Uwaga. Odnotowujemy duże zainteresowanie wędzarnią w okresie przedświątecznym. Aktualny termin dostawy - około 2-3 dni robocze.
W zawiązku z powtarzającymi się pytaniami od naszych klientów o zawartość substancji smolistych w wędzonkach z wędzarni Borniak. Sanepid wykonał badania na kiełbasie uwędzonej w naszym urządzeniu. Miło nam Państwa poinformować, że zawartość benzo(a)pirenu jest niewielka i sepłania normy dotyczące jego zawartości w wędzonkach.
Urządzenie posiada 12 miesięczną gwarancję producenta. Producent zapewnia dostęp do serwisu pogwarancyjnego oraz do części zamiennych.
Zaprojektowane zostało z myślą o tych którzy zamierzają jednoczesne wędzić do 10 kg produktu.
Do wykonania obudowy wykorzystana została blacha alucynk, odporna na niekorzystne oddziaływanie warunków zewnętrznych. Wnętrze wykonane zostało z materiałów dostosowanych do kontaktu z żywnością.
Wędzarnia posiada szczelne drzwiczki z zainstalowanym termometrem, kominek oraz pojemnik na popiół.
Sercem maszyny jest generator dymu, będący gwarantem równomiernej jego dystrybucji. Dzięki optymalnemu połączeniu wszystkich wymienionych elementów, uzyskiwane w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się trwałym smakiem, zapachem i barwą.
Ingerencja z zewnątrz ogranicza się do uzupełniania wkładu w postaci zrębków wędzarniczych. Jedno napełnienie zasobnika pozwala na około 6 do 8 h wędzenia.
Wędzarnia powinna być zainstalowana na zewnątrz budynku pod zadaszeniem lub w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Zaleca się stosowanie swobodnego (dławionego) wylotu dymu do atmosfery.
W przypadku instalacji w pomieszczeniu zaleca się użycie okapu z wyciągiem.
Włączenie do instalacji kominowej może skutkować zbyt wysokim ciągiem i co się z tym wiąże – pogorszeniem parametrów wędzenia.
Wędzarnia w tym ukompletowaniu pozwala na wędzenie na gorąco. Do wędzenia na zimno potrzebna jest dodatkowa przystawka, która jest dostępna w ofercie sklepu. Posiadamy także inne akcesoria do wędzarni i wędzenia.
Poniżej efekt użycia oferowanej wędzarni - z własnych doświadczeń.
Ukompletowanie i parametry wędzarni.
Parametry techniczne szafy
Napięcie znamionowe 230 V
Moc grzałki 500 W
Bezpiecznik 3,15A
Pojemność komory 70 L
Waga 18 kg
Wymiary gabarytowe ZEW/WEW
Szerokość 440/400 mm Głębokość 355/300 mm
Wysokość 825 (580) mm
Parametry techniczne generatora
Napięcie znamionowe 230 V
Moc grzałki 110 W
Bezpiecznik 1,25 A
Pojemność zasypu 2 L
Waga 2 kg
Wymiary gabarytowe
Długość 366 mm Szerokość 182 mm Wysokość 247 mm
Skład zestawu podstawowego:
- szafa wędzarnicza SW-70
- generator dymu GD-01
- instrukcja
- miska nierdzewna
- 3x pręty do zawieszania surowca
- 10L zrębki bukowe lub olchowe (około 40 h wędzenia)
W zależności od miejsca posadowienia wędzarni temperatura może się trochę
różnić od skali regulatora. Wielkość tej poprawki należy ustalić po instalacji
wędzarni.
Temperatura uzyskiwana przez sam generator dymu może dochodzić do 40-60 st. C
Praktyczne powinna być ustalona po instalacji wędzarni.
Zapraszam do zakupu.
Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*
Zapraszam na inne moje aukcje