KONTAKT | Zakład Stolarski Kowale 21 42-274 Konopiska (okolice Częstochowy) tel: 696[zasłonięte]640 lub 784[zasłonięte]929 e-mail: [zasłonięte]@tlen.pl lub [zasłonięte]@miedzinski.pl / | | TRANSPORT | Transport i montaż na teranie całej Polski. Cena transportu do uzgodnienia. | | NAGRODA | I miejsce XIII Targi IN | | | WĘDZARNIA Smaku i zapachu wędzonych w domu mięs i wędlin nie da się z niczym porównać. Prezentowana przez nas wędzarnia wyposażona jest we wszystko to, czego potrzeba, żeby przygotować przepyszne i zdrowe wędzonki dla waszego domu Wędzarnia wykonana jest z solidnej stalowej blachy o grubości 2mm, dzięki licznym regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień uwędzenia potraw. Powierzchnia zewnętrzna malowana proszkowo. Wędzarnia składa się z 3 elementów. -wędzarnia -podstawa na drewno z półką z zewnątrz -przedłużony komin Wymiary zewnętrzne z przedłużonym kominem szer.gł.wys.545 x 545 x 2400 mm, a całość waży około 70 kg. Urządzenie wyposażone jest w:termometr i klapę komina do monitorowania temperatury i kontroli. Wewnątrz zaprojektowano nierdzewne ruszty, żeby chronić wędzone mięsa przed zabrudzeniem, jeśli zerwałyby się z haka.Doskonała wielofunkcyjna wędzarnia umożliwia wędzenie lub grillowanie - steków, karczków, ryb... Do korzyści płynących z tego urządzenia należą małe rozmiary zewnętrzne przy zachowaniu dużej powierzchni pracy dzięki niskiemu zużyciu drewna. Wędzarnia wykonana z solidnej stalowej blachy ,dzięki licznym regulowanym wlotom powietrza pozwala precyzyjnie kontrolować stopień uwędzenia potraw. CENA 2200 zł. Cechy produktu: - 2 ruszty o średnicy 40X41cm - misa tłuszczowa 39x39cm - palenisko o średnicy 45x26cm
-podstawa na drewno z półką z zewnątrz szer.gł.wys44x45x84 cm -przedłużenie komina wys.40 cm
-szyba żaroodporna
-termometr -kijki do zawieszania wyrobów
Wymiary wewnątrz: - wysokość: 61cm - szerokość: 41cm - długość: 45cm -palenisko 45x25cm Proces wędzenia - Potrawę położyć na zewnątrz w niskiej temperaturze otoczenia, aby wyschła. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.
- Położyć lub zawiesić produkt przeznaczony do wędzenia w piecyku - wędzarni, tak aby w jak najmniejszym stopniu miał on kontakt z rusztem i ścianami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała do ścian i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąć z wędzarni.
- Rozpalić drzewno za pomocą bezwonnej podpałki.
- Podpałka powinna być całkowicie wypalona, zanim zawieszony będzie produkt przeznaczony do wędzenia.
- Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła.
Czym i jak można wędzić? Opalanie:wszelkiego rodzaju drewno
Rodzaje wędzenia: Wędzenie gorące od 50 °C do 90°C Taki proces wędzenia oferuje krótkie okresy wędzenia w celu ciągłej konsumpcji np. ryby lub kiełbaski. Szybko wzrasta temperatura dymu. W wyniku takiego wędzenia wędzony produkt uzyskuje żądaną barwę i specyficzny aromat wędzonki. Wędzenie dymem ciepłym od 25 °C do 50 °C Ta możliwość wędzenia pozwala pozostać mięsu lub rybie soczystym. Wskutek enzymów rozszczepiających białko wzmaga wydobycie typowego aromatu wędzonki a wędzony produkt pozostaje delikatny. Oczywiście potrawa musi być konsumowana nieprzerwanie, gdyż trwałość miękkości potrawy jest ograniczona. |