proponujemy Państwu sprawdzone sposoby na domowy wyrób doskonałych w smaku salcesonów, kiełbas, szynek i mięs.Zdradzamy, jak wędzić, solić, peklować i konserwować mięsoWSTĘPOgólne wiadomości o mięsie Sposoby przechowywania mięsa Solenie i peklowanie mięsa Wędzenie wyrobów mięsnychWYRÓB Y Z MIĘS RÓŻNYCH - uwagi ogólneKISZKIKiszka bułczanaKiszka ziemniaczanaKiszka krwawaKiszka kaszana wiejskaKiszka kaszana białaKiszka kaszana zapiekanaKiszka morawskaKiszka ryżowaKiszka z kaszy gryczanejKiszka z kaszy gryczanej ze smalcemKiszka z kaszy krakowskiejKiszka kaszanaKiszka francuskaKiszka czarnaKiszka pasztetowa (tradycyjna)Pasztetówka dobrze przyprawionaKiszka niemieckaKiszka podgardlanaKiszka wątrobianaKIEŁBASYKiełbasa polska wieprzowa Kiełbasa domowa Kiełbasa suchaKiełbasa wieprzowaKiełbasa z dzikaKiełbasa zwyczajna wieprzowo-wołowaKiełbasa barania podhalańskaKiełbasa zwyczajna do smażenia lubgotowaniaKiełbasa polskaKiełbasa swojskaKiełbasa myśliwskaKiełbasa krakowskaKiełbasa litewskaKiełbaski z mięsa mielonego podawanez jogurtem i koperkiemKiełbasa kresowaKabanosy domoweKiełbasa wieprzowa biała surowaKiełbasa z piecaKiełbasa obsuszanaKiełbasa surowa białaKiełbasa bolońskaSalamiSalami górskieSalami mieszaneSerdelkiMetkaKiełbasa serdelowaKiełbasa czabańskaKiełbasa paprykowaSZYNKISzynka piwnaSzynka litewska wędzonaSzynka cielęca po wileńskuSzynka barania marynowanaSzynka staropolska wiejska - wędzona szynka ziołowa (w zalewie ziołowej) Szynka wielkanocna (wiedeńska) Szynka pieczona Szynka cielęca peklowana Szynka westfalska Marynowanie szynkiWĘDZONKIBaleron warszawskiOzór wołowy wędzonyBaleronWieprzowina wędzona z rusztuPolędwica wieprzowa wędzonaŻeberka wędzoneSchab wędzonyBoczek wędzony z pieprzemWędzona szynka z dzikaKurczak wędzonyUdka gęsie wędzoneBaranina marynowana wędzonaPierś drobiowa wędzona, parzonaUdziec barani marynowany wędzonySALCESONYSalceson białySalceson czarnyPasztet jesiennyRolada boczkowa wędzono-pieczonaSalceson domowyRolada wieprzowaPasztet luksusowyPasztet strasburskiRolada z prosiakaPasztet z kurczakaWĘDLINY Z MIĘSA KRÓLICZEGO Parówki z mięsa króliczego Pasztet z królika Kiełbasa wyborowa z królika Kiełbasa serdelkowa królicza Kiełbasa wątrobiana Kiełbasa amatorska Kiełbasa turystycznaWĘDLINY Z DROBIUParówki drobiowePółgęski litewskieKiełbasa polska drobiowaGalareta z gęsich podróbekUdka gęsie wędzonePierś drobiowa wędzona, parzonaKiełbasa serdelowa drobiowaFlaczki z drobiuPotrawka z podrobów drobiowychPRZERÓB SŁONINY, SADŁA I ŁOJUSłonina - topienie tłuszczu na smalecSłonina solonaSłonina paprykowanaSłonina świeżaSadło topioneŁój wołowySłonina wędzonaSłonina węgierskaPRZYSTAWKI MIĘSNEFlakiGolonkaGulasz wieprzowyBigosKołduny litewskieGalareta z nóżekOzór wołowy marynowanyGalareta wieprzowaSPORZĄDZANIE KONSERW Z MIĘSA I DROBIU ( WEKOWANIE ) Uwagi ogólneSPORZĄDZANIE KONSERW Z MIĘSA I DROBIUTuszonka wieprzowaSzynka wieprzowaMielonka wieprzowaSłonina wojskowaMetkaPieczeń cielęcaWieprzowina we własnym sosieKura w rosoleWieprzowina w sosie pomidorowymWątrobiankaWołowina marynowana i pieczonaPodroby w sosieGalareta wieprzowa domowaBoczek wieprzowyKonserwa mięsnaMięso