|
HENRYK MACIOŁEK Produkcyjne, ekonomiczne i zdrowotne uwarunkowania systemów chowu trzody chlewnej rok wydania 1999 150 stron Polska jest jednym z największych w Europie producentów trzody chlewnej. Pogłowie utrzymuje się na poziomie 20 min sztuk. Aktualnie ocenia się, że stado podstawowe liczy około 2 min loch. W 1988r w gospodarstwach drobnotowarowych znajdowało się około 75% pogłowia świń, natomiast w 1996 r. już około 96%. Korzystne relacje między opłacalną ceną żywca wieprzowego a bardzo niską ceną zbóż sprawiły, że wielu hodowców trzody chlewnej powiększyło swoje stada. Jeśli ten trend będzie występował nadal, osiągniemy w niedługim czasie w kraju rekordowy stan pogłowia świń. Zakłada się, że program produkcji trzody chlewnej do 2010 r., przede wszystkim powinien się opierać na doskonaleniu genetycznym i krzyżowaniu międzyrasowym, które stwarza szansę maksymalizacji efektów produkcyjnych, w tym także uzyskanie tańszej produkcji tuczników typu mięsnego, oczywiście pod warunkiem, że będą ulegały poprawie warunki środowiskowe, w których produkcja się odbywa (Różycki, 1998). Obecnie istnieje ponad 800 ferm o technologii przemysłowej lub półprzemysłowej, w których produkcja odbywa się w cyklu zamkniętym. Chcąc się podporządkować prawom rynku wewnętrznego, jak i międzynarodowego w zakresie wysokiej poubojowej oceny dotyczącej zawartości mięsa w tuszy należy szukać sposobów ekonomicznie opłacalnej produkcji. Opłacalność chowu świń jest procesem złożonym i zależy od wielu czynników o charakterze biologicznym jak i środowiskowym, z których w racjonalny sposób powinien korzystać producent, by zwiększać efekty swojej pracy. Przede wszystkim w zakresie poprawy plenności loch ocenianej liczbą prosiąt odchowanych do 21 dnia życia w ciągu roku, ilością paszy zużytej na kilogram przyrostu masy ciała oraz jakością wyprodukowanego materiału rzeźnego, ocenianego wskaźnikiem ekonomicznym. SPIS TREŚCI: Wprowadzenie... Rys historyczny organizacji hodowli i produkcji trzody chlewnej w Polsce Stan pogłowia świń oraz zachodzące zmiany liczbowe i strukturalne Struktura gospodarstw rolnych, stad produkcyjnych i hodowlanych Przydatność użytkowa ras świń trzymanych w Polsce........ Rasa wielka biała polska fwbp) ...................................... Polska biała zwisłoucha (pbz) ........................................ Rasa puławska ................................................................ Rasa ziotnicka biała........................................................ Rasa złotnicka pstra........................................................ Rasa duroc [diurok] ........................................................ Rasa hampshire [hempszyrj............................................ Rasapietrain [piętro] ...................................................... Linia 990......................................................................... Świnie mieszańce ........................................................... PłC - Camborough - 15 ................................................. Knur PIĆ-400.......................,....................................... Analiza cech użytkowych ras świń trzymanych w Polsce........... Zasady krzyżowania miądzyrasowego świń (wg Pawlaka i Goździkiewicza) Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce Tendencje naukowe w zakresie zabezpieczenia zdrowotnego systemów chowu świń Ocena zdrowotności świń z uwzględnieniem systemu chowu Analiza kliniczno-statystyczna występujących chorób ...... Chów przemysłowy - wielkostadowy ........................... Chów drobnotowarowy - gospodarstwa indywidualne....... Wskaźniki biochemiczne i morfologiczne krwi obwodowej ,.., Badania morfometryczne wybranych narządów wewnętrznych Badania histologiczne i hi sto metryczne wybranych narządów wewnętrznych Podsumowanie otrzymanych wyników badań ................... Znaczenie wody dla rozwoju i produkcji trzody chlewnej ....... Wielkostadny chów zwierząt a ochrona środowiska................. Zagrożenia chorobami odzwierzęcymi ludzi od zwierząt domowych i wolno-żyjących Wybrane krajowe i międzynarodowe przepisy weterynaryj-no-hodowlane związane z nadzorem, warunkami chowu, ochrony zdrowia oraz obrotu trzody chlewnej Warunki weterynaryjne dla; importowanych świń rzeźnych ... Warunki weterynaryjne dla: świń hodowlanych Warunki weterynaryjne dla: nasienia knurów. Piśmiennictwo
|

Stan książki idealny. Pozycja jest nowa. Koszty przesyłki (dotyczy przesyłek krajowych):
1 wygrana aukcja:
7 zł - przesyłka polecona priorytetowa – Poczta Polska
4 zł - list ekspresowy – prywatny operator InPost
~ 2 wygrane aukcje:
koszty pozostają do uzgodnienia w zależności od ciężaru książek- często nie ulegają zmianie - (w celu ustalenia kosztów prosimy o kontakt mailowy)
~ 3 i więcej wygranych aukcji:
koszty transportu pokrywa Nowy Warsztat
(wysyłka albo Pocztą albo InPostem)
Uwaga! Z usług operatora pocztowego InPost skorzystać mogą tylko ci klienci, którzy zamieszkują miejscowości, w których InPost ma swoje lokalne oddziały. W celu sprawdzenia dostępności usługi prosimy udać się na stronę www.inpost.pl
GORĄCO ZACHĘCAM DO ZAKUPU !!!
SERDECZNIE ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE |
|
|