Vitam
zakwas do chleba
bio 15g
Opis:
zawiera pełnoziarnistą mąkę żytnią z biologiczne kontrolowanych
upraw również do automatów piekarniczych. Zakwas VITAM został
stworzony z myślą o domowym wypieku chleba żytniego oraz chleba
żytniego mieszanego. Produkt jest oryginalnym zakwasem
wyprodukowanym z pełnoziarnistej mąki żytniej z dodatkiem żywych
kultur bakterii. Dzięki powolnemu procesowi proszkowania zakwas
jest gotowy do natychmiastowego użycia. Czystość kultur drożdży
oraz brak konieczności wykonywania zbędnych czynności
przygotowawczych gwarantuje proste zastosowanie i pełen,
niezapomniany aromat. Zakwas VITAM doskonale nadaje się jako
zastępnik płynnych zakwasów chlebowych. Jedna saszetka preparatu
wystarcza na 1kg wypieku.
Skład:
pełnoziarnista mąka żytnia*, kultury bakterii chlebowych (* - produkty
z upraw ekologicznych kontrolowanych zgodnie z certyfikatem DE-
013-ŐKO-Kontrolstalle(QC&I) ).
Porady:
Proponowany przepis na chleb żytni:
Potrzebne składniki: 900g żytniej mąki drobno mielonej, 1 saszetka zakwasu chlebowego VITAM, 1 saszetka drożdży piekarniczych w proszku VITAM, 670ml wody, 1 łyżeczka herbaciana soli, ewentualnie 1 łyżeczka herbaciana miodu.
Składniki zmieszać, wodę dodawać stopniowo do momentu otrzymania zwartej, formowalnej masy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce dla wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. W przypadku automatów piekarniczych użyć połowy składników oraz zastosować tryb wypieku chleba pełnoziarnistego ze średnim zarumienieniem.
Aby połączyć trwałość i aromat chleba żytniego z zaletami chleba pszennego można zamienić cześć mąki żytniej z przepisu na mąką pszenną w stosunku 1:1 (na przykład 550g mąki żytniej i 350g mąki pszennej).