Wędzarnia, Wędzarka nierdzewna
ELEKTRYCZNA z WYTWORNICĄ DYMU (Wzór chroniony w Urzędzie Patentowym)
do wędzenia na zimno i ciepło
SERÓW RYB WĘDLIN THERMOWIND TH 0111
Zaprojektowana i wykonana w Polsce z stali nierdzewnej 0,8 mm odpornej na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.
Koszt 1 godziny wędzenia około 0,70 zł (energia i zrębki). Zrębki mogą posiadać różną granulację. Uwalniając dym ulegają całkowitemu spopieleniu.
Wyposażenie:
Wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu Grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie. Regulator temperatury wędzenia 2 siatki do wędzenia na poziomo (ryby, sery, ..) z możliwością zmiany położenia. 3 pręty do zawieszania wędzonych potraw. Termometr Przysłona do przewietrzania potraw oraz regulacji gęstości dymu Taca ociekowa na spływający tłuszcz. Zdejmowana ściana przednia pozwalająca na łatwy załadunek i wyładunek produktów. Zrębki wędzarnicze 4 litry
Bardzo mała ilość wydobywającego się dymu pozwala na wędzenie bez wiedzy sąsiadów.
Masa 15 kg Objętość komory wędzarniczej 65 l. Wymiary komory wędzarniczej 34,5x34,5x54 cm Wymiary gabarytowe 34,5x34,5x75 cm Moc 2100W
Kontakt: [zasłonięte]@thermowind.pl Tel. 691[zasłonięte]957 , 697[zasłonięte]828 Konto: 55 1090 [zasłonięte] 1[zasłonięte]7660001 [zasłonięte] 143001 (Bank Zachodni WBK S.A.) 48 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]6340023 [zasłonięte] 204159 (ING Bank Śląski S.A.)
Wysyłki tylko wtorki i czwartki po wcześniejszej wpłacie.
Jak to działa • Potrawy umieszczamy w wędzarni (układamy lub zawieszamy). • Zamykamy drzwi (ściana przednia). • do wytwornicy dymu (zdjęcie 5 i 6) wsypujemy zrębki wędzarnicze do poziomu przykrywającego grzałkę a następnie zamykamy pokrywę. • Włączamy za pomocą zielonego podświetlanego klawisza małą grzałkę w wytwornicy • Po paru minutach grzałka doprowadza zrębki do procesu żarzenia i wydzielania dymu, dosypujemy zrębki • Po odczekaniu jeszcze paru minut możemy grzałkę wytwornicy wyłączyć • Szufladą w dolnej części wytwornicy poprzez otwarcie-zamknięcie regulujemy ilość powietrza dopływającego do procesu żarzenia (regulacja ilości wytwarzanego dymu), popiół z zrębków zsypuje się do szuflady. • Co pewien czas sprawdzamy poziom zrębków i w miarę potrzeb uzupełniamy • Uchylamy trochę przysłonę (pokrętło na górze wędzarki) • Ustawiamy pokrętłem regulatora żądaną temperaturę w komorze wędzarniczej (czerwony podświetlany wskaźnik informuje o pracy grzałki głównej)
Czasy wędzenia: ryby ok. 1,5 godziny, sery żółte ok. 30-40 min., wędliny ok. 5 godz. Możliwość wędzenia bez nagrzewania komory wędzarniczej, wytwornica działa niezależnie od komory wędzarniczej.
|