Wędzarnia, Wędzarka nierdzewna
ELEKTRYCZNA z WYTWORNICĄ DYMU (Wzór chroniony w Urzędzie Patentowym)
do wędzenia na zimno i ciepło
SERÓW RYB WĘDLIN THERMOWIND THW 1310
możliwość wędzenia w czasie mrozu
Zaprojektowana i wykonana w Polsce z stali nierdzewnej 0,8 mm (odpowiednik wytrzymałościowy zwykłej blachy stalowej o grubości 1,6 mm) odpornej na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.
Koszt 1 godziny wędzenia około 0,70 zł (energia i zrębki).
Zrębki mogą posiadać różną granulację. Uwalniając dym ulegają całkowitemu spopieleniu.
Wyposażenie:
Wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu Grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
Komin z zasuwą do regulacji gęstości dymu
Regulator temperatury wędzenia
izolowane ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa 2 siatki do wędzenia na poziomo (ryby, sery, ..) z możliwością zmiany położenia. 4 pręty do zawieszania wędzonych potraw (możliwość wieszania na 2 poziomach). Termometr Taca ociekowa na spływający tłuszcz. Uchwyty Zrębki wędzarnicze 4 litry
Bardzo mała ilość wydobywającego się dymu pozwala na wędzenie bez wiedzy sąsiadów.
Masa 30 kg Objętość komory wędzarniczej 90 l. Wymiary komory wędzarniczej 34,5x33x79 cm Wymiary gabarytowe 35,5x36,5x101 cm (z kominem wysokość 128 cm) Moc 1900W
Kontakt: [zasłonięte]@piecaku.pl Tel. 790 [zasłonięte] 415
pon-sob 8.00-18.00
Konto: 89 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]6340090 [zasłonięte] 764255 (ING Bank Śląski S.A.)
Wysyłki tylko wtorki i czwartki po wcześniejszej wpłacie lub za pobraniem.
Jak to działa • Potrawy umieszczamy w wędzarni (układamy lub zawieszamy). • Zamykamy drzwi. • Do wytwornicy dymu wsypujemy zrębki wędzarnicze a następnie zamykamy pokrywę. • Włączamy za pomocą zielonego podświetlanego klawisza małą grzałkę w wytwornicy • Po paru minutach grzałka doprowadza zrębki do procesu żarzenia i wydzielania dymu, dosypujemy zrębki • Po odczekaniu jeszcze paru minut możemy grzałkę wytwornicy wyłączyć • Szufladą w dolnej części wytwornicy poprzez otwarcie-zamknięcie regulujemy ilość powietrza dopływającego do procesu żarzenia (regulacja ilości wytwarzanego dymu), popiół z zrębków zsypuje się do szuflady. • Co pewien czas sprawdzamy poziom zrębków i w miarę potrzeb uzupełniamy • Uchylamy trochę przysłonę (pokrętło na górze wędzarki) • Ustawiamy pokrętłem regulatora żądaną temperaturę w komorze wędzarniczej (czerwony podświetlany wskaźnik informuje o pracy grzałki głównej)
Czasy wędzenia: ryby ok. 1,5 godziny, sery żółte ok. 30-40 min., wędliny ok. 3-5 godz. Możliwość wędzenia bez nagrzewania komory wędzarniczej, wytwornica działa niezależnie od komory wędzarniczej.
(kliknij tu)
|