O NAS
W skład naszego zespołu wchodzą Włosi i Polacy, co pozwala nam optymalnie wybierać najlepsze kąski włoskiej kuchni dostosowane do polskich smaków.
Zamówienia wysyłamy przesyłką kurierską najpóźniej 48h po zaksięgowaniu wpłaty (dni robocze). Koszt przesyłki to 15 PLN.
Przy zamówieniach przekraczających 250 PLN wysyłka gratis. Istnieje możliwość odbioru osobistego w Warszawie.
Aktualnie jedyną formą płatności jest przedpłata.
DLACZEGO TAK DROGO?
W dyskoncie lub supermarkecie znajdziesz pewnie produkty o podobnej nazwie, które będą kosztowały nieporównywalnie mniej. My jednak proponujemy Ci to, co najlepsze. Składniki, proces produkcji i dystrybucji naszych produktów nie powalają nam konkurować z wielką dystrybucją cenowo, ale jeśli chodzi o jakość - sprzedajemy po prostu co innego, choć o tej samej nazwie.
Zobacz dlaczego płacisz więcej:
- Składniki naszych produktów pochodzą najczęściej z okolic miejsca produkcji, a zawsze z Włoch (z wyjątkiem specjalnie sprowadzanych, np. kanadyjskiej mąki). Przez to są droższe od sprowadzanych spoza Europy.
- Żaden z naszych produktów nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, ulepszaczy. Ich produkcja kosztuje przez to więcej, a krótszy termin ważności też wpływa na wyższą cenę.
- Nasze produkty robione są tradycyjnymi metodami, które są mniej wydajne (a więc droższe), ale gwarantują lepszą jakość od masowej produkcji przemysłowej.
- Nasze produkty są butelkowane lub bezpiecznie pakowane w niewielkich opakowaniach przez producenta w miejscu produkcji. Gwarantuje to ich świeżość i oryginalność, ale podnosi koszty logistyczne.
- Niektóre z naszych produktów posiadają europejskie certyfikaty pochodzenia lub jakości, co dodatkowo podnosi ich cenę, ale gwarantuje oryginalność na wszystkich etapach produkcji.
- Sprowadzamy nasze produkty bezpośrednio od małych włoskich producentów, wielu z nich wraz z ich rodzinami znamy osobiście.
- Przechowujemy nasze produkty w odpowiednich warunkach (temperatura, wilgotność, dostęp światła).
KONTAKT
Tel. +48 [zasłonięte]969300
E-mail: [zasłonięte]@mniam.it
Sklep internetowy Mniam.it
VP Consulting Sp. z o. o. ul. Rakowiecka 34 lok. 5 02-532 Warszawa
NIP 521[zasłonięte]8118
Nr rachunku bankowego 50 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 598424 Alior Bank
Zespół Mniam.it
|
OPIS PRODUKTU
Prezentowana oliwa jest flagowym produktem Frantoio di Riva, który zdobył tytuł najlepszej oliwy świata w kategorii oliw delikatnych w prestiżowym konkursie „Sol Italy 2009” oraz wiele innych nagród i wyróżnień.
Frantoio di Riva jest największą tłocznią oliwy w regionie północnej części jeziora Garda, największego i najczystszego jeziora Włoch, należącej do Trentino (region Trydentu). Tutaj kończą się południowe pasma Alp przechodząc stopniowo w dolinę Padu. Garda Trentino to jeden z najdalej wysuniętych na północ terenów uprawy oliwki (położony jest w okolicach 46º równoleżnika północnego, na którym leży też Mont Blanc). Klimat przedalpejski łączy się tu z klimatem śródziemnomorskim dzięki obecności łagodzących aurę wód jeziora Garda. Pozwala to na uprawę blisko 80.000 drzew oliwkowych na zboczach o wysokości 100-400 m n.p.m., gdzie zimą temperatura spada tylko nieznacznie i na krótko poniżej 0º. 95% szczepów uprawianych tu oliwek stanowią rodzima cultivar Casaliva i toskańska Frantoio. Pozostałe to głównie autochtoniczne szczepy Raza, Trepp, Favarol i Composter.
Dzięki wdrożeniu systemu ochrony przed muszką oliwkową (Bactrocera oleae), polegającemu na fizycznym likwidowaniu dorosłych osobników, w regionie do minimum ograniczono zastosowanie chemicznych środków owadobójczych, dzięki czemu produkowana tu oliwa jest wyjątkowo czysta i zdrowa.
Oliwki, z uwagi na ukształtowanie terenu, zbierane są głównie ręcznie od listopada do połowy grudnia i wytłaczane metodą mechaniczną na zimno.
Prezentowana flagowa oliwa extravergine wytłoczona jest niemal wyłącznie z oliwek najbardziej charakterystycznego rodzimego szczepu Casaliva zebranych we wczesnym okresie dojrzałości. Ma przejrzysty szmaragdowo-zielony kolor ze złotawym odcieniem.
Charakteryzuje się średnio intensywnym zapachem świeżych oliwek z nutami ziołowymi oraz wyczuwalnym śladem zielonego jabłka, rzodkiewki, cykorii i karczocha przeplatanych nutką migdałów i orzeszków piniowych. Ma harmonijny smak z przyjemną dla podniebienia dozą goryczki i bardziej zdecydowaną pikantną nutą. Na finiszu wyczuwalna nuta czarnego pieprzu i minerałów.
Oliwa z cenionego przez smakoszy rodzaju monocultivar, czyli wytłoczona w 100% z jednego konkretnego gatunku oliwek (w tym wypadku Casaliva) w przeciwieństwie do standardowej oliwy, która jest wykonana z mieszanki różnorodnych gatunków. Różnica między oliwą monocultivar i standardową przypomina różnicę między whisky single malt i blended.
Posiada europejski certyfikat D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) odpowiadający polskiemu C.N.P. (Chroniona Nazwa Pochodzenia) gwarantujący, że oliwki były uprawiane i wytłoczone na konkretnie zdefiniowanym terytorium (w tym wypadku jest to region Garda Trentino – północna cześć okolic jeziora Garda).
Region: Trentino
Smak: średnio-intensywny
Certyfikaty UE: D.O.P
Cultivar: Casaliva
Pojemność: 250 ml
Producent Riva, TRENTINO
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami na innych aukcjach
|