SER KOZI WĘDZONY DOJRZEWAJĄCY
krążek o wadze 600g
Ser wytwarzany jest z mleka świeżego prosto z udoju, jedynie podgrzanego do temperatury ok.37 stopni Celsjusza, a więc zachowującego walory mleka surowego, które utraciłoby się podczas pasteryzacji. Do wyrobu sera używana jest podpuszczka. Ser po odcieknięciu wędruje do solanki i po dobie jest dalej przechowywany w temperaturze 12-13 stopni i w tych warunkach dojrzewa przez około 4 tygodnie.
Po tym okresie ser długo wędzony w zimnym dymie z drewna drzew owocowych.
Smakosze serów twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami są najlepszą potrawą na świecie. Największymi fanami kozich serów są Francuzi i Anglicy, którzy często sięgają po stare receptury nadające serom niepowtarzalny smak i charakter. Na świecie, a od niedawna także u nas, coraz więcej zwolenników mają sery zapiekane.
"Raz kozie ser"
Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane sš na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu serów, ponieważ kuleczki tłuszczu są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera też więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru. Żółty kolor nadaje mu karoten. Najcenniejszą właściwością mleka i serów kozich jest białko, które nie wywołuje alergii nawet u osób uczulonych na białko mleka krowiego czy jajek. Na sery przeznacza się mleko uzyskane od zwierząt pasących się na łąkach.
Najwyższej jakości sery przygotowywane są z mleka surowego poddawanego obróbce. Są miękkie, zwykle mają apetyczną aksamitną, naturalną skórkę. Czasami sery są obtaczane w popiele z węgla drzewnego, posypywane przyprawami, ziołami i zawijane w liście. Smakosze twierdzą, że sery kozie podpieczone na grillu lub suchej patelni, serwowane z sałatami sš najlepszą potrawą na świecie. Równie wielu zwolenników mają sery podawane jako dodatki do kanapek i sałatek.
Gospodarstwo ekologiczne ZUZIA
Nasze gospodarstwo ekologicznene znajduje się w malowniczej wsi Zabratówka położonej w gminie Chmielnik koło Rzeszowa.
Gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny od 2006 roku. Hodowlą kóz zajmujemy się już 15 lat.
W chwili obecnej nasze stado kóz liczy 35 sztuk dorosłych i 35 koźląt.
Od samego początku staraliśmy się wytwarzać produkty najwyższej jakości, dzięki czemu zostały one niejednokrotnie nagrodzone na cyklicznych imprezach m.in.:
WODR Boguchwała
AGROBIESZCZADY w Lesku
Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie
Prezentowałam swoje sery na targach BIOFACH 2008 w Norymberdze.
W naszej ofercie produktów z koziego mleka znaleźć można:
mleko kozie
twarożki
bundz
bryndzę
sery dojrzewające
sery wędzne
serniki z koziego twarogu
POZOSTAŁE SERY DOSTĘPNE NA NASZYCH POZOSTAŁYCH AUKCJACH - KLIKNIJ
Wysyłki realizujemy w każdy poniedziałek i środę za pośrednictwem firmy kurierskiej GLS, dzięki czemu mamy niemalże 100% pewność, że zamówione serki dotrą na drugi dzień.
Możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym potwierdzeniu telefonicznym.
Numer konta do wpłat:
50 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]5581106 [zasłonięte] 758023
Gospodarstwo ekologiczne ZUZA
Lucyna Cwynar
Zabratówka 115
36-017 Błędowa Tyczyńska
telefon: 017 [zasłonięte] 67
komórka: 609 [zasłonięte] 289
e-mail: [zasłonięte]@WP.PL
JEDNA Z WIELU NAGÓD OTRZYMANYCH ZA NASZE PRODUKTY
CERTYFIKAT ZGODNOŚCI EKOLOGICZNEJ PRZYZNANY NASZEMU GOSPODARSTWU
Z uwagi na fakt, iż nasze sery produkowane są ręczną technologią mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii od tych, pokazanych na zdjęciach.