Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

wędzarnia ,wędzarnie, grille, grill

17-01-2012, 23:43
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2 200 zł     
Użytkownik Miedzinski2009
numer aukcji: 2018457332
Miejscowość Konopiska
Wyświetleń: 423   
Koniec: 24-01-2012 15:53:54

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Miedziński
KONTAKT
Zakład Stolarski
Kowale 21
42-274 Konopiska
(okolice Częstochowy)
tel: 696[zasłonięte]640
lub 784[zasłonięte]929
e-mail: [zasłonięte]@tlen.pl
lub [zasłonięte]@miedzinski.pl
/
TRANSPORT
Transport i montaż na teranie całej Polski.
Cena transportu do uzgodnienia.
NAGRODA
puchar
I miejsce
XIII Targi IN

WĘDZARNIA
Smaku i zapachu wędzonych w domu mięs i wędlin nie da się z niczym porównać.
Prezentowana przez nas wędzarnia wyposażona jest we wszystko to, czego potrzeba, żeby przygotować przepyszne i zdrowe wędzonki dla waszego domu   

Wędzarnia  wykonana jest z solidnej  stalowej blachy o grubości 2mm,
dzięki licznym regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień uwędzenia potraw.

Powierzchnia zewnętrzna malowana  proszkowo.
Wędzarnia składa się z 3 elementów.
-wędzarnia
-podstawa na drewno z półką z zewnątrz
-przedłużony komin
Wymiary zewnętrzne  z przedłużonym kominem szer.gł.wys.545 x 545 x 2400 mm, a całość waży około 70 kg.
Urządzenie wyposażone jest w:termometr i klapę komina do monitorowania temperatury  i kontroli.
Wewnątrz zaprojektowano nierdzewne ruszty, żeby chronić wędzone mięsa przed zabrudzeniem, jeśli zerwałyby się z haka.Doskonała wielofunkcyjna wędzarnia umożliwia  wędzenie lub grillowanie - steków, karczków, ryb...
Do korzyści płynących z tego urządzenia należą małe rozmiary zewnętrzne przy zachowaniu dużej powierzchni pracy dzięki niskiemu zużyciu drewna. Wędzarnia wykonana z solidnej stalowej blachy ,dzięki licznym regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień uwędzenia potraw.

CENA  2200 zł.

Cechy produktu:

- 2 ruszty o średnicy 40X41cm
- misa tłuszczowa 39x39cm
- palenisko o średnicy 45x26cm 

-podstawa na drewno z półką z zewnątrz szer.gł.wys44x45x84 cm

-przedłużenie komina wys.40 cm

-szyba żaroodporna

-termometr
-kijki do zawieszania wyrobów

Wymiary wewnątrz:

- wysokość: 61cm
- szerokość: 41cm
- długość: 45cm

-palenisko 45x25cm

 

Proces wędzenia

  1. Potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.
  2. Położyć lub zawiesić produkt przeznaczony do wędzenia w piecyku - wędzarni, tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt z rusztem i ścianami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarni.
  3. Rozpalić  drzewno za pomocą bezwonnej podpałki.
  4. Podpałka powinna być całkowicie wypalona, zanim zawieszony będzie produkt przeznaczony do wędzenia.
  5. Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.

Czym i jak można wędzić?

Opalanie:wszelkiego rodzaju drewno

Rodzaje wędzenia:

Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C
Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia wędzony produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki.

Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C
Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Oczywiście potrawa musi być konsumowana nieprzerwanie, gdyż trwałość miękkości potrawy jest ograniczona.