Jagody Goji - jagody życia - Lycium barbarum
Oferujemy Państwu sadzonki rośliny o olbrzymim potencjale zdrowotnym. Jagody Goji to krzew pnący, na którym wyrastają drogocenne czerwone owoce bardzo bogate w witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne, niezbędne do zachowania zdrowia i sił witalnych.
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/3.jpg)
Zioło to pochodzi z górzystych części Chin i posiada tam opinię niezwykle cennego daru natury. Te niewielkie owoce zawierają m.in. wit. C, A, B1, B2, B6, E; 18 aminokwasów, 8 polisacharydów wzmacniających odporność, 6 monosacharydów, 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, kwas linolowy /pomocny w odchudzaniu/ i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne),5 karotenoidów, w tym beta-karoten /o wiele więcej niż marchew/ i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil, a także mikroelementy (w tym żelazo /3 razy więcej niż w szpinaku/, cynk, selen, fosfor, german / o właściwościach antyrakowych/, mangan, miedź, nikiel, chrom, magnez, potas, wapń, natrium, kalium, kobalt) .Oprócz tego są kompletnym źródłem białka. Bardzo istotne są: luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczone przez Jagody Goji pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane.Natomiast np.beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. W procesie starzenia nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone). Jagody Goji- kolcowój to jedyna znana roślina, która stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Obecnie suszone owoce jagód cieszą się coraz większym powodzeniem na zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych jako niezastąpiony gotowy produkt spożywczy. Jagody Goji są w tej chwili najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie i nie wyprodukowanym sztucznie. Dzięki takiej zawartości Jagody Goji znajdują się na szczycie listy zdrowych produktów w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używa się tych jagód do dzisiaj do regulowania wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy, oczyszczania wątroby z toksyn oraz wszelkich problemów trawiennych. Chińczycy podkreślają skuteczność w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Zalecane są także w leczeniu reumatyzmu i chorób stawów. Jakby tego wszystkiego było mało kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w Jagodach Goji stymulują produkcję kolagenu i zatrzymują wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/1.jpg)
Zazwyczaj jagody jada się suszone, choć można też świeże, najlepiej ok. 70 sztuk dziennie. Mają delikatny smak, przez co nadają się do wielu potraw. Najlepiej smakują w produktach mlecznych typu jogurt czy zupy mleczne, a także do ciast. Można je również zalewać gorąca wodą i wypijać napar. Polecamy je do zup i kasz. Klasycznym sposobem przygotowania jest gotowanie mniej więcej jednej łyżki kolcowoju (ok. 9-10 g) w 1 litrze wody przez 5 – 10 minut a następnie wywar ten wypić i zjeść wraz z owocami. Wielbiciele nalewek spirytusowych również zrobią z Jagód Goji pożytek.Polecamy przepis: 80 g owoców wkłada się do 1 litra 40% spirytusu i pozostawia 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym czasie można dodać trochę miodu i stosować raz na czczo 3 łyżki wraz z owocami i drugi raz na wieczór.
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/4.jpg)
Krzewy wyrastają do ok. 2-3 metrów i potrzebują podpór. W ciągu pierwszych lat ich wzrost jest dynamiczny - ok. 60 cm na rok. Owoce mają ok. 2 cm długości i jaskrawo czerwony kolor. Kiedy dojrzeją należy je strząsnąć na przygotowane wcześniej maty, ponieważ po dotknięciu ręką zachodzi proces utleniania i jagody ciemnieją. Po strząśnięciu, należy wysuszyć je w cieniu. Krzewy są odporne na suszę i najlepiej sadzić je w miejscach nasłonecznionych w glebie przepuszczalnej. Należy unikać sadzenia w glebach ciężkich i podmokłych. Kwiaty pojawiają się od czerwca do września, są fioletowe i przyjemnie pachną.Jagody pojawiają się na przełomie października i listopada. Z dwuletniej rośliny można zebrać aż do 2 kilogramów smacznych oraz bardzo zdrowych owoców. w celu lepszego rozkrzewienia warto roślinę przycinać każdej wiosny. W pierwszą zimę należy krzew okryć. W kolejnych już nie.
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/2.jpg)
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/3.jpg)
![1](http://www.karpacz.webd.pl/allegro/jagody_goji/5.jpg)
W sprzedaży rozkrzewiony krzew o wysokości około 10-15 cm, w doniczce o średnicy 16 cm (2 litry). Jesienią ubiegłego roku niektóre ze sprzedawanych krzewów wydały pierwsze owoce, dlatego w tym roku można się spodziewać owocowania!
Nie czekaj z zakupem - zadbaj o swoje zdrowie - bądź trendy!
![](http://www.karpacz.nazwa.pl/panel_aukcji/panel/?uid=<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>54510&aukcji=50&rzad=5&sort=t&sortrev=&tlo=FFFFFF&ramka=000000&czcionka=000000&cena=ff0000&npar=grad1.jpg&par=grad2.jpg&pog=grad3.jpg&wyr=grad4.jpg&word=&nword=) |
Sprzedawca skryptu "Panel aukcyjny" : Kkozik |