Parla italiano? No pewnie -- wszak jestem italiano vero!
Adio, pomidore! Avanti, włoska przygodo!
Świat włoskiej polityki jest zadziwiająco podobny do tego, co znamy z naszego polskiego podwórka. Również sami Włosi, choć obdarzeni nieco większym temperamentem, w bardzo wielu aspektach przypominają Polaków. Nic więc dziwnego, że czujemy się tam jak w domu, a do tego jeszcze lazurowe morze, błękitne niebo i apetyczne... spaghetti!
Przygotowaliśmy dla Ciebie podręcznik oparty na znanej na całym świecie metodzie Berlitza. Będzie on stanowił doskonały substytut każdego kursu językowego lub stanie się jego znakomitym uzupełnieniem. Z pewnością docenisz go, jeśli szukasz książki oferującej klarownie opisaną gramatykę, a przy tym pomysły na praktyczne zastosowanie poznanego słownictwa. Naucz się porozumiewać po włosku w podróży, restauracji, muzeum i podczas zakupów. Podpowiemy Ci też, jak czerpać radość z rozrywki we włoskim stylu.
* Ćwicz wymowę oraz akcent i prowadź płynne rozmowy po włosku.
* Sprawdź, jak można gładko opanować gramatykę i odmianę czasowników.
* Poznaj i naucz się stosować na co dzień idiomy i popularne powiedzenia.
* Skorzystaj również z cennych rad, przydatnych w czasie podróży po Italii.
Ponadto znajdziesz tu dekalogi: 10 sposobów na szybką naukę języka włoskiego, 10 rzeczy, których nigdy nie należy mówić po włosku, 10 ulubionych zwrotów Włochów oraz 10 ważnych włoskich świąt.
Francesca Romana Onofri - autorka podręczników do nauki języka włoskiego, tłumaczka i pedagog
Karen Antje Möller - współautorka, a także redaktorka podręczników i ćwiczeń do nauki włoskiego
DODATKI SPECJALNE:
Dialogi z książki na płycie CD
Tabele odmiany czasowników
Słowniczek polsko-włoski i włosko-polski
* * * * * * *
Włoskie specjały
Książka kucharska. Poradnik bez kantów
Dawn Altomari
wydawnictwo: Septem
rok wydania: 2008
liczba stron: 328
okładka: miękka
format: 180 x 235 mm
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-1295-6
Buon appetito! Smak Italii w Twojej kuchni!
300 oryginalnych przepisów kuchni włoskiej
Włochy to raj dla zmysłów. To kraj opery karmiącej słuch. To kolebka renesansu słynnego z najznakomitszych dzieł sztuki stanowiących ucztę dla oczu. To ojczyzna czerwonego Ferrari, którego skórzana tapicerka wzbudza tęsknotę za wielkim luksusem. Miejsce, gdzie zapach ziół, cytrusów i bergamotki miesza się z wieloma innymi, zaskakując swą intensywnością. I nawet w tym cudownym zakątku wszechświata wszystkie drogi prowadzą do... kuchni.
Jeśli włoskie menu kojarzy Ci się głównie z odgrzewaną pizzą, makaronem spaghetti z knajpy na rogu ulicy albo deserem tiramisu, w przypadku którego nie można właściwie orzec, czy jest jogurtem, czy może ciastkiem, czas najwyższy powiedzieć: "BASTA!". Zacznij ucztować jak rzymscy bogowie i poznaj zadziwiające przepisy wykorzystujące tak smakowite produkty, jak oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, frutti di mare, pomidory w stu odmianach oraz słynne białe trufle.
Wyobraź sobie prawdziwe niebo w gębie. Niebo znad Toskanii, Lombardii, Sycylii i Kalabrii. Przygotuj wszystkie kubki smakowe na eksplozję oryginalnych i doskonałych smaków:
* apetycznych zup sporządzanych ze starannie dobranych warzyw i ziół;
* delikatnych mięs aromatyzowanych najlepszymi przyprawami;
* gęstych sosów podawanych do makaronów i ravioli;
* świeżych sałatek i wyśmienitych owoców morza;
* pysznych deserów zakrapianych wyrafinowanymi alkoholami.
Dawn Altomari jest absolwentką Amerykańskiego Instytutu Kulinarnego i szefem kuchni. Pracuje w przemyśle spożywczym już od ponad dziesięciu lat. Uwielbia kuchnię śródziemnomorską.