Skład. 1000 ml zawiera: glikol propylenowy, dekstroza, chlorek sodu, dodatki:
- kategoria 3a (witaminy i substancje o podobnym działaniu): chlorek choliny 52 g, D-pantotenian wapnia 12,6 g, inozytol 5,2 g, witamina B1 (monoazotan tiaminy) 3,15 g, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 3,15 g, witamina B2 (monosodowa sól 5’fosforanowego estru ryboflawiny) 2,1 g, amid kwasu nikotynowego 21 g, witamina K 2,1 g, witamina B12 (cyjanokobalamina) 0,01 g, D-(+)-biotyna 0,01 g
- kategoria 3c (aminokwasy): metionina (3.1.1. DL-metionina technicznie czysta) 15,7 g, lizyna (3.2.3. chlorowodorek L-lizyny, technicznie czysty) 15,7 g
- kategoria 2b (substancje aromatyzujące): glicyna 10,5 g
Składniki analityczne i poziomy: białko surowe 0%, włókno surowe 0%, oleje i tłuszcze surowe 0% , popiół surowy 0,2%, lizyna 1,57%, metionina 1,57%, wapń < 5%, sód 0,2%, fosfor <2%, magnez <0,5%. Wilgotność 100% (mieszanka płynna na bazie wody).
Działanie:
Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów. Ich niedobór w diecie może prowadzić do wielu zaburzeń. Np.: niedobór witaminy B1 powoduje karłowatość, opóźnienie w rozwoju, martwicę kory mózgowej (owce, bydło), zakłócenia w gospodarce wodnej i cukrowej, a także złe wykorzystanie energii. Niedobór witaminy B2 prowadzi do biegunek, zahamowania rozwoju i gorszego wykorzystania paszy; u drobiu do paralitycznego skrzywienia palców (zaciśnięcie w pieść). Brak w diecie witaminy B6 powoduje charłactwo, niedorozwój, zmiany skórne, uszkodzenia wątroby, serca, układu nerwowego, słabą nieśność i wylęgowość. Niedobór witaminy B12 powoduje anemię, słabe wykorzystanie paszy, zmiany zapalne skóry; u drobiu słabsze upierzenie, obniżoną nieśność i zwiększoną śmiertelność zarodków. Kwas nikotynowy jest niezbędny do normalnego funkcjonowania układu trawiennego i skóry. Niedobór biotyny wywołuje zaburzenia w płodności, zmiany zapalne skóry i nieprawidłowości w rozwoju jej wytworów, a u drobiu syndrom otłuszczonej wątroby i nerek. Witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń krzepnięcia krwi, pękania naczyń krwionośnych, krwotoków. Brak choliny powoduje schorzenia wątroby, nieprawidłowy rozwój stawów i kości, perozę u drobiu. Niedobór aminokwasów i inozytolu wywołuje u ptaków odbarwienie piór, głównie skrzydeł, zmniejsza tempo wzrostu, obniża nieśność i zaburza rozwój upierzenia; powoduje otłuszczenie wątroby, zmiany degeneracyjne w mięśniach, zaburzenia motoryki ruchowej oraz zmiany w błonie śluzowej układu pokarmowego.
Wskazania:
Mieszankę stosować w celu uzupełnienia diety w witaminy grupy B i wybrane aminokwasy wchodzące w skład preparatu.
Wspomagająco, Vitaminum B Complex podawać w przypadku: zaburzeń wzrostu i rozwoju (charłactwo, karłowatość, słaby przyrost masy ciała), przy zaburzeniach układu nerwowego (utrata równowagi, zachwiana koordynacja ruchowa), w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach zakaźnych i pasożytniczych, w okresie podawania antybiotyków i sulfonamidów, u drobiu przy zaburzeniach upierzenia (odbarwienie piór), nieprawidłowościach przemiany materii, upośledzeniu trawienia (biegunki, odwodnienia, zatrucia, zmiany systemu żywienia, skarmianie paszami złej jakości), w celu zapobiegania słabej wylęgowości, pterofagii, kanibalizmowi, otłuszczeniu wątroby i nerek, skrzywieniu palców. Vitaminum B Complex pomaga przy dystrofii mięśni szkieletowych, uszkodzeniach mięśnia sercowego, w czasie stresu (transport, szczepienia), a także przy spadku odporności.
Dawkowanie:
Mieszankę podawać po rozpuszczeniu w wodzie do picia w ilości: drób: 100 ml na 400 l wody do picia dziennie, świnie: od 5 do 10 ml/szt. dziennie, bydło: od 20 do 40 ml/szt. dziennie.
Ilość netto: 100 ml, 1000 ml.
Przechowywać w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
Podmiot odpowiedzialny: Biofaktor Sp. z o.o., ul. Czysta 49, 6-100 Skierniewice, Tel. 46 [zasłonięte]4540
Numer zatwierdzenia zakładu: αPL[zasłonięte]10630p