Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wędliny wyrób domowym sposobem 4 książki NOWE

24-01-2012, 7:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 37.50 zł      Aktualna cena: 37.50 zł     
Użytkownik Marcin_Modzel
numer aukcji: 2047313110
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 13   
Koniec: 15-01-2012 20:07:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest zestaw 4 książek:

1. Wędliny - wyrób domowym sposobem
Wydawnictwo Kocur



proponujemy Państwu  sprawdzone sposoby na domowy wyrób doskonałych w smaku salcesonów, kiełbas, szynek i mięs.
Zdradzamy, jak wędzić, solić, peklować i konserwować mięso



WSTĘP
Ogólne wiadomości o mięsie Sposoby przechowywania mięsa Solenie i peklowanie mięsa Wędzenie wyrobów mięsnych
WYRÓB Y Z MIĘS RÓŻNYCH - uwagi ogólne
KISZKI
Kiszka bułczana
Kiszka ziemniaczana
Kiszka krwawa
Kiszka kaszana wiejska
Kiszka kaszana biała
Kiszka kaszana zapiekana
Kiszka morawska
Kiszka ryżowa
Kiszka z kaszy gryczanej
Kiszka z kaszy gryczanej ze smalcem
Kiszka z kaszy krakowskiej
Kiszka kaszana
Kiszka francuska
Kiszka czarna
Kiszka pasztetowa (tradycyjna)
Pasztetówka dobrze przyprawiona
Kiszka niemiecka
Kiszka podgardlana
Kiszka wątrobiana
KIEŁBASY
Kiełbasa polska wieprzowa Kiełbasa domowa Kiełbasa sucha
Kiełbasa wieprzowa
Kiełbasa z dzika
Kiełbasa zwyczajna wieprzowo
-wołowa
Kiełbasa barania podhalańska
Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub
gotowania
Kiełbasa polska
Kiełbasa swojska
Kiełbasa myśliwska
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa litewska
Kiełbaski z mięsa mielonego podawane
z jogurtem i koperkiem
Kiełbasa kresowa
Kabanosy domowe
Kiełbasa wieprzowa biała surowa
Kiełbasa z pieca
Kiełbasa obsuszana
Kiełbasa surowa biała
Kiełbasa bolońska
Salami
Salami górskie
Salami mieszane
Serdelki
Metka
Kiełbasa serdelowa
Kiełbasa czabańska
Kiełbasa paprykowa
SZYNKI
Szynka piwna
Szynka litewska wędzona
Szynka cielęca po wileńsku
Szynka barania marynowana
Szynka staropolska  wiejska - wędzona szynka ziołowa (w zalewie ziołowej) Szynka wielkanocna (wiedeńska) Szynka pieczona Szynka cielęca peklowana Szynka westfalska Marynowanie szynki
WĘDZONKI
Baleron warszawski
Ozór wołowy wędzony
Baleron
Wieprzowina wędzona z rusztu
Polędwica wieprzowa wędzona
Żeberka wędzone
Schab wędzony
Boczek wędzony z pieprzem
Wędzona szynka z dzika
Kurczak wędzony
Udka gęsie wędzone
Baranina marynowana wędzona
Pierś drobiowa wędzona, parzona
Udziec barani marynowany wędzony
SALCESONY
Salceson biały
Salceson czarny
Pasztet jesienny
Rolada boczkowa wędzono-pieczona
Salceson domowy
Rolada wieprzowa
Pasztet luksusowy
Pasztet strasburski
Rolada z prosiaka
Pasztet z kurczaka
WĘDLINY Z MIĘSA KRÓLICZEGO Parówki z mięsa króliczego Pasztet z królika Kiełbasa wyborowa z królika Kiełbasa serdelkowa królicza Kiełbasa wątrobiana Kiełbasa amatorska Kiełbasa turystyczna
WĘDLINY Z DROBIU
Parówki drobiowe
Półgęski litewskie
Kiełbasa polska drobiowa
Galareta z gęsich podróbek
Udka gęsie wędzone
Pierś drobiowa wędzona, parzona
Kiełbasa serdelowa drobiowa
Flaczki z drobiu
Potrawka z podrobów drobiowych
PRZERÓB SŁONINY, SADŁA I ŁOJU
Słonina - topienie tłuszczu na smalec
Słonina solona
Słonina paprykowana
Słonina świeża
Sadło topione
Łój wołowy
Słonina wędzona
Słonina węgierska
PRZYSTAWKI MIĘSNE
Flaki
Golonka
Gulasz wieprzowy
Bigos
Kołduny litewskie
Galareta z nóżek
Ozór wołowy marynowany
Galareta wieprzowa
SPORZĄDZANIE KONSERW Z MIĘSA I DROBIU ( WEKOWANIE ) Uwagi ogólne
SPORZĄDZANIE KONSERW Z MIĘSA I DROBIU
Tuszonka wieprzowa
Szynka wieprzowa
Mielonka wieprzowa
Słonina wojskowa
Metka
Pieczeń cielęca
Wieprzowina we własnym sosie
Kura w rosole
Wieprzowina w sosie pomidorowym
Wątrobianka
Wołowina marynowana i pieczona
Podroby w sosie
Galareta wieprzowa domowa
Boczek wieprzowy
Konserwa mięsna
Mięso na pierożki
Pasztet luksusowy
Pasta wątrobiana
POTRAWY Z MIĘS PEKLOWANYCH
Karkówka peklowana Wołowina peklowana
126
 
