VERDIN FIX HERBATKA
40 SASZETEK
KOMPLEKSOWA POMOC DLA UKŁADU TRAWIENNEGO
Verdin Fix to unikalna, innowacyjna kompozycja ziół, które wspomagają pracę układu trawiennego, jelit i wątroby. Produkt, w formie herbatki, stanowi skuteczną pomoc na różne problemy trawienne.
W odpowiednio dobranych proporcjach składniki wzajemnie uzupełniają swoje działanie, zachowując jednocześnie przyjemny smak.
Do codziennego stosowania między posiłkami, zarówno przed jak i po jedzeniu, po obfitych, ciężkostrawnych posiłkach.
Kolendra siewna
Kolendra siewna jest niewielką, jednoroczną rośliną występującą na południu Europy, w Afryce Północnej oraz w południowo-zachodniej Azji. W języku potocznym terminem „kolendra” określa się nasiona Coriandrum sativumbogate w cenne olejki eteryczne. Składniki aktywne zawarte w nasionach kolendry pomagają w zwalczaniu niestrawności oraz utraty apetytu. Wpływają korzystnie na proces trawienia tłuszczów oraz sprzyjają utrzymywaniu właściwego poziomu cholesterolu. Ponadto wykazano, iż kolendra przyczynia się do zachowania równowagi gazowej w przewodzie pokarmowym.
Kminek
Kminek zwyczajny ma właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku pomagają w trawieniu, likwidują wzdęcia oraz stymulują wydzielanie soków trawiennych. Kminek jest uważany za bardzo bezpieczne zioło i bywa stosowany nawet u niemowląt. Kminek zwyczajny rośnie w Europie, północnej Afryce, Azji oraz Australii. Hodowany jest także w Polsce, głównie na Żuławach Wiślanych.
Dzika Róża
Dzika róża to roślina pospolicie rosnąca w Polsce. Można ja spotkać niemal na całym świecie w obszarach o umiarkowanym klimacie. W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie owoce. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i witaminy C dzika róża działa ogólnie wzmacniająco na ludzki organizm. Jej korzystny wpływ zaznacza się również w obszarze układu pokarmowego. Dzika róża wspomaga trawienie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Zielona herbata
Zielona herbata to roślina o licznych walorach prozdrowotnych. Napar z jej liści działa wzmacniająco, powoduje przypływ energii i ułatwia zwalczanie uczucia zmęczenia. Regularne picie zielonej herbaty korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz serce. Ta ostatnia właściwość wynika z korzystnego wpływu zielonej herbaty na metabolizm tłuszczów. Składniki zielonej herbaty biorą udział w procesie termogenezy, czyli spalania tłuszczów. Dzięki temu sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi i ograniczają apetyt. Zielona herbata pomaga ponadto regulować właściwy stosunek tzw. złego i dobrego cholesterolu. Posiada również zdolność ochrony DNA przed działaniem wolnych rodników i promieni UV.
Lukrecja
Lukrecja gładka to bylina z rodziny bobowatych. Uprawia się ją m.in. we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Polsce. Surowcem zielarskim jest korzeń z rozłogami. Dzięki zawartości glicyryzyny jest on bardzo słodki, 50 razy słodszy od zwykłego białego cukru (sacharozy). Korzeń lukrecji to niezwykłe bogactwo substancji aktywnych, których masę szacuje się na 50% suchej masy korzenia. Substancje te tworzą wraz z glicyryzyną biologicznie aktywne kompleksy, które m.in. pomagają utrzymać komfort i równowagę trawienną u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Dzieje się tak dlatego, że lukrecja sprzyja prawidłowej pracy błon śluzowych żołądka oraz jelit.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski, często nazywany mleczem, jest rośliną wysoko cenioną w ziołolecznictwie. Do niedawna całość surowca pozyskiwano ze stanu naturalnego. Od paru lat jednak, wraz ze wzrostem zapotrzebowania na mniszka, obserwuje się powstawanie jego plantacji, głównie na terenie Francji i Niemiec. Korzeń mniszka lekarskiego ma działanie prebiotyczne, dzięki czemu pomaga utrzymać dobrostan trawienny. Inną zaleta mniszka jest zdolność utrzymania właściwego pH żołądka oraz korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby, związane z jego działaniem żółciotwórczym i żółciopędnym.