Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

VADEMECUM ZRÓB SAM Y gospodarstwo domowe SPIS

07-02-2014, 14:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.90 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 3926335499
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 4   
Koniec: 07-02-2014 14:25:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1990
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT

 

 

VADEMECUM ZRÓB SAM Y
zbiorowa

 

   




Sigma Not 1990 , str 320  stan db+ (podniszczony lekko grzbiet oklejony taśmą, wnętrze bdb)  format zbliżony do A4
ISBN
    
              




Objaśnienia wstępne
A-Z
Architektura wnętrz mieszkalnych
Barwniki
Chemikalia
Choroby roślin sadowniczych
Choroby roślin warzywnych
Dziewiarskie narzędzia i przyrządy
Energetyczne składniki żywności
Grzyby
Kaletnicze dodatki
Kaletnicze i szewskie materiały
Kaletnicze narzędzia i przyrządy
Konstruowanie i modelowanie odzieży
Krawieckie dodatki
Krawieckie narzędzia i przyrządy
Kwasy
Laboratoryjne czynności
Laboratoryjne naczynia
Mineralne składniki żywności
Nawozy
Normy żywieniowe
Obuwia elementy
Odzież
Odzieżowe materiały
Odzieżowego wyrobu elementy
Ogrodnicze narzędzia
Owoce dziko rosnące jadalne
Pasieczny sprzęt
Płodozmian
Prasowanie odzieży
Przetwory owocowe i warzywne
Przyprawy
Pszczela rodzina
Pszczele surowce i produkty
Rozmnażanie roślin
Rozpuszczalniki
Sploty dziewiarskie
Sploty tkackie
Szczepienie roślin
Szewskie narzędzia i przyrządy
Szkodniki roślin sadowniczych
Szkodniki roślin warzywnych
Szwy odzieżowe
Szycie odzieży
Ściegi ręczne
Środki ochrony roślin
Termiczna obróbka żywności
Tworzywa sztuczne
Ule
Uprawa współrzędna i międzyplonowa
Utrwalanie żywności
Warzywa mniej znane
Witaminy w żywności
Ziemie ogrodnicze
I. Urządzenie mieszkania
1.1. Ankieta poprzedzająca projekt
1.2. Aranżacja poszczególnych pomieszczeń
1.2.1. Przedpokój
1.2.2. Łazienka i WC
1.2.3. Kuchnia
1.2.4. Pokój dzienny
1.2.5. Sypialnia
1.2.6. Pokój dzieci
1.2.7.  Pokój do pracy
1.2.8. Pokój dziadków
1.2.9. Balkon, loggia
1.3.  Elementy dopełniające
1.3.1. Kolor w mieszkaniu
1.3.2. Oświetlenie
1.3.3.  Wykończenie ściar
1.3.4. Wykończenie podtóg
1.3.5. Wykończenie okien i drzwi
1.3.6. Meble, tkaniny meblowe
1.3.7. Obrazy, kolekcje
1.3.8. Zieleń w mieszkaniu
1.3.9.  Suche bukiety
1.4. Wiejski dom mieszkalny
1.4.1. Wejście gospodarcze, łazienka
1.4.2. Wejście główne
1.4.3. Kuchnia i spiżarnia
1.4.4.  Pokój więzi rodzinnej
1.4.5.  Sypialnia rodziców
1.4.6. Pokój dzieci
1.4.7.  Mieszkanie dziadków
1.4.8. Pokój dla nietylkodlamoli gości
1.4.9.  Otoczenie budynku
Bibliografia
II. Ogród
11.1.  Plan ogrodu
11.2. Ogród ozdobny
11.2.1. Zakładanie ogrodu, pielęgnacja roślin
11.2.2.  Materiał roślinny
11.2.2.1. Rośliny jednoroczne
11.2.2.2.  Rośliny dwuletnie
11.2.2.3. Byliny
2.2.4. Drzewa i krzewy
2.3.  Rośliny ozdobne w mieszkaniu
2.3.1. Pielęgnacja roślin doniczkowych
2.3.2. Rośliny ozdobne na balkonie
2.4. Rośliny na suche bukiety
2.4.1. Rośliny uprawiane
2.4.2.  Rośliny dziko rosnące
3. Warzywnik
3.1. Zakładanie warzywnika
3.2. Zabiegi pielęgnacyjne
3.3.  Urządzenia do produkcji rozsady
3.4. Uprawa wybranych warzyw
3.4.1. Warzywa kapustne
3.4.2.  Warzywa korzeniowe
II.3.4.3. Warzywa cebulowe
