Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Usługi hotelarsko turystyczne TURYSTYKA HOTELARSTW

11-06-2015, 7:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 5411534491
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 1   
Koniec: 11-06-2015 07:21:42

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2007
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT

 


Usługi hotelarsko-turystyczne
Beata MIKUTA Beata SAWICKA Monika ŚWIĄTKOWSKA
 
 
 

 
 
 

 

Format-AB 2007, stan bdb  (jak nowa), str 250
ISBN[zasłonięte]978-83184-19-1

 


Spis treści
Rozdział 1.
ZARYS ORGANIZACJI HOTELARSTWA I TURYSTYKI
1.1 Rys historyczny rozwoju hotelarstwa i turystyki na świecie i w Polsce..
1.2.  Kryteria podziału ruchu turystycznego.
1.3. Podstawowe pojęcia i definicje w hotelarstwie i turystyce.
1.4. Podział hoteli
1.5. Hotelarstwo jako element przemysłu turystycznego
1.6. Czynniki warunkujące rozwój turystyki i hotelarstwa.
1.7. Charakterystyka systemu hotelowego.
1.8.  Systemy i łańcuchy hotelowe w Polsce
1.9. Organizacje hotelarskie.
1.10. Międzynarodowe organizacje turystyczne
1.11. Biura podróży
1.12.  Społeczne organizacje turystyczne
1.13. Młodzieżowe organizacje i związki turystyczne
1.14.  Stowarzyszenia agroturystyczne
Pytania i zadania
Literatura
Rozdział 2.
BAZA NOCLEGOWA POLSCE.
2.1.  Funkcje bazy noclegowej..
2.2. Lokalizacja obiektów hotelarskich
2.3. Kryteria klasyfikacji obiektów hotelarskich.
2.4. Kategorie zakładów hotelarskich.
2.5.  Standardy wymagań.
2.6. Rozwój wiejskiej bazy hotelarskiej
2.7. Ruchoma baza hotelarska
2.8. Piktogramy.
Pytania i zadania.
Literatura.
Rozdział 3.
RODZAJE I FORMY USŁUG
HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH
3.1. Rodzaje i formy usług turystycznych
3.2. Podział usług: usługi podstawowe, uzupełniające, płatne i bezpłatne.
3.3 Informacja turystyczna.
3.4. Potrzeby człowieka w zakresie spędzania wolnego czasu poza domem
3.5. Kultura obsługi a jakość usług
3.6. Kierunki i zasady zagospodarowania turystycznego.
Pytania i zadania. Literatura
ROZDZIAŁ 4.
ORGANIZACJA OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO.
4.1. Organizacja i obsługa krajowego ruchu turystycznego .
4.2. Organizacja i obsługa zagranicznego ruchu turystycznego
4.3. Obsługa podróży w turystyce krajowej i zagranicznej
4.4. Informacja i reklama w turystyce Pytania i zadania Literatura.
Rozdział 5.
ORGANIZACJA PRACY W HOTELU.
5.1. Układ i charakterystyka pomieszczeń w obiekcie hotelarskim
5.2.  Struktura organizacyjna hotelu
5.3. Dokumenty organizacyjne w przedsiębiorstwie hotelarskim
5.4. Wybrane przepisy prawne dotyczące pobytu gościa w hotelu.
5.5. Bezpieczeństwo w hotelu
5.6.  Stanowiska pracy w hotelarstwie oraz zakres czynności wykonywanych przez pracowników
5.7. Rodzaje druków hotelowych wykorzystywanych w pracy recepcji hotelowej
5.8. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk recepcji (Pląder 1999, 2001; Adamowicz, Wolak 2004; Oparka, Nowicka 2005).
5.9. Służby parterowe
5.10. Funkcjonowanie i organizacja pracy służby pięter.
5.11. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk służby pięter
5.12. Usługi gastronomiczne w zakładach hotelarskich
5.13. Dział techniczny.
5.14. Dyrekcja i administracja hotelowa
Pytania i zadania. Literatura.
Rozdział 6.
ORGANIZACJA I TECHNIKA PRACY W OŚRODKACH
TURYSTYCZNYCH
6.1. Wymagania dotyczące pensjonatów
6.2.  Czynniki wpływające na rozwój agroturystyki.
6.3. Cele i korzyści płynące z agroturystyki.
6.4. Warunki do prowadzenia wiejskiego przedsiębiorstwa turystycznego
6.5. Promocja i reklama wiejskiego gospodarstwa agroturystycznego
6.6. Piktogramy występujące w agroturystyce .
6.7. Kultura obsługi gości.
6.8. Charakterystyka i organizacja pracy domów wycieczkowych
6.9. Charakterystyka i organizacja pracy schronisk turystycznych
6.10. Charakterystyka i organizacja pracy kempingów i pól biwakowych.
6.11. Charakterystyka i organizacja pracy w innych obiektach świadczących usługi noclegowe
Pytania i zadania
Rozdział 7.
KRAJOZNAWSTWO.
7.1. Definicja, rola i zadania krajoznawstwa
7.2. Walory krajoznawcze
7.3. Walory krajoznawcze środowiska przyrodniczego
7.4. Walory krajoznawcze dóbr kultury narodowej
7.5. Walory krajoznawcze tradycyjnej kultury ludowej.
7.6. Walory krajoznawcze historii najnowszej.
7.7. Walory współczesnych osiągnięć człowieka .
Pytania i zadania
Rozdział 8.
WYBRANE REGIONY TURYSTYCZNE POLSKI I ŚWIATA.
8.1. Regiony turystyczne, ich rola i klasyfikacja
8.2. Charakterystyka regionów turystycznych Polski.
Pytania i zadania.
Literatura do rozdz. 6-8.
Aneks
 



 

   

 


Zapraszam na inne moje aukcje

 

 

WYSYŁKA DANE FIRMOWE CERTYFIKATY
1.Koszt wysyłki jest zgodny z cennikiem Poczty Polskiej
2.Przy zakupach na kilku aukcjach
proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
3.Odbiór osobisty możliwy od 16 - 20
po ustaleniu terminu odbioru.
Jacek Ciba
Antykwariat internetowy Nie tylko dla moli
Siemianowicka 158/3, 41-503 Chorzów
REGON: 240[zasłonięte]155, NIP: 627[zasłonięte]221-59