Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wędzarnia Ogrodowa Termometr, Haki, Saletra, Zioła

14-05-2014, 12:54
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 399 zł     
Użytkownik gonia-5
numer aukcji: 4199933877
Miejscowość Wysoka
Wyświetleń: 202   
Koniec: 14-05-2014 12:54:17

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Firma Handlowo Usługowa M&M
Stanisław Górny 13
34-105 Wysoka

NIP:737[zasłonięte]175-34
REGON:122[zasłonięte]646

Telefon +48 [zasłonięte]-411-499

+48 [zasłonięte] 029 522

email:[zasłonięte]@domowybrowarek.pl
Nr GG 204358

Numer konta

191[zasłonięte]421411[zasłonięte]01048[zasłonięte]299


  • Już od 6 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych

    Przesyłki biznesowe 48 otrzymujesz numer listu który umożliwi ci śledzenie przesyłki.


  • od 14,99 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych.

  • Od 9,50 zł

    Czas dostawy:
    1-2dni roboczych

Regulamin – przeczytaj przed zakupem

Udzielam pełnej gwarancji, że zakupiony towar jest oryginalny oraz że do Ciebie dotrze (UWAGA: nie dotyczy wysyłki listem w trybie zwykłym, który zawsze jest realizowany na wyłączną odpowiedzialność kupującego). Jeśli przesyłka zaginie lub zostanie uszkodzona, zawsze otrzymasz ode mnie zwrot pieniędzy lub nowy produkt dotyczy przesyłek poleconych jak i kurierskich. Przesyłki są ubezpieczone.

Jeśli otrzymałeś produkt inny niż zamawiałeś:

- bardzo proszę o kontakt zanim wystawisz mi negatywa lub oczernisz jesteśmy tylko ludźmi i mi również może zdarzyć się pomyłka. Wyślij do mnie otrzymany produkt listem poleconym/paczką, a ja biorę na siebie wszelkie koszty, wyślę rzeczywiście kupiony towar.

Jeśli czas dostarczenia przesyłki się wydłuża:

- wysyłkę robię najszybciej staram się by było to tego samego dnia lub na drugi dzień w zależności do której godziny jest zakupiony towar jeśli jest do 12 wychodzi tego samego dnia Pojawiające się opóźnienia są zatem praktycznie zawsze związane z pracą Poczty Polskiej. Jeżeli stwierdzisz, że czas dostarczenia przesyłki znacznie przekroczył przewidziany termin odbioru ( dotyczy paczek 48 i paczek kurierskich , paczkoamty ) , skontaktuj się ze mną drogą e-mailową, podając swój login i numer aukcji. Bezzwłocznie podejmę interwencję.

Szybka i bezpieczna wysyłka

- Korzystam z usług Poczty Polskiej, Paczkomaty oraz firm kurierskiej DHL, z którą mam podpisaną umowę. Niezależnie od tego, ile kupisz przedmiotów, wszystkie je wyśle w jednej paczce - koszty wysyłki doliczasz tylko raz! W przypadku pojedynczych przedmiotów, ceny nadania listów i paczek są zawsze podane na aukcji. W przypadku zakupu większej ilości bardzo proszę o kontakt.

-W przypadku wysyłki większej ilości produktów, szczególnie z kilku aukcji, zalecam skorzystanie z usług firmy kurierskiej - koszt stały paczki do 30 kg to 14,99 zł (za pobraniem 25 zł). Jeżeli zdecydujesz się na skorzystanie z usług Poczty Polskiej w przypadku zakupu większej ilości bardzo proszę o kontakt ja wyliczę koszt przesyłki .

UWAGA: DLACZEGO ODRADZAM WYSYŁKĘ LISTEM ZWYKŁYM, NIEPOLECONYM?

- Przesyłki gina a niestety nie ma potwierdzenia nadania w związku z czym nie jestem w stanie sprawdzić co dzieje się z paczka listem ,

- wysyłam tylko na prosbe klienta,

- w przypadku zagubienia nie otrzymania paczki NIE PONOSZĘ Z TEGO TYTUŁU ŻADNYCH KONSEKWENCJI oraz nie akceptuję komentarzy negatywnych.

W przypadku uszkodzenia paczki

- kurier - protokół szkodowy

- jakiekolwiek reklamacje dotyczące zawartości przesyłek kurierskich,będą rozpatrywane na podstawie protokołu szkodowego, który musi zostać wypełniony przy kurierze. Jest to ważne przede wszystkim dla Państwa, ponieważ w innym wypadku firma kurierska nie rozpatrzy pozytywnie zgłoszonych pretensji.

