Jest to doskonałe podłoże ogrodnicze, które może być z powodzeniem stosowane między innymi w szkółkach roślin ozdobnych, ale również do produkcji róż, anturium, kwiatów doniczkowych, gerber, kwiatów rabatowych, lilii i truskawek. Jest również bardzo popularne wśród producentów warzyw, np. pomidorów, papryki, ogórków, kapusty, kalafiorów, marchewki, pietruszki.
Może być wykorzystywane jako samodzielny produkt, ale może być też mieszane z podłożami torfowymi.
Zalety włókna kokosowego:
- w pełni organiczne,
- doskonałe właściwości powietrzno-wodne,
- bardzo trwała struktura,
- łatwiejsze niż przy torfie ponowne nawilżanie podłoża,
- odczyn zbliżony do obojętnego pH 6,0-6,5,
- niskie zasolenie, brak zanieczyszczeń (patogenów oraz nasion chwastów),
- dobra pojemność cieplna,
Podłoże kokosowe charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami fizycznymi. Posiada dużą pojemność wodną i dużą porowatość.
Dzięki dużej zawartości ligniny w podłożu, ta unikalna struktura fizyczna ulega powoli stopniowej degradacji.
Włókno kokosowe w przeciwieństwie do torfu nie "osiada", jego struktura nie ulega zniszczeniu podczas obróbki mechanicznej tj. mieszania, stosowania maszyn do napełniania doniczek, multiplatów.