Mała wędzarnia z wysokiej jakości stali nierdzewnej idealna do ryb, kurczaka i mięs.
Zasilana naftą na dwa palniki.
Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na regulację temperatury podczas całego procesu wędzenia, bez konieczności użycia dodatkowego urządzenia.
Zawartość pudełka:
- brytfanna,
- dolny i górny ruszt,
- tacka tłuszczowa,
- metalowa osłona,
- pokrywa z wbudowanym termometrem (0oC -100oC),
- dwa palniki,
- metalowe uchwyty pojemność: np. na 4 pstrągi.
Czym i jak można wędzić?
1. Możemy używać do wędzenia różnego rodzaju drewnianych zrębek (np. buk, olcha, bądź bardzo aromatycznych zrębek owocowych: wiśnia, czereśnia, jabłoń, śliwa czy grusza).
2. Rodzaje wędzenia jakie umożliwia wędzarnia stołowa:
- Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia, przygotowywany produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.- Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny.
Czas wędzenia zależy od samej potrawy oraz od zastosowanej temperatury w wędzarni.
Przybliżony czas wędzenia ryb to 30 min
- Wędzenie drobiu i mięsa czerwonego 60 min do 90 min.
Przepis na Szynkę piwną
- 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- ok 1 l wody
- 70 g miodu
- 0,3 l piwa porter
- 80 g soli
- saletra potasowa 5 g
- mieszanka przypraw BIOWIN19 g
Przygotowanie
Mieszankę ziołową, saletrę potasową, sól, wodę i piwo gotujemy ok 10 min..
Tak przygotowanym roztworem nastrzykujemy szynkę - ok. 30 nakłuć nastrzykiwarką. Pozostałą zalewę podgrzewamy i mieszamy z miodem aż do rozpuszczenia, następnie schładzamy. Szynkę wkładamy do naczynia, zalewamy solanką i peklujemy przez 2 tygodnie, obracając mięso co 2 dni. Po wyjęciu i osuszeniu przez 24 godziny, obwiązujemy nićmi, bądź umieszczamy w siatce wędliniarskiej. Wędzimy dymem o temperaturze 30°C-70°C.