Sprzedam wędzarnie domową WD-S.
Towar jest nowy.
Wędzarnia domowa WD-S jest produktem wolnostojącym przeznaczonym wyłącznie do użytku zewnętrznego, np: ogród grillowy, działka, stanowisko wędkarsko-rybackie.
Od niepamiętnych czasów sztuka wędzenia zwierzyny i ryb jest doskonałym sposobem utrwalania i uszlachetniania mięsa. Mięso uwędzone zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, chroniąca mięso przed działaniem bakterii i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na proces jełczenia.
Wędzarnia posiada specjalnie zaprojektowaną podstawę o powiększonej powierzchni, która zwiększa stabilność i zapobiega wywracaniu się. Należy jednak pamiętać, aby wędzarnia została posadowiona na odpowiednio utwardzonym podłożu (kostka polbrukowa, utwardzona gleba) z dala od zbiorników z cieczami lub czynnikami łatwopalnymi. Zaleca się, aby wędzarnię umiejscowić w odległości kilku metrów od budynku mieszkalnego.
Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych: bukowego, dębowego, olchowego, grabowego, klonowego, akacjowego, oraz drewna drzew owocowych: śliwy, jabłoni czy gruszy.
Drewna drzew iglastych nie stosuje się, ponieważ żywica, paląc się, nadaje wędzonkom smak terpentyny i powoduje oblepianie ich sadzą. Wyjątkiem jest jałowiec, którego używa się do wędzenia mięsa, jednak trzeba go stosować ostrożnie, aby nie zepsuć doskonałego smaku.
Wędzarnia domowa jest podzielona na dwie zasadnicze części. Część pierwsza "Palenisko" znajduje się w dolnej komorze, w której umieszczamy materiał palny (najczęściej drewno olchy). Palenisko posiada koryto ułatwiające oczyszczanie paleniska z popiołu. Część druga jest komorą roboczą wędzarniczą. Komora ta wyposażona jest w zawiesia do mocowania haków, na których wieszamy przygotowane produkty spożywcze przeznaczone do wędzenia. Na spodzie części roboczej znajduje się przepustnica (blacha z otworami), która zapobiega przedostawaniu się płomieni z paleniska do części wędzarniczej. W drzwiczkach górnych zamontowany jest termometr do pomiaru temperatury wędzenia. Obydwie części wędzarni zamykane są drzwiczkami.
Proponując państwu nasz produkt oferujemy niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków Braci Wędzarniczej. To wszystko składa się na specyficzny klimat, w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia". Ale przede wszystkim jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe!
W zależności od przepisu można wędzić na gorąco, bądź na zimno. Na gorąco wędzimy w wysokiej temperaturze (do 90 *C). Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze ok. 30 *C i trwa od jednego do kilku dni (przy wędzeniu w dymie przez ok. 2 godziny dziennie).
W skład zestawu wchodzą:
- Termometr
- 12 haków (6 małych oraz 6 dużych)
- Siatka do wędzenia na leżąco
- Pojemnik na drewno i trociny
- Rozpraszacz dymu
- Karta gwarancyjna wraz z instrukcją obsługi
Wędzarnia wysyłana jest w całości na palecie.
Dla osób posiadających firmę: wędzarnia na fakturze figuruje jako "Obudowa WD-S"!
Specyfikacja i wymiary:
- Średnica termometru: fi 65
- Wysokość haka dużego: 230 mm
- Wysokość haka małego: 160 mm
- Waga: 50kg
- Rodzaj materiału:
Blacha czarna o grubości 1,5mm lakierowana proszkowo w kolorze czarnym z zewnątrz.
- Posiada certyfikat CE oraz TUV EN ISO 9001
- Miejsce produkcji: Zielona Góra
Absolutny hit sezonu 2011!
Tylko teraz
w każdej wędzarni dodatkowo są uchwyty i dwa drążki drewniane!
___________________________
Przepis na pierwsze wędzenie mięsa
Składniki na 1 litr zalewy:
- 1 litr wody,
- 50gr. soli peklowej (1 torebka firmy Ziołolex),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku, liście laurowe, ziarna pieprzu.
Według powyższego przepisu należy wykonać tyle zalewy, aby zakrywała mięso. Całość odstawiamy na 6-10 dni. Po 6-10 dniach opłukać w zimnej wodzie. Suszymy około 2 godzin. Zawijamy w cienkie płótno pojedyncze kawałki mięsa i wieszamy w wędzarni lub suszymy 24 godz. i nie zawijamy w płótno.
Wędzimy 3 godziny w temperaturze 60°C. Dymu nie powinno być zbyt dużo, tylko lekka mgiełka. Aby to osiągnąć podkładamy po 2-3 małe kawałki olchy.
Wędzenie ryb, np. pstrągów
Ryby należy wypatroszyć, wypłukać. Następnie nacieramy solą i pozostawiamy na około 2 godziny. Płuczemy. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60°C.
___________________________
UWAGA!!!
NAJTANIEJ NA ALLEGRO!!!!
Cena katalogowa to 928zł
Nasza cena promocyjna to jedyne 839zł
Do każdego zakupu dołączam paragon lub na życzenie klienta fakturę VAT.
Produkt posiada 12 miesięcy gwarancji.
Więcej informacji pod nr tel. 601 [zasłonięte] 997
(dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 18.30, oraz w sobotę od 9.00 do 14.00)
bądź adresem e-mail [zasłonięte]@centrumgaja.com , oraz także na stronie "o mnie".
ZAPARASZAM DO ZAKUPU!
Dziękujemy za okazane zaufanie, ciepłą atmosferę naszych kontaktów za pośrednictwem sieci telefonicznej i internetowej.
Kupując ten produkt wspierasz polskie miejsce pracy.
PRODUKT 100% POLSKI
___________________________________
Dołącz do elity naszych zadowolonych klientów!!!