Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Usługi hotelarsko-turystyczne - SZYBKA WYSYŁKA

20-01-2012, 0:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 26 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2038713579
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 5   
Koniec: 15-01-2012 09:01:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Usługi hotelarsko-turystyczne
Autor B. Mikuta, B. Sawicka, M. Świątkowska
Wydawca Format AB
Rok wydania 2007
Liczba stron 249
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka

 

 

 

Spis treści

Rozdział 1.

ZARYS ORGANIZACJI HOTELARSTWA I TURYSTYKI

1.1 Rys historyczny rozwoju hotelarstwa i turystyki na świecie i w Polsce

1.2. Kryteria podziału ruchu turystycznego

1.3. Podstawowe pojęcia i definicje w hotelarstwie i turystyce

1.4. Podział hoteli

1.5. Hotelarstwo jako element przemysłu turystycznego

1.6. Czynniki warunkujące rozwój turystyki i hotelarstwa

1.7. Charakterystyka systemu hotelowego

1.8. Systemy i łańcuchy hotelowe w Polsce

1.9. Organizacje hotelarskie

1.10. Międzynarodowe organizacje turystyczne

1.11. Biura podróży

1.12. Społeczne organizacje turystyczne

1.13. Młodzieżowe organizacje i związki turystyczne

1.14. Stowarzyszenia agroturystyczne

Pytania i zadania

Literatura

Rozdział 2.

BAZA NOCLEGOWA POLSCE

2.1. Funkcje bazy noclegowej

2.2. Lokalizacja obiektów hotelarskich

2.3. Kryteria klasyfikacji obiektów hotelarskich

2.4. Kategorie zakładów hotelarskich

2.5. Standardy wymagań

2.6. Rozwój wiejskiej bazy hotelarskiej

2.7. Ruchoma baza hotelarska

2.8. Piktogramy

Pytania i zadania

Literatura

Rozdział 3.

RODZAJE I FORMY USŁUG HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH

3.1. Rodzaje i formy usług turystycznych

3.2. Podział usług: usługi podstawowe, uzupełniające, płatne i bezpłatne

3.3 Informacja turystyczna

3.4. Potrzeby człowieka w zakresie spędzania wolnego czasu poza domem

3.5. Kultura obsługi a jakość usług

3.6. Kierunki i zasady zagospodarowania turystycznego

Pytania i zadania

Literatura

ROZDZIAŁ 4.

ORGANIZACJA OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO

4.1. Organizacja i obsługa krajowego ruchu turystycznego

4.2. Organizacja i obsługa zagranicznego ruchu turystycznego

4.3. Obsługa podróży w turystyce krajowej i zagranicznej

4.4. Informacja i reklama w turystyce

Pytania i zadania

Literatura

Rozdział 5.

ORGANIZACJA PRACY W HOTELU

5.1. Układ i charakterystyka pomieszczeń w obiekcie hotelarskim

5.2. Struktura organizacyjna hotelu

5.3. Dokumenty organizacyjne w przedsiębiorstwie hotelarskim

5.4. Wybrane przepisy prawne dotyczące pobytu gościa w hotelu

5.5. Bezpieczeństwo w hotelu

5.6. Stanowiska pracy w hotelarstwie oraz zakres czynności wykonywanych przez pracowników

5.7. Rodzaje druków hotelowych wykorzystywanych w pracy recepcji hotelowej

5.8. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk recepcji

(Pląder 1999, 2001; Adamowicz, Wolak 2004; Oparka, Nowicka 2005)

5.9. Służby parterowe

5.10. Funkcjonowanie i organizacja pracy