Wołowina na dziko
Wołowina na zimno
Wołowina po staropolsku
Cielęcina d la łosoś
Mostek cielęcy faszerowany ozorkami
Baranina pieczona na dziko
Cielęcina pieczona a la sarnina
OGÓLNE WIADOMOŚCI O DZICZYŹNIE
Kiełbasa z dzika
Kiełbasa z sarny
Kiełbaski z zająca
Paprykarz z zająca
Rolada z zająca
Szynka z dzika
Pasztet z zająca
Zając w piwie
Zając po wiedeńska
Pieczonka z zającem
Zając duszony
Pieczeń z dzika w sosie z róży
Dzik w jarzynach
Golonka po hetmańsku
Zupa z dzika
Schab z dzika
Pieczeń z dzika z migdałami
Bigos z dzika
Sarnina z kurkami
Comber sarni
Sarnina w czerwonym winie
Pieczeń rzymska z sarniny
Sarnie podroby w sosie
Stek z jelenia
Jeleń z grzybami
Zrazy mielone z jelenia Polędwica jelenia ze słoninką Kuropatwy pieczone Dzika kaczka w potrawce Gęś nadziewana jabłkami Bażant faszerowany


2. Domowy wyrób wędlin Dobra kuchnia

Andrzej Fiedoruk

Wydawnictwo: Dragon
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-8289-2
Stron: 48
Wymiary: 134x206

Zgromadzone przez Autora przepisy i porady pomogą w poszczególnych etapach produkcji wędlin - od wyboru mięsa zaczynając, a na kosztowaniu efektów tej pracy kończąc.


3. Domowe przepisy wędliny

PRACA ZBIOROWA

Wydawnictwo: Skarbnica wiedzy
Oprawa: miękka

ISBN: 978-83-[zasłonięte]-5889-0
Stron: 32
Wymiary: 148x210

Naród polski znany jest z upodobania do wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Przed wieloma laty przyrządzano je w domach, rzadko kupowano gotowe produkty. Stopniowo zwyczaj ten zanikał. Nie odszedł jednak zupełnie w zapomnienie. Powraca dzisiaj, w czasach, gdy wielu ludzi obawia się kupować mięso i wędliny w supermarketach, gdyż nigdy nie wiadomo, co tak naprawdę ukrywa się tam pod nazwą pasztetowej czy wątrobianki. Również nie każdą wędzoną szynkę czy polędwicę nabytą w sklepie można uznać za naprawdę wędzoną. Domowy wyrób wędlin nie jest trudny ani pracochłonny. W tej książce przedstawiamy Państwu proste przepisy na najbardziej popularne i lubiane wyroby.
Prosimy je wypróbować!

 

4. DOMOWY WYRÓB WĘDLIN oprac. Joanna Zaremba wydawnictwo WATRA


Strony: 128, Format: 14,5x20,5 cm 
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]79340 
Wydawnictwo: Watra

 

Sprawdzone przepisy na doskonałe szynki, kiszki, kiełbasy, salcesony oraz mięsa pieczone - peklowane i marynowane. Poza tym podajemy: sposoby peklowania i solenia mięsa, konserwowania mięsa i jego przetworów, sposoby wędzenia i przechowywania wyrobów wędliniarskich.  

KISZKI - 25 przepisów
KIEŁBASY wszelkiej maści - 35 przepisów
SZYNKI - 17 przepisów
WĘDZONKI - 15 przepisów
SALCESONY, ROLADY, PASZTETY - 10 przepisów
WĘDLINY Z MIĘSA KRÓLICZEGO - 7 przepisów
WĘDLINY Z DROBIU - 9 przepisów
Przerób SŁONINY, SADŁA I ŁOJU- 8 przepisów
Przystawki mięsne - FLAKI, KOŁDUNY,GULASZ, BIGOS, OZÓR, GOLONKI, GALARETA
SPORZĄDZANI KONSERW - 23 przepisy, kury, świnie, kaczki, wołowina, cielęcina, zające, baranina.
MIĘSA PEKLOWANE - 11 przepisów
DZICZYZNA - bejcowanie i 33 przepisy

Sposoby peklowania i solenia mięsa
Konserwowanie mięsa i jego przetworów
Sposoby wędzenia i przechowywania wyrobów wędliniarskich

 

 wszystkie  książki są NOWE.