Wędzarnia, Wędzarka nierdzewna
ELEKTRYCZNA z WYTWORNICĄ DYMU (Wzór chroniony w Urzędzie Patentowym)
do wędzenia na zimno i ciepło
SERÓW RYB WĘDLIN THERMOWIND THW 1307
możliwość wędzenia w czasie mrozu
Zaprojektowana i wykonana w Polsce z stali nierdzewnej 0,8 mm (odpowiednik wytrzymałościowy zwykłej blachy stalowej o grubości 1,6 mm) odpornej na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.
Koszt 1 godziny wędzenia około 0,70 zł (energia i zrębki).
Zrębki mogą posiadać różną granulację. Uwalniając dym ulegają całkowitemu spopieleniu.
Wyposażenie:
Wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu Grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
Komin z zasuwą do regulacji gęstości dymu
Regulator temperatury wędzenia
izolowane ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa 4 siatki do wędzenia na poziomo (ryby, sery, ..) z możliwością zmiany położenia. 6 prętów do zawieszania wędzonych potraw (możliwość wieszania na 2 poziomach). Termometr Taca ociekowa na spływający tłuszcz. Uchwyty Zrębki wędzarnicze 4 litry
Bardzo mała ilość wydobywającego się dymu pozwala na wędzenie bez wiedzy sąsiadów.
Masa 40 kg Objętość komory wędzarniczej 126 l. Wymiary komory wędzarniczej 42 x 38,5 x 78 cm Wymiary gabarytowe 64 x 41,5 x 101 cm (z kominem wysokość 128 cm) Moc 1900W
Kontakt: [zasłonięte]@piecaku.pl Tel. 790 [zasłonięte] 415
pon-sob 8.00-18.00 Konto: 89 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]6340090 [zasłonięte] 764255 (ING Bank Śląski S.A.)
Wysyłki tylko wtorki i czwartki po wcześniejszej wpłacie lub za pobraniem.
Jak to działa • Potrawy umieszczamy w wędzarni (układamy lub zawieszamy). • Zamykamy drzwi. • Do wytwornicy dymu wsypujemy zrębki wędzarnicze a następnie zamykamy pokrywę. • Włączamy za pomocą zielonego podświetlanego klawisza małą grzałkę w wytwornicy • Po paru minutach grzałka doprowadza zrębki do procesu żarzenia i wydzielania dymu, dosypujemy zrębki • Po odczekaniu jeszcze paru minut możemy grzałkę wytwornicy wyłączyć • Szufladą w dolnej części wytwornicy poprzez otwarcie-zamknięcie regulujemy ilość powietrza dopływającego do procesu żarzenia (regulacja ilości wytwarzanego dymu), popiół z zrębków zsypuje się do szuflady. • Co pewien czas sprawdzamy poziom zrębków i w miarę potrzeb uzupełniamy • Uchylamy trochę przysłonę (pokrętło na górze wędzarki) • Ustawiamy pokrętłem regulatora żądaną temperaturę w komorze wędzarniczej (czerwony podświetlany wskaźnik informuje o pracy grzałki głównej)
Czasy wędzenia: ryby ok. 1,5 godziny, sery żółte ok. 30-40 min., wędliny ok. 3-5 godz. Możliwość wędzenia bez nagrzewania komory wędzarniczej, wytwornica działa niezależnie od komory wędzarniczej.
(kliknij tu)
|