Mam do zaoferowania przenośną wędzarnię ogrodowo-turystyczną.
Przeznaczeniem jej jest wędzenie w TRADYCYJNY NIEZMIENNY OD LAT SPOSÓB, CZYLI EKOLOGICZNY a więc drewno, dym i ogień.
Wieloletnie doświadczenie (zadymiacza) moje i tych od których uczyłem się prostej sztuki wędzenia doprowadziły do powstania tak niezawodnej wędzarni. Tajemnicą jej jest to, że dym i temperatura doprowadzane są z komory ogniowej kanałem dymnym a wlot do komory wędzarniczej skierowany jest od dołu kolankiem a zastosowany w środku deflektor dymowy zapewnia równomierne rozprowadzanie dymu i temperatury po całej komorze wędzarniczej. Zaletą mojej wędzarni jest to, że bardzo łatwo się składa(ok 1 minuty) a po złożeniu zajmuje bardzo mało miejsca gdyż wszystkie elementy mieszczą się w komorze wędzarniczej, dzięki czemu łatwo się ją przechowuje np. w garażu, a także bez problemów można ją zabrać nawet w bagażniku małego samochodu np: na działkę, biwak itp.
Opis techniczny:
Komora wędzarnicza wykonana jest z blachy o grubości 1mm i wzmocniona spawanym stelażem z kątownika, jej wymiary to: góra 50x50 cm, u dołu 30x30 cm, wysokość 60 cm. Całość na zewnątrz pomalowana jest farbą termoodporną. Komora wędzarnicza osadzona jest na czterech bardzo łatwo zdejmowalnych nóżkach i połącza z komorą ogniową(wykonaną z blachy 2 mm o wymiarach 20 cm wysokości, 20 cm szerokości, 25 cm głębokości z drzwiczkami) 2 odcinkami rury po 45 cm, co umożliwia wędzenie ciepłym(1 odcinek rury) i zimnym dymem (2 odcinki rury). Wędzarnia jest przykrywana klapą z przetłoczeniami dla lepszej wentylacji. W środku komory wędzarniczej, znajduje się deflektor dymowy. Doskonale sprawdza się w warunkach ogrodowych jak również biwakowych. Jednorazowo można uwędzić do 20kg mięsa lub 10kg kiełbasy.
W komplecie znajduje się komora wędzarnicza, komora ogniowa, 2 odcinki rury, klapa do przykrywania, termometr(sonda), 4 nóżki oraz dwa pręty do zawieszania haczyków. W gratisie 6 haczyków, pogrzebacz oraz moje sprawdzone od lat przepisy na solankę mięsną, solankę rybną i kiełbasę, a także krótka lekcja wędzenia.
Na innej aukcji dostępna jest wersja bez termometru.
Zalety:
-Ekologiczna i zdrowa żywność bez chemii-98% procent mięsa reszta to zioła i przyprawy (bez stabilizatorów, konserwantów i emulgatorów niszczących nasze zdrowie)
-oszczędność - średni koszt 1kg mięsa 15zł/kg, a średni koszt wyrobu mięsopodobnego 25-35zł/kg, zdrowa żywność w sklepie ekologicznym 60-90zł/kg
-zaufanie do tego, że wiemy co zjadamy, w jakich warunkach jest to przyrządzane i co jest w środku
-efekt kulinarny czyli smak i zapach
-efekt zdrowotny, różnice sam odczujesz
-relaks podczas wędzenia
"Wady":
-trudności w przestrzeganiu diet
-wędliny szybko znikają
-wpraszanie się znajomych na degustację wędzonek
-po wędzeniu i degustacji na drugi dzień może boleć głowa :)
ZAPRASZAM PO INNE AKCESORIA DO WĘDZENIA NA MOJE POZOSTAŁE AUKCJE.
MET-ART Nartonowicz
[zasłonięte]@wp.pl tel: 691[zasłonięte]811
Produkt jest zastrzeżony wzorem przemysłowym(Wp.19712) w urzędzie patentowym Kopiowanie i powielanie jest prawnie zabronione.
|