VIRUMIN VITAL to piąty naturalny polski preparat żywieniowy z serii VIRUMIN, który powstał po raz pierwszy w świecie w oparciu o dwa wyjątkowe składniki naturalne tj. łuskę gryczaną i zielony owies w towarzystwie żeń-szenia, imbiru i morwy białej.
Preparat w postaci saszetek do przyrządzania naparów stosowany w codziennej diecie przynosi bardzo korzystne rezultaty w zakresie profilaktyki oraz wspomagania leczenia osób dotkniętych schorzeniami z zakresu układu pokarmowego, naczyniowego, nerwowego, kostno-stawowego i moczowego.
Wyjątkowa receptura stworzona przez P.W.M. GAMA pozwala w codziennej diecie dostarczać z produktem VIRUMIN VITAL dla organizmu człowieka niezliczonej ilości biopierwiastków, witamin, antyoksydantów i innych składników, których brak ma istotny wpływ na zdrowie człowieka.
Pięć naturalnych w 100% składników preparatu VIRUMIN VITAL to: łuska gryczana, zielony owies, żeń-szeń, imbir, morwa biała. To genialne połączenie sił natury w walce z chorobami XXI w. w dużej mierze wynikającymi z błędów żywieniowych oraz niedoborów składników odżywczych w związku ze spożywaniem żywności wysoko przetworzonej.
VIRUMIN VITAL to naturalne wzmocnienie i usprawnienie pracy organizmu człowieka w zakresie:
- bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływa dodatnio na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, kości, skóry, włosów i paznokci
- działa stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie przez organizm
- polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa organizm zwłaszcza przy słabym krążeniu obwodowym (zimne dłonie i nogi)
- wzmacnia system nerwowy
- przeciwdziała bezsenności i lękom
- zwiększa energię i wzmacnia odporność
- redukuje ryzyko zawałów, wzmacnia pracę serca
- usprawnia pracę wątroby i trzustki
- stabilizuje ciśnienie krwi, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne
- usprawnia pracę nerek, przeciwdziała obrzękom
- stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową
- ułatwia procesy trawienne, reguluje pracę woreczka żółciowego
- zmniejsza agregację (zlepianie płytek krwi), chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów, jest niezbędnym dodatkiem do menu dla osób z podwyższonym cholesterolem
- zalecany w chorobach nerek (kamica nerkowa, dna moczanowa)
- związki krzemu obecne w VIRUMINIE VITAL wpływają korzystnie na aktywność hormonalną ludzi starszych
- wpływa korzystnie na organizm dotknięty artretyzmem, chorobą reumatyczną, zwyrodnieniową
- usprawnia pracę jelit przeciwdziałając zaparciom i wzdęciom
ŁUSKA GRYCZANA (specjalistycznie oczyszczona) - składnik bazowy preparatów serii VIRUMIN
Skład i koncentracja flawonoidów w łusce gryczanej.
Łuska zawiera składniki mineralne (P,K,Mg,Zn,Cu,Mn) i szereg witamin z grupy B wraz z polifenolową mieszanką flawonoidów, które są ogromnie ważne z żywieniowego punktu widzenia.
W czasie badań udowodniono iż 5 rodzajów ziaren gryki zawiera 2 flawonoidy- rutynę i isoritexin, dominującym flanowoidem jest rutyna w ilości 4,4 mg-17,8 mg/100g . Natomiast łuska gryki zawiera aż 6 rożnych flawonoidów: rutynę, orientin, vitexin, guercetin, isoorientin, isoritexin.
Pełna koncentracja wszystkich flawonoidów jest w granicach 74mg/100mg łuski gryki np. (EMKA) do 151,5mg/100g (LUBA) - która ma zastosowanie do produkcji preparatu w postaci herbaty VIRUMIN.
Badania prowadzone na temat łuski gryczanej prowadzone w Japonii, Chinach, Tajwanie dowodzą iż warto i należy szerzej zainteresować się włączeniem łuski gryczanej do codziennej diety. Stanowisko to zostało potwierdzone wynikami badań, które wykonano w Shanxi Academy of Agricultural Sciences (źródło: Lin Rufa, Ren Jianzhen, Shen Wei, 2004, An observation of the effect of Tartary Tea on lowering Blood glucose. Proccedings of the 9 th International Symphosium on Buckwheat , s. 543-546). Badania miały szeroki zakres z uwzględnieniem sposobu parzenia herbaty, częstości picia i innych warunków ważnych w badaniach klinicznych.
Metoda: picie herbaty z łuski gryczanej. Herbata zamoczona w wodzie o temp. 900C 2,0g (torebka) najlepsza do picia po 5 min.
DZIAŁANIE NIEPOŻĄDANE
Nie stwierdzono
PRZECIWWSKAZANIA:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników. Wiek poniżej 2 roku życia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do filiżanki lub kubka włożyć 1 saszetkę VIRUMINU VITAL i zalać świeżo przegotowaną wodą (nie wrzątek). Parzyć od 5 do 10 minut.
DOZOWANIE:
Profilaktycznie – 1 raz dziennie po jednej saszetce
W celu oczyszczenia organizmu – przez pierwsze dwa dni 5 razy dziennie po jednej saszetce, następnie 3 razy dziennie po jednej saszetce (co najmniej 1 kuracja - 120 saszetek).
Dla cukrzyków - 3 razy dziennie po jednej saszetce przez okres co najmniej 9 i pół miesiąca (co najmniej 2 kuracje po 120 saszetek).
Dla osób odchudzających się – przez pierwsze pięć dni 5 razy dziennie po jednej saszetce, a następnie 3 razy dziennie po jednej saszetce (co najmniej dwie kuracje po 120 saszetek).
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej tj. 15 – 35 °C w oryginalnym opakowaniu, chronić przed światłem.
Dostępne opakowania: 120 saszetek