|
Vademecum
myśliwskie Czerwiński Marek, Szczepocki Jan
Wydawnictwo: Bellona
ISBN:[zasłonięte]978-83-12204-8 Format:
12.0x17.0cm Liczba stron: 496 Oprawa:
Twarda Wydanie: 2013 r.
Łowiectwo we współczesnym wydaniu wcale
nie polega na strzelaniu do "biednych" zwierząt, jak
powszechnie uważa część opinii publicznej, podatna na hasła
rozpowszechniane przez obrońców środowiska. Współczesne
łowiectwo to forma ochrony przyrody - czy się komuś to podoba,
czy nie - polegająca na określonej działalności hodowlanej
populacji zwierząt dziko żyjących, w celu zachowania ich w
zmieniających się warunkach środowiskowych w ramach ochrony
dziedzictwa przyrodniczego. Rozwijająca się cywilizacja
pochłania ekosystemy, ograniczając i tak ciągle malejące
tradycyjne siedliska zwierząt. Dzięki działalności
łowieckiej restytuowano wiele gatunków zwierząt znajdujących
się na progu wyginięcia. Król polskich puszcz żubr ostał się
tylko dlatego, że między innymi myśliwi zabiegali o jego
hodowle w ostoi białowieskiej.
Prezentowane wydawnictwo ma przybliżyć
problematykę łowiectwa, przede wszystkim środowisku myśliwych,
a więc przyszłym łowcom. Od ich postawy etycznej zależeć
będzie los polskiego myślistwa.
Myśliwska książka
kucharska Grzyb Andrzej
Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN:[zasłonięte]978-8380-820-1 Format:
15.0x21.0cm Liczba stron: 160 Oprawa:
Twarda Wydanie: 2010 r.
Książka kucharska nie musi być nudnym
zbiorem instrukcji dla kucharzy. Jeżeli jej autorem jest
Andrzej Grzyb ( literat, polityk, kucharz, smakosz,
wędkarz-podróżnik), człowiek wielu pasji i świetny gawędziarz,
możemy sięgnąć po nią bez obaw – rzecz jest na pewno do
poczytania. Myśliwska książka kucharska jest jak fascynująca
rozmowa przy stole: można posłuchać opowieści o polowaniach i
polujących, uśmiechnąć się , wysłuchawszy historycznych i
literackich anegdot, dowcipów o myśliwych, zachwycić się
strofami poetów i dowiedzieć się - rzecz jasna- wielu
praktycznych rzeczy o postępowaniu z dziczyzną w kuchni, żeby
móc się potem rozkoszować wyśmienitym posiłkiem. Jednak żeby
nie było za słodko ( umiar w przyprawianiu dań jest zawsze
wskazany), całość została okraszona maksymami pewnego
filozofa, co nadało książce nieco-prowokującej do refleksji –
ostrości. Przy stole znajduje się miejsce nie tylko dla
myśliwych i gotujących, ale dla wszystkich ceniących dobre
jedzenie i dobrą literaturę. Jeszcze jedno. Autorze,
apetyt rośnie w miarę jedzenia. Justyna Maluga
|