Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb autor: Egon Binder wydawca: Multico rok wydania: 2009 ilość stron: 117 isbn: 837[zasłonięte]4413 format: 130x190 mm oprawa: miękka seria: Zrób to sam cena katalogowa: 25,00 zł nasza cena: 22,00 zł
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami. - Wytwarzanie dymu: wędzenie zimne, ciepłe i gorące, środki wytwarzania dymu, jak działa dym.
- Piece i komory wędzarnicze: małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb, wędzarnie do samodzielnego wykonania, szafy i komory wędzarnicze, jak unikać błędó,w w czasie wędzenia.
- Wędzenie mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania, wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny, kiełbasa surowa, parzona i gotowana, jaki dym do jakiej kiełbasy, przepisy.
- Wędzenie ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie, metody wędzenia, gatunki ryb polecane do wędzenia, przechowywanie i zamrażanie, przepisy.
Spis treści:
Przedmowa Wprowadzenie Delikatesy z dymu Cele wędzenia Wędzenie - co to jest? Metody wędzenia Środki do wytwarzania dymu Powstawanie i skład dymu wędzarniczego Wytwarzanie dymu Jak działa dym? Czy wędzona żywność jest zdrowa? Od zwykłego pieca do specjalistycznej komory wędzarniczej Małe wędzarnie kompaktowe do ogrodu, na kemping i tereny wędkarskie Samodzielnie budowane wędzarnie Szafy wędzarnicze Komory wędzarnicze Jak uniknąć błędów? Przyrządy potrzebne w czasie wędzenia Wędzenie mięsa Echa średniowiecza w starych wędzarniach Metoda od lat wciąż najlepsza Zaopatrzenie w mięso Bez peklowania nie ma wędzenia Ważne reguły peklowania Zalewa Najważniejsze zalecenie: świadoma higiena Składowanie szynek Klasyczne przysmaki szynkowe Przepisy Wędzonki wieprzowe Baranina i drób Wędzone i suszone przysmaki z dziczyzny Co jeszcze można wędzić? Wędzenie Kiełbas Kiełbasa surowa, parzona i gotowana Jaki dym do jakiej kiełbasy? Przechowywanie kiełbas wędzonych Przepisy Wędzenie ryb Bicie, patroszenie i czyszczenie ryb Solenie ryb Przyprawiać rozsądnie Płukanie i suszenie Metody wędzenia Utrata masy wskutek wędzenia Można wędzić również ryby mrożone Specjalne haki wędzarnicze Ryby polecane do wędzenia Filetowanie ryb wędzonych Przechowywanie i zamrażanie ryb wędzonych oraz filetów Przepisy Marynowanie zamiast wędzenia |