Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wędzona szynka z indyka z serca Ślęży Klasa I

26-02-2012, 2:57
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 29 zł      Aktualna cena: 29 zł     
Użytkownik SaidaSara
numer aukcji: 2078288328
Miejscowość Strzelin
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 559   
Koniec: 07-02-2012 23:35:03
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

powiększ obraz






Data dodania 12/01/2012
Cena Zł 29,00
Adres Dolnośląskie / Wrocław
Stan Nowy



Wędliny bez dodatków substancji konserwujących, bez regulatorów kwasowości, bez glutaminianów, tylko naturalne składniki. Mięso wędzone na drewnie olchowym, peklowane ok 3 tygodni.

Możliwość na życzenie wystawienia innych wedlin na aukcje po kontakcie przez allegro, nie sprzedaje poza alllegro!.

Aukcja dotyczy 2 sztuk szynki z indyka min 1kg (około 1.2kg)



Nasze wyroby powstają ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa najwyższej jakości, szynki, karczku, schabu, boczku. Poddane są tradycyjnym metodom peklowania, wędzenia i parzenia, a starannie dobrane, naturalne przyprawy doskonale wzbogacają ich niepowtarzalny, wyjątkowy smak i aromat.

wędliny domowe wykonywane w oparciu o najstarsze receptury pochodzące z najrozmaitszych regionów Polski. Głęboki i bogaty smak, a także piękny zapach oraz wygląd nasze wędliny zawdzięczają tradycyjnym sposobom wykonania bez wykorzystania specjalistycznych dodatków chemicznych. Aromatyczne i ponadprzeciętnie smaczne będą ozdobą każdego stołu zarówno podczas uroczystych kolacji, jak również codziennych posiłków. Gorąco polecamy nasze domowe wędliny bez konserwantów.
Doskonale wiemy jak stworzyć wędliny o niepowtarzalnym aromacie i walorach smakowych powszechnie
W
wędliny domowe wykonywane w oparciu o najstarsze receptury pochodzące z najrozmaitszych regionów Polski. Głęboki i bogaty smak, a także piękny zapach oraz wygląd nasze wędliny zawdzięczają tradycyjnym sposobom wykonania bez wykorzystania specjalistycznych dodatków chemicznych. Aromatyczne i ponadprzeciętnie smaczne będą ozdobą każdego stołu zarówno podczas uroczystych kolacji, jak również codziennych posiłków. Gorąco polecamy nasze domowe wędliny bez konserwantów. Doskonale wiemy jak stworzyć wędliny o niepowtarzalnym aromacie i walorach smakowych bez większości powszechnie stosowanych konserwantów.



Ceny wędzonek drobiowych:

Szynka z indyka 29zł /1 kg
Szynka z piersi kurczaka 27zł/ 1 kg
Kiełbasa z indyka 29zł/ 1 kg

Kiełbasa z kurczaka 27zł/ 1 kg
Udziec wędzony z indyka 28zł/kg
Udko wędzone z kurczaka 20zł/kg
Super kabanoski wędzone z kurczaka 35zł/kg - POLECAMY!
Super kabanoski wędzone z indyka 35zł/kg - POLECAMY!
Istnieje możliwość pokrojenia wędlin wg. zamówienia - cena do uzgodnienia.

Wędliny wysyłamy kurierem, lub dowozimy na miejsce do klienta.
Strzelin
Sobótka
Wrocław
Dzierżonów - do uzgodnienia
Świdnica - do uzgodnienia

Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!

Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołuje „tylko” sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.

Badania Dr. Russella Blaylock’a dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich „naturalnej” śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę ( Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds? ). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem – szczególnie przed wysiłkiem fizycznym – nie pij „dietetycznych” i „energetycznych” napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie !

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na „epidemię” otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy maja jakiś „smak”), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamknięta w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną – wg. Wikipedii ekscytotoksycznośc jest to „patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne.”. Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie „otworzyć” barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Czytajcie etykiety na produktach!

Wszystkie wędzonki po za odbieranymi osobiście wysyłamy we wtorki kurierem, nastopnego dnia po wędzeniu