- odbierający paczkę ma pełne prawo aby rozpakować ją przy kurierze i sprawdzić, czy wszystko się zgadza. Jeżeli coś jest nie tak - niezbędne jest sporządzenie protokołu szkodowego.


Zakupy do godziny 12 wysyłamy tego samego dnia „ warunek pieniążki do 12 godziny są na naszym koncie lub Płatność poprzez Allegro , Paczka Pobraniowa

W skład zestawu wchodzi: Wędzarnia + Saletra Potasowa + Zioła +Osłonka


Wędzarnia Ogrodowa

W poszukiwaniu prawdziwego smaku, nie skażonego dążeniem do najniższej ceny i największej wydajności proponujemy powrót do wiekowej tradycji pełnej starych przepisów i receptur, obfitującej w naturalne składniki i procesy przygotowania ryb i mięs.

Wierzymy, że tradycyjna, domowa metoda wędzenia zapewni Państwu wiele satysfakcji z samodzielnego uszlachetniania wyrobów oraz przyniesie wiele kulinarnych uniesień.

Zapraszamy do zapoznania się z instrukcją, która maksymalnie przybliży Państwu zakres działania i sposób obsługi wędzarni tak, aby szybko i bez trudu można było cieszyć się wyjątkową barwą oraz wyśmienitym smakiem i aromatem wędzonych potraw.

Dzieki temu Zestawowi Masz już połowe Produktów potrzebnych do zrobienia Swojej Pierwszej Krakowskiej .

Opis Wędzarni

Wędzarnia przeznaczona do użytku w ogrodzie, na tarasie.

Umożliwia wędzenie produktów różnej wielkości, układając je na półce, zawieszając je na hakach (3 szt.) oraz prętach (2 szt) umieszczonych wewnątrz komory wędzenia.

Specjalnie zaprojektowana przepona oddziela palenisko od komory wędzenia i zabezpiecza w ten sposób wędzone produkty przed spaleniem.

Podwójne ścianki boczne, przez które przepływa część gorącego powietrza, zapewniają stały rozkład temperatury, równomierne uwędzenie produktów oraz optymalne wykorzystanie energii.

Kontrolę temperatury w komorze wędzarniczej ułatwia termometr . Umieszczone w drzwiach okienko pozwala na obserwację wędzonych produktów bez konieczności otwierania wędzarni.

Wymiary

Szerokość produktu: 39cm

Głębokość produktu: 27cm

Wysokość produktu: 80cm

Przygotowanie produktów do wędzenia . Przed przystąpieniem do wędzenia dymem można przedłużyć trwałość produktów poprzez peklowanie.

Nie zaleca się przeprowadzenia parzenia przed wędzeniem, gdyż wędzeniu należy poddawać produkty o jak najmniejszej zawartości wody. Przed zawieszeniem w wędzarni produkty powinny być dobrze obeschnięte. Do wilgotnych lub mokrych kawałków mięsa cząsteczki dymu lepiej się przyczepiają, następuje ich skraplanie i tworzy się niepożądana warstwa sadzy. W żadnym wypadku nie należy produktu przeznaczonego do wędzenia zawieszać na słońcu.

Wędzenie:

1. Otworzyć wędzarnię poprzez wysunięcie drzwi (12) do góry.

2. Umieścić w komorze wędzenia wcześniej przygotowane produkty. Większe i dłuższe (np.węgorze) zaleca się zawiesić na prętach w górnej części komory lub przy użyciu haków wędzarniczych tak, aby się ze sobą nie stykały. Zapobiegnie to nierównomiernemu uwędzeniu produktów. Mniejsze zaleca się ułożyć na ruszcie tak, aby w jak najmniejszym stopniu miały kontakt ze ściankami. Dzięki temu potrawa nie będzie przylegała dościan i uwędzoną będzie łatwiej wyciągnąćz wędzarni.

3. Wysunąćz komory paleniskowej korytko (10), rozpalić w nim węgiel lub brykiet drzewny i po rozżarzeniu umieścić z powrotem w komorze.

4. Na dole komory, nad paleniskiem umieścić tacę (8) z równomiernie rozłożonymi zrębkami wędzarniczymi a nad nią tacę tłuszczową (7). Aby uzyskać smaczny i zdrowy produkt, dym wędzarniczy musi spełniać określone kryteria. O powstaniu specyficznego jego składu decydują ostatecznie użyte gatunki drewna i temperatura spalania. Dlatego najlepiej kupować sprawdzone i odpowiednio oczyszczone zrębki wędzarnicze. Przy stosowaniu niewłaściwego gatunku drewna w uwędzonych produktach może pojawić się nawet smak smoły. Obecnie najpopularniejsze są zrębki pochodzące z naturalnego drewna: buku, olch, czereśni czy jabłoni. W skutek połączenia dymu, mięsa i przypraw powstaje odpowiedni aromat wędzenia. Zrębki przed wędzeniem zaleca się zwilżyć wodą, aby ich spalanie i jednoczesne wytwarzaniedymu trwało dłużej. W momencie kiedy potrawy przybiorą pożądaną barwę złotożółtą / złotobrązową zaprzestajemy dokładania zrębków do procesu wędzenia.