na pierożkiPasztet luksusowyPasta wątrobianaPOTRAWY Z MIĘS PEKLOWANYCHKarkówka peklowana Wołowina peklowana126 Wołowina na dzikoWołowina na zimnoWołowina po staropolskuCielęcina d la łosośMostek cielęcy faszerowany ozorkamiBaranina pieczona na dzikoCielęcina pieczona a la sarninaOGÓLNE WIADOMOŚCI O DZICZYŹNIEKiełbasa z dzikaKiełbasa z sarnyKiełbaski z zającaPaprykarz z zającaRolada z zającaSzynka z dzikaPasztet z zającaZając w piwieZając po wiedeńskaPieczonka z zającemZając duszonyPieczeń z dzika w sosie z różyDzik w jarzynachGolonka po hetmańskuZupa z dzikaSchab z dzikaPieczeń z dzika z migdałamiBigos z dzikaSarnina z kurkamiComber sarniSarnina w czerwonym winiePieczeń rzymska z sarninySarnie podroby w sosieStek z jeleniaJeleń z grzybamiZrazy mielone z jelenia Polędwica jelenia ze słoninką Kuropatwy pieczone Dzika kaczka w potrawce Gęś nadziewana jabłkami Bażant faszerowany2. Domowy wyrób wędlin Dobra kuchnia
Wydawnictwo: Dragon Oprawa: miękka ISBN: 978-83-[zasłonięte]-8289-2 Stron: 48 Wymiary: 134x206Zgromadzone przez Autora przepisy i porady pomogą w poszczególnych etapach produkcji wędlin - od wyboru mięsa zaczynając, a na kosztowaniu efektów tej pracy kończąc.3. Domowe przepisy wędliny
Wydawnictwo: Skarbnica wiedzy Oprawa: miękka ISBN: 978-83-[zasłonięte]-5889-0 Stron: 32 Wymiary: 148x210Naród polski znany jest z upodobania do wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Przed wieloma laty przyrządzano je w domach, rzadko kupowano gotowe produkty. Stopniowo zwyczaj ten zanikał. Nie odszedł jednak zupełnie w zapomnienie. Powraca dzisiaj, w czasach, gdy wielu ludzi obawia się kupować mięso i wędliny w supermarketach, gdyż nigdy nie wiadomo, co tak naprawdę ukrywa się tam pod nazwą pasztetowej czy wątrobianki. Również nie każdą wędzoną szynkę czy polędwicę nabytą w sklepie można uznać za naprawdę wędzoną. Domowy wyrób wędlin nie jest trudny ani pracochłonny. W tej książce przedstawiamy Państwu proste przepisy na najbardziej popularne i lubiane wyroby. Prosimy je wypróbować!
4. DOMOWY WYRÓB WĘDLIN oprac. Joanna Zaremba wydawnictwo WATRA
Strony: 128, Format: 14,5x20,5 cm EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]79340 Wydawnictwo: Watra
Sprawdzone przepisy na doskonałe szynki, kiszki, kiełbasy, salcesony oraz mięsa pieczone - peklowane i marynowane. Poza tym podajemy: sposoby peklowania i solenia mięsa, konserwowania mięsa i jego przetworów, sposoby wędzenia i przechowywania wyrobów wędliniarskich.
KISZKI - 25 przepisów KIEŁBASY wszelkiej maści - 35 przepisów SZYNKI - 17 przepisów WĘDZONKI - 15 przepisów SALCESONY, ROLADY, PASZTETY - 10 przepisów WĘDLINY Z MIĘSA KRÓLICZEGO - 7 przepisów WĘDLINY Z DROBIU - 9 przepisów Przerób SŁONINY, SADŁA I ŁOJU- 8 przepisów Przystawki mięsne - FLAKI, KOŁDUNY,GULASZ, BIGOS, OZÓR, GOLONKI, GALARETA SPORZĄDZANI KONSERW - 23 przepisy, kury, świnie, kaczki, wołowina, cielęcina, zające, baranina. MIĘSA PEKLOWANE - 11 przepisów DZICZYZNA - bejcowanie i 33 przepisy Sposoby peklowania i solenia mięsa Konserwowanie mięsa i jego przetworów Sposoby wędzenia i przechowywania wyrobów wędliniarskich
wszystkie książki są NOWE.