Pylisty węgiel aktywny do redukcji niepożądanych substancji smakowych i zapachowych.
Pylisty węgiel aktywny pochodzenia roślinnego w formie proszku ma zastosowanie do adsorpcji niepożądanych substancji smakowych i zapachowych.
Dzięki specjalnym procesom podczas produkcji może on przy swoim pełnym działaniu adsorpcyjnym wiązać najdrobniejsze cząstki, dzięki czemu rozdział następuje szybciej. Dlatego substancje tworzące bukiet napoju są bardzo dobrze chronione.
Działa selektywnie podczas stosowania go przeciw substancjom smakowym i zapachowym. Osadza się w płynie bardzo dobrze i szybko.
Stosuje się go w połączeniu z innymi środkami klarującymi jako pierwszy, napoje lepiej się filtrują.
INSTRUKCJA STOSOWANIA:
Węgiel pylisty należy wymieszać odpowiednią ilością płynu, po dodaniu do zbiornika należy intensywnie mieszać kilka minut, mieszanie najlepiej powtórzyć 2-3 krotnie w odstępach czasu.
Adsorbcję należy uznać za zakończoną po kilku godzinach dla pewności po całym dniu. Następnie powinno się osad oddzielić.
STOSOWANIE:
1. Obróbka wina i soków
Przy lekkim posmaku i zapachu pleśniowym, korkowym pochodzącym z drożdży i innych obcych zapachach dawka powinna wynosić 10-40g/100 l
Posmak pleśni najkorzystniej jest usunąć już w moszczu (w zależności od intensywności) 50-100 g/100 l
2. Obróbka napojów alkoholowych i wódek
Przy występowaniu niepożądanych składników smakowych i zapachowych zaleca się w zależności od ich intensywności zastosowanie pylistego węgla aktywnego do oddzielenia zawartości fuzli lub do zharmonizowania smaku
W większości przypadków stosujemy: 50-100g/100l
Węgiel należy chronić przed wilgocią.
Następną czynnością przy obróbce i przygotowaniu napojów nisko i wysokoalkoholowych powinno być klarowanie.
Waga netto 50g