ZESTAW DLA WĘDKARZA
SUPER POMYSŁ NA PREZENT:
Jacek Stępień
Chcesz wędkować, ale nie wiesz od czego zacząć? Oto poradnik dla Ciebie. "ABC wędkowania" zbiera w jednym miejscu i porządkuje wszystkie najważniejsze informacje dla początkującego wędkarza. Dowiesz się z niego między innymi: - jak załatwić wszystkie formalności, - jaki rodzaj wędkowania wybrać na początek, - jaki zgromadzić sprzęt, - gdzie i jak łowić. Nauczysz się rozpoznawać najpopularniejsze gatunki ryb, poznasz ich zwyczaje i sposoby łowienia, a także poznasz zasady etyczne obowiązujące każdego wędkarza. Przystępny język, liczne zdjęcia i rysunki instruktażowe oraz słownik trudniejszych terminów pozwolą ci szybko i łatwo wejść w wędkarski świat. Wiedza i doświadczenie Autora, Jacka Stępnia, wielokrotnego mistrza Polski w wędkarstwie, są gwarancją najwyższej merytorycznej jakości porad zawartych w książce. Pierwsza taka książka na rynku.
połączenie atlasu ryb z książką kucharską zawierającą świetne przepisy na dania z ryb
-Świadomy wybór. Pstrąg, karp i szczupak z wykorzystywanych od wieków rodzimych zasobów gwarantują najwyższą swieżość ze względu na krótki czas transportu i pomagają chronić nadmiernie eksploatowane morza. - Cenne informacje. Zaglądanie przez ramię zawodowemu rybakowi, wielki powrót raka rzecznego oraz instrukcja obchodzenia sie z rybami. - Pewny sukces. Dokładnie pokazane to, co w przyrządzaniu ryb najważniejsze, by gotowanie stało się relaksem, a potrawy były zdrowe.
1000 przyborów wędkarskich ze wszystkimi ważnymi elementami wyposażenia do łowienia ryb spokojnego żeru i drapieżnych, a także do wędkarstwa muchowego i morskiego. Wędkarstwo jest pasją, która od wieków łączy wszystkie pokolenia. Zaczęło się od łowienia za pomocą sznurka i haczyka, ale już od dawna istnieją liczne dyscypliny, których uprawianie wiąże się z wykorzystaniem bogatego asortymentu wędzisk, kołowrotków, przynęt i specjalnych akcesoriów stosowanych we wszystkich współczesnych metodach wędkarskich. Zawiera ona ponad 1000 doskonałych ilustracji oraz napisane przystępnym językiem krótkie objaśnienia. Uwzględnione są również specjalne techniki, takie jak sbirulino, match czy surfcasting. Miłośnicy wędkarstwa znajdą tu zwięzłe opisy i szczegółowe informacje na temat prezentowanych przyborów, m.in. ich nazwy, producentów oraz całą niezbędną specyfikację techniczną. To kompendium pomoże początkującym wędkarzom w skompletowaniu sprzętu, a doświadczonym hobbystom w jego wzbogacaniu.
Wszystkie rzeki, od wielkich po najmniejsze, tworzą na powierzchniach kontynentów sieć, która niczym pajęczyna pokrywa lądy, odprowadzając wodę do oceanów, mórz lub jezior i modelując powierzchnię poprzez żłobienie dolin oraz przenoszenie albo osadzanie piasków i żwirów. Ważnym elementem hydrosfery na obszarach lądowych są także jeziora. Ich całkowity obszar to 1,8% powierzchni lądów. Woda jest substancją niezwykłą - to jedyna ciecz nieorganiczna występująca w sposób naturalny w przyrodzie, bez której człowiek nie jest w stanie istnieć.. Nie da się jej niczym zastąpić: jest potrzebna do życia, stanowi także najlepszy rozpuszczalnik, doskonały regulator klimatu oraz wygodną arterię komunikacyjną.. O wyjątkowości naszego kraju, obok gór, wybrzeża, lasów, stanowią także rzeki i jeziora. Rzeki są trwałym i charakterystycznym elementem krajobrazu Polski - nad Wartą i Wisłą kształtowała się polskie państwo, powstawały grody i trakty. Płyną leniwie, dając ludziom możliwość wypoczynku i rekreacji.. W dawnych czasach stanowiły także ważny element systemu obronnego. Można więc powiedzieć, że rzeka jest siłą zarazem dobroczynną i niszczącą, żywiołem i spichlerzem, granicą i drogą. Życie jezior w skali czasu geologicznego należy uznać za krótkie. Wiele zbiorników na obszarze Pomorza i Mazur przestało już istnieć. Śladem po nich są liczne, zwłaszcza w Polsce Północnej, torfowiska. Prawdopodobnie za kilka tysięcy lat nasze jeziora całkowicie zanikną. Być może jednak później nastąpią zdarzenia geologiczne, które staną się impulsem do powstania nowych zbiorników.
Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu. W poradniku omówiono także narzędzia i sprzęt niezbędny do wędzenia. Dzięki szczegółowym instrukcjom samodzielnie zbudujesz różne typy wędzarni. A jeśli przygotujesz danie z ryb według jednego z przepisów zamieszczonych w książce, z pewnością zachwycisz niejednego smakosza.
Mięso ryb jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm.
Na przekór stereotypom o nudnych, pozbawionych smaku potrawach z pary obserwuje się rosnącą popularność tej techniki. I nie ma co się dziwić, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368
koszty wysyłki przy zakupie większej ilości przedmiotów, lub zakupu na kilku aukcjach są naliczane zależnie od wagi paczki wg cennika POCZTY POLSKIEJ - więcej informacji na stronie "o mnie"