II.3.4.4. Warzywa liściowe
II.3.4.5. Warzywa rzepowate
II.3.4.6. Warzywa strączkowe
II.3.4.7. Warzywa psiankowate
II.3.4.8. Warzywa dyniowate
II.3.4.9. Warzywa wieloletnie
II.3.4.10. Warzywa z rodziny traw
II.3.4.11. Warzywa z rodziny złożonych
II.3.5. Przechowywanie warzyw
II.3.6. Uprawa ziół
II.4. Grzyby uprawiane
II.4.1. Uprawa pierścieniaków
II.4.2. Uprawa pieczarek
II.4.2.1. Pieczarkarnia
II.4.2.2. Podłoże do uprawy
II.4.2.3. Siew, rozrost i zbiór
II.5. Sad
II.5.1.  Dobór odmian do nasadzeń amatorskich
II.5.1.1. Odmiany jabłoni
II.5.1.2. Odmiany gruszy
II.5.1.3. Odmiany śliwy
II.5.1.4. Odmiany wiśni
11.5.1.5. Odmiany brzoskwini
11.5.1.6. Odmiany moreli
11.5.1.7. Odmiany maliny
11.5.1.8. Odmiany porzeczki
11.5.1.9. Odmiany agrestu
11.5.1.10. Odmiany borówki wysokiej
11.5.1.11. Odmiany truskawki
11.5.1.12. Odmiany winorośli
11.5.2. Przygotowanie gleby przed sadzeniem
11.5.3. Gęstość i technika sadzenia
11.5.4. Uprawa gleby i nawożenie
11.5.5. Cięcie i formowanie drzew i krzewów
11.5.5.1.  Sposoby i terminy cięcia drzew owocowych
11.5.5.2. Cięcie krzewów jagodowych
11.5.6.  Owocowanie
11.5.7. Zbiór owoców
11.5.8. Przechowywanie owoców
11.5.9. Przemarzanie roślin sadowniczych
11.6. Ochrona przed szkodnikami i chorobami    1
11.6.1.  Ochrona roślin ozdobnych i warzywnych
11.6.2. Ochrona roślin sadowniczych
11.7.  Mała pasieka
11.7.1. Życie rodziny pszczelej
11.7.2.  Nabywanie pszczół
11.7.3. Praca przy pszczołach
11.7.3.1. Prace i zabiegi wiosenne
11.7.3.2.  Prace w czasie lata
11.7.3.3. Przygotowanie pszczół do zimy
11.7.4. Warunki powodzenia w pasiece
11.7.5. Budowa ula
11.7.5.1. Gniazdo ula
11.7.5.2.  Nadstawka
11.7.5.3. Daszek i ocieplenie górne
11.7.5.4.  Stojak składany ula
11.7.5.5.  Ramki gniazdowe i nadstawkowe
II.7.5.6. Maty słomiane
Bibliografia
III. Kulinaria
111.1.  Racjonalne żywienie
III. 1.1. Tabele wartości odżywczych
111.1.2.  Układanie jadłospisu
111.1.3. Zdrowie w kuchni
111.2. Zasady przetwórstwa domowego
111.3.  Owoce i warzywa
111.3.1. Przydatność na przetwory
111.4. Grzyby
111.4.1. Grzybobranie
111.4.2. Niebezpieczeństwo zatruć
111.4.2.1.  Objawy zatruć grzybami
111.4.2.2. Pierwsza pomoc
111.4.3. Przydatność grzybów jadalnych na przetwory
111.4.3.1. Grzyby suszone
111.4.3.2. Grzyby apertyzowane
111.4.3.3. Grzyby solone
111.4.3.4. Grzyby kwaszone
III.4.3.5. Grzyby marynowane
111.5. Przechowywanie żywności, zapasy
111.6. Przepisy kulinarne
111.6.1. Zastosowanie owoców
111.6.2. Zastosowanie warzyw
111.6.3. Zastosowanie grzybów
111.6.4. Zastosowanie przypraw
111.6.5. Namiastki
111.7. Przyjmowanie gości
111.7.1. Przygotowanie stołu
111.7.2.  Potrawy i ich podawanie
111.7.3. Przyjęcie na stojąco
111.8. Pięćdziesiąt sekretów Bibliografia
IV. Kosmetyka naturalna
IV.1. Znaczenie ziół dla zdrowia i urody
IV.2. Pielęgnacja ciała
IV.2.1. Pielęgnacja rąk
IV.2.2. Pielęgnacja nóg
IV.2.3. Pielęgnacja twarzy i szyi
IV.2.3.1. Mycie, oczyszczanie, zabiegi pojędrniające
IV.2.3.2. Nawilżanie
IV.2.3.3. Odżywianie
IV.2.4. Pielęgnacja oczu
IV.2.5. Pielęgnacja włosów
IV.3. Środki zachowania kondycji
Bibliografia
V. Chemia praktyczna
V.1. Domowa pracownia chemiczna
V.1.1. Bezpieczeństwo i higiena prac chemicznych
V.1.2. Naczynia i sprzęt podstawowy
V.1.3. Chemikalia
