższe), ale gwarantują lepszą jakość od masowej produkcji przemysłowej.
- Nasze produkty są butelkowane lub bezpiecznie pakowane w niewielkich opakowaniach przez producenta w miejscu produkcji. Gwarantuje to ich świeżość i oryginalność, ale podnosi koszty logistyczne.
- Niektóre z naszych produktów posiadają europejskie certyfikaty pochodzenia lub jakości, co dodatkowo podnosi ich cenę, ale gwarantuje oryginalność na wszystkich etapach produkcji.
- Sprowadzamy nasze produkty bezpośrednio od małych włoskich producentów, wielu z nich wraz z ich rodzinami znamy osobiście.
- Przechowujemy nasze produkty w odpowiednich warunkach (temperatura, wilgotność, dostęp światła).
KONTAKT
Tel. +48 [zasłonięte]969300
E-mail: [zasłonięte]@mniam.it
Sklep internetowy Mniam.it
VP Consulting Sp. z o. o. ul. Rakowiecka 34 lok. 5 02-532 Warszawa
NIP 521[zasłonięte]8118
Nr rachunku bankowego 50 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 598424 Alior Bank
Zespół Mniam.it
|
OPIS PRODUKTU
Senatore Capelli jest gatunkiem pszenicy twardej pochodzącym od północno-afrykańskiego szczepu Jenah Rhetifah wyselekcjonowanym przez włoskiego genetyka Nazareno Strampelli z Foggi w Apulii i wypuszczonym na rynek w 1915 roku. Strampelli zadedykował swój cultivar pszenicy abruzyjskiemu markizowi Rafaelle Capelli, senatorowi Królestwa Włoch, dzięki którem pod koniec XIX wieku w Apulii przeprowadzono reformę rolną i umożliwiono badania i eksperymenty genetyczne, które doprowadziły do wyselekcjonowania tego wyjątkowoego gatunku przenicy durum.
Mimo dużej delikatności i wysokości rośliny (ok 160 cm) oraz związanej z tym tendencji do wykładania się Senatore Capelli w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX w. stanowiła 60% upraw pszenicy durum we Włoszech. W późniejszym okresie została niemal całkowicie zastąpiona przez nowe, bardziej wydajne i odporne gatunki. Dziś uprawia się ją z uwagi na doskonałą jakość uzyskiwanej z niej semoliny w niektórych regionach południowych Włoch i wykorzystuje do produktów ekologicznych z najwyższej półki.
Pszenica twarda (Triticum durum), zwana też makaronową lub po prostu durum, różni się od zwykłej, miękkiej pszenicy z jednej strony mniejszą wydajnością upraw, ale z drugiej bardziej wartościowym, szklistym ziarnem zawierającym gluten dużo wyższej jakości. To właśnie pozwala na wytwarzanie z niej makaronu bez białka jaja kurzego. Ziarna pszenicy twardej są twardsze (jak sama nazwa wskazuje), a ich wnętrze ma bursztynowożółty kolor dzięki luteinie wytwarzanej w bielmie (wnętrze ziarna normalnej pszenicy jest białe). Uzyskiwaną z nich mąkę gruboziarnistą wykorzystywaną do produkcji klasycznego makaronu włoskiego nazywa się semoliną. Pszenica twarda jest uprawiana przez człowieka od czasów neolitycznych.
Makaron wyciskany jest przy użyciu matryc z brązu (trafilato al bronzo), przez co jego powierzchnia jest porowata i lepiej wchłania sosy i przyprawy. Proces suszenia makaronu przebiega w niskich temperaturach (45-60º C), dzięki czemu zachowuje on więcej wartościowych białek, węglowodanów i mikroelementów oraz ma bardziej wyrazisty smak. W ten sposób unika się jednocześnie żelatynizacji zawartego w makaronie glutenu, która znacząco zmniejsza jego przyswajalność przez organizm.
Region: Marche
BIO: Tak
suszony w niskiej temperaturze: Tak
wyciskany przez matrycę z brązu: Tak
Rodzaj ziarna: pszenica Senatore Capelli durum
Waga: 500 g
Producent Columbro, MARCHE
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami na innych aukcjach
|