Vademecum to opracowanie, w którym w przystępnej formie omówiona jest tematyka surowców i półproduktów piekarskich, ich oceny oraz zastosowania w produkcji, formowania ciasta, tradycyjnej i nowoczesnej technologii, organizacji produkcji w zakładzie, bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, bhp i ppoż oraz prawa pracy.
Książka "Vademecum Piekarza" zawiera przedstawioną kompleksowo wiedzę z zakresu produkcji piekarskiej wymaganą obecnie zarówno od właściciela jak i pracownika zakładu.
Książka przeznaczona jest również dla nauczycieli zawodu piekarza, uczniów szkół zawodowych i techników oraz mistrzów szkolących uczniów w piekarniach, a zatem dla:
- właścicieli i kierowników zakładów piekarskich,
- mistrzów szkolących uczniów w piekarniach,
- nauczycieli 3-letnich szkół zawodowych i uczniów przygotowujących się do zdawania egzaminów przed zewnętrzną komisją egzaminacyjną,
- pracowników piekarń bez kwalifikacji, przygotowujących się do zdania egzaminu czeladniczego w izbach rzemieślniczych.
Materiał zawarty w książce może być również wykorzystywany do prowadzenia systematycznych szkoleń dla pracowników zakładu, do czego zobowiązują pracowników przepisy w zakresie higieny żywności.
Na uwagę zasługuje fakt, że książka zawiera również wiedzę na temat produkcji wyrobów ciastkarskich, które obok pieczywa piekarskiego można produkować w piekarni.
W każdej z części Vademecum znajdują się wiadomości i fachowe wskazówki przydatne w pracy zarówno właściciela zakładu, pracownika jak i ucznia piekarskiego.