V.1.4. Receptury i opisy czynności
V.1.4.1. Uszlachetnianie powierzchni metali
V.1.4.2. Obróbka i uszlachetnianie powierzchni szkła
V.1.4.3. Szkliwienie wyrobów ceramicznych
V.1.4.4. Barwienie, mslowanie i politurowanie drewna
V.1.4.5. Malowanie i drukowanie na tkaninach
V.1.4.6. Klejenie i spawanie tworzyw sztucznych
V.1.4.7. Kleje, kity, szpachlówki, farby, lakiery
V.1.4.8. Różne porady praktyczne
V.2. Chemia w gospodarstwie domowym
V.2.1. Wywabianie plam, czyszczenie
V.2.2. Farbowanie materiałów odzieżowych
V.2.3. Garbowanie i odświeżanie skór
Bibliografia
VI. Ubiór na co dzień
VI.1. Krawiectwo
VI.1.1. Krawieckie pomiary ciała
V1.1.2. Zasady wykonywania form i wzorników
VI.1.3. Wykonywanie wyrobów odzieżowych
VI.1.3.1. Spodnie męskie
VI.1.3.2. Szorty męskie
VI.1.3.3. Spodnie damskie
V1.1.3.4. Szorty damskie
VI.1.3.5. Spodnie dziecięce
VI.1.3.6. Spódnica prosta
VI.1.3.7. Spódnica poszerzona
VI.1.3.8. Spódnica dziecięca
VI.1.3.9. Bluzka damska
VI.1.3.10. Sukienka damska
VI.1.3.11. Bluzka dziecięca
VI.1.3.12. Bluza dziecięca
VI.1.3.13. Koszula męska
VI.1.3.14. Bluza męska
VI.1.4. Wykonywanie elementów odzieżowych
VI.1.4.1. Kieszeń cięta
VI.1.4.2. Kieszeń w szwie
VI.1.4.3. Kieszeń klinowa
VI.1.4.4. Wszycie kołnierza koszulowego
VI.1.4.5. Mankiet z rozporkiem w rękawie
VI.1.4.6. Wszycie zamka błyskawicznego
VI.1.4.7. Wstawianie łaty
VI.2. Dziewiarstwo ręczne
VI.2.1. Zasady modelowania form
VI.2.2. Technika robót na drutach
VI.2.3. Wykonywanie wyrobów na drutach
VI.2.3.1. Szalik, narzuta, prosta spódnica
VI.2.3.2. Kapcie
VI.2.3.3. Czapki sportowe
VI.2.3.4. Sweter z golfem
VI.2.3.5. Płaszcz prosty
VI.2.3.6. Sweterek
VI.2.3.7. Rękawiczki zimowe z jednym palcem
VI.2.3.8. Rękawiczki z pięcioma palcami
VI.2.3.9. Skarpety
VI.2.4. Technika robót szydełkiem
VI.2.5. Wykonywanie wyrobów szydełkiem
VI.2.5.1. Narzuta
VI.2.5.2. Torebka damska
VI.2.5.3. Sukienka dziecięca
VI.2.5.4. Siatki
VI.2.5.5. Koronki
VI.3. Kaletnictwo
VI.3.1. Przygotowanie materiału
VI.3.2. Podstawowe technologie
VI.3.3. Wykonywanie wyrobów kaletniczych
VI.3.3.1. Pasek
VI.3.3.2. Portmonetka
VI.3.3.3. Torba podręczna, tornister
VI.3.3.4. Torba gospodarcza
VI.3.3.5. Torba turystyczna
VI.4. Szewstwo
VI.4.1. Pomiary stopy i dobór kopyta
VI.4.2. Wykonywanie wzorników elementów obuwia
VI.4.3. Podstawowe systemy i technologie łączenia
VI.4.3.1. System sandałowy i system klejony
VI.4.3.2. Szycie
VI.4.3.3. Klejenie
VI.4.4. Wykańczanie obuwia
VI.4.5. Wykonywanie wyrobów obuwniczych
VI.4.5.1. Kapcie
VI.4.5.2. Pantofle domowe
VI.4.5.3. Sandały
VI.4.5.4. Klapki
VI.4.6. Naprawa obuwia
VI.4.6.1. Żelowanie obuwia klejonego
VI.4.6.2. Nakładanie czubków
VI.4.6.3. Naprawa obcasa
Bibliografia
Dodatek. Zioła i ich zastosowanie Słownik polsko-łaciński nazw roślin Słownik łacińsko-polski nazw roślin Indeks rzeczowy

 
 

 


Zapraszam na inne moje aukcje

 

 

WYSYŁKA DANE FIRMOWE CERTYFIKATY
1.Koszt wysyłki jest zgodny z cennikiem Poczty Polskiej
2.Przy zakupach na kilku aukcjach
proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
3.Odbiór osobisty możliwy od 16 - 20
po ustaleniu terminu odbioru.
Jacek Ciba
Antykwariat internetowy Nie tylko dla moli
Siemianowicka 158/3, 41-503 Chorzów
REGON: 240[zasłonięte]155, NIP: 627[zasłonięte]221-59