Oliwa z oliwek zawiera pomiędzy 60 a 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają redukować "zły cholesterol" (LDL) i zachowywać "dobry cholesterol" (HDL)
Ponadto zwiera właściwe ilości kwasu linolowego, który jest niezbędnym składnikiem diety.
Oliwa zawiera takie witaminy jak A,D,K a szczególnie E.
Naukowcy potwierdzają, że oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów.
Pomaga utrzymać niskie ciśnienie krwi oraz łagodzi objawy artretyzmu.
Większość środowisk medycznych uważa, że oliwa z oliwek jest antyoksydantem opóźniającym proces starzenia komórek.
Oliwa z oliwek pomaga w trawieniu i ułatwia przyswajanie wapnia. Poza innymi zaletami oliwa pomaga poprawić wygląd i strukturę skóry.
Oliva VIDORIA EXTRA VIRGIN charakteryzuje się delikatnym smakiem bez goryczki oraz przyjemnym aromatem.
Nadaje się idealnie do sałatek, delikatnego smażenia oraz do przygotowania domowych oliw smakowych - czosnkowej czy pepperoncino.
Szczególnie polecana jako dodatek do pieczywa.
Hiszpańska firma Vidoria jest uznanym na świecie producentem oliwy z tradycją sięgającą początków XIX wieku. Oliwa wyciskana jest w listopadzie z oliwek gatunku Arbequina, charakteryzującymi się wysokimi zbiorami i smakiem.
Nowoczesne metody produkcji połączone z tradycyjnymi młynami oliwnymi pozwalają na zaspokajanie wymagającego klienta.
Cały proces odbywa się wyłącznie na terenie firmy VIDORIA dając możliwość kontroli nad jakością.