JAK DZIAŁA:
Temperatura
Wędzarnia wyposażona jest w termostat regulujący temperaturę w komorze wędzarniczej. Wystarczy raz nastawić temperaturę, a wędzarnia będzie sama włączała lub wyłączała grzałki grzewcze, znajdujące się w komorze, tak by uzyskać najbardziej dokładną temperaturę.
Bezpieczeństwo
Dzięki misie odgrodowej ze specjalnie ukształtowanymi otworami daszkowymi mamy pewność, że tłuszcze oraz soki z naszych wędzonek nie dostaną się na elementy grzejne czy na tlące się drewno wędzarnicze.
Ilość Dymu
Dzięki szybrowi zainstalowanemu w kominku możemy regulować gęstość dymu. Wszystko zależy od receptury z jakiej korzystamy.
Izolacja
Połączyliśmy naszą profesjonalną wiedzę z nowoczesną technologią! Cała komora izolowana jest pianką poliuretanową metodą wtrysku. Izolacja jest tak dopracowana by komora miała jak najmniej mostków termicznych, a co za tym idzie była szczelna, oszczędna oraz by nie tworzyły się na jej ściankach skropliny, które mogą zepsuć wędzonki.
Komora wędzarni
Wędzarnia UW-70 ma pojemność komory załadunkowej 70l, mieszczęc do 10kg mięsa lub ok. 8kg kiełbasy. Dzięki uchwytom na ściankach mamy możliwość wędzenia na 5 półkach co znacząco zwiększa nam możliwości wydajnijszego wędzenia.
Zamknięcie
Drzwiczki posiadają uszczelkę oraz zamknięcie magnetyczne co powoduje, że korzystanie z urządzenia jest jeszcze bardziej wygodne.
Nowy model wędzarni posiada drzwi otwierane na zawiasach i uszczelkę poprawiającą szczelność komory.
Wykonanie
Całość jest wykonana z blachy aluzynk, dzięki czemu ma doskonałą odporność na warunki atmosferyczne. Wnętrze jest wykonane z blachy aluminiowej dostosowanej do kontaktu z żywnością.
Dzięki optymalnemu połączeniu wszystkich elementów, uzyskiwane w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się trwałym smakiem, zapachem i barwą. Ingerencja z zewnątrz ogranicza się do uzupełniania wkładu w postaci zrębek wędzarniczych.
Generator Dymu
Najważniejszą cechą sprawnie działającego generatora dymu jest jego równomierna praca, przejawiająca się w jednostajnym spalaniu podawanych zrębek. Efektem tej pracy jest wyrób o bogatym smaku, przenikającym aromacie i cieszącym oko kolorze. Wszystkie powyższe cechy gotowej wędzonki to zasługa stosowania generatora GD-01.
Jeden zasyp generatora dymu wystarczy do 8 godzin wytwarzania dymu, a to daje nam koszt ok. 30 groszy na godzinę spalania zrębek.
Dzięki generatorowi dymu cały proces wytwarzania dymu sprowadza się do przyciśnięcia guzika. Każdy wie, iż najtrudniejsze, a zarazem najbardziej istotne w wędzeniu jest odpowiednie spalanie drewna. Dzięki automatyce, proces ten jest przeprowadzany samoczynnie. Drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, gdzie następuje spalanie. Brak płomienia i odpowiednia temperatura spalania drewna powoduje, że nasze wyroby będą zdrowe i nie osmolone. Generator dymu jest tak dostosowany, by zrębki tliły się wytwarzając dym.
Moc maksymalna wędzarni to zaledwie 0.6 kW, co daje niewielkie zużycie prądu na godzinę wędzenia.
OPIS GENERATORA DYMU
Normy
Wędzenie w wędzarniach Borniak jest zgodne z normą wchodzącą w życie w 2014 roku. Zawartość benzo[a]pirenu w kiełbasie uwędzonej w naszej wędzarni wynosi 0,5 ug/kg. Nowe przepisy będą dopuszczały maksymalnie 2 ug/kg.
Wymiary wędzarni UW 70:
- Szerokość wewnętrzna: 400mm
- Głębokość wewnętrzna: 300mm
- Wysokość wewnętrzna: 580mm
- Szerokość: 600mm
- Głębokość: 355mm
- Wysokość: 1050mm
- Waga: 16kg
- Gwarancja: 12 miesięcy
Parametry techniczne urządzenia:
- Napięcie znamionowe: 230V
- Moc grzałki komory: 500W
- Bezpiecznik komory: 3,15A
- Pojemność komory: 70L
- Moc grzałki generatora: 110W
- Bezpiecznik generatora: 1,25W
- Pojemność zasypu generatora: 2L
ZAPRASZAMY DO NASZEGO SKLEPU www.zwierzaki24.pl