5. Zamknąć wędzarnię. Proces wędzenia zostaje rozpoczęty.

Uwaga: Podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w wędzarni – co ułatwi zamontowany termometr (3).

W zależności od temperatury proponujemy Państwu następujące metody wędzenia: #

Wędzenie zimne

Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25ºC i powoduje najsilniejsze schnięcie wędzonek, wymaga również długiego czasu. Powinno być ono przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. Jedna faza wędzenia trwa zwykle 5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek,a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3 – 5 faz. Metodę tą stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i można przechowywać je bardzo długo. Należy pamiętać aby odbywało się to w chłodnym, zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą, należy je również chronić przed kurzem i światłem. #

Wędzenie ciepłe

Tym sposobem wędzi się przede wszystkim wyroby parzone i gotowane. Jest to wędzenie w temperaturze od 24 do 60ºC. Przeprowadza się je bez przerw przez ok. 24 godziny, dlatego w pomieszczeniu wędzarniczym temperatura musi być podtrzymywana przez dodatkowe źródło ogrzewania (np.: elektryczne). Sam proces spalania materiału drzewnego nie wystarcza dozachowania odpowiednich warunków termicznych. #

Wędzenie gorące

W metodzie tej stosuje się temperaturę od 40 do 90ºC. Wędzenie w zależności od produktu trwa od kliku godzin do 2 dni. Ten sposób wędzenia stosuje się przede wszystkim do kiełbas, wędzonek, przeznaczonych do szybkiego spożycia, które po obróbce cieplnej można poddać suszeniu, sparzeniu lub pieczeniu.

6. Po uwędzeniu ochłodzić nieco potrawę, aby podczas wyciągania się nie rozpadła. W zależności od upodobań oraz rodzaju wędzenia należy wystudzoną potrawę sparzyć lub obsuszyć.

PRZEPIS

KIEŁBASA KRAKOWSKA – WĘDZONA

Składniki:

- 1,5kg wieprzowiny II kl. (przerośniętej tłuszczem)

- 1kg wieprzowiny I kl.

- 0,5kg wołowiny

- 200g słoniny lub boczku

- osłonka białkowa (symbol BIOWIN: 310301)

- 5g saletry potasowej (symbol BIOWIN: SAL)

- 70g soli

- 2-3 ząbki czosnku

- 27g mieszanki przypraw do kiełbasy krakowskiej (symbol BIOWIN: 310004)

1. Mięso peklujemy przez 7 - 10 dni w temperaturze ok. 6ºC w zalewie sporządzonej z soli, saletry oraz czosnku. Słoninę tylko solimy i odkładamy do lodówki.

2. Po okresie peklowania przystępujemy do mielenia mięsa. Wieprzowinę rozdrabniamy w maszynce do mielenia mięsa przez sito o grubości oczek 10mm. Słoninę natomiast na sicie o grubości oczek 8mm. Wołowinę dwukrotnie mielimy na sitku o oczkach 3mm i dokładnie wyrabiamy z 50ml zimnej wody.

3. Następnie wszystkie rodzaje zmielonego mięsa łączymy ze sobą, doprawiamy mieszanką ziołową (ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem) i dokładnie wyrabiamy. W międzyczasie namaczamy osłonki białkowe, aby zmiękły.

4. Po ok. 30min osłonki są gotowe do napełniania ich farszem mięsnym. W tym celu najlepiej jest użyć nadziewarki (symbol BIOWIN: 311101). Należy pamiętać, aby mięso upychać w osłonce bardzo dokładnie i ciasno. Końce osłonki związujemy nićmi wędliniarskimi (symbol BIOWIN: 310201), tworząc odcinki o długości ok. 20 cm. Tak przygotowane kiełbasy odkładamy na ok. 2 godzin do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wędzimy je w wędzarni zawieszone na hakach (symbol BIOWIN: 311201) przez ok. 30 min w dymie powstałym ze zrębków olcha/buk (symbol BIOWIN: 780204) w temperaturze 50ºC. Następnie podnosimy temperaturę do ok. 70ºC i utrzymujemy ją od 6 do 8 godzin. Kiedy kiełbasa nabierze złotej barwy kończymy etap wędzenia i przenosimy ja do pomieszczenia o temperaturze ok. 10-15ºC w celu dalszego suszenia. Proces ten może trwać do 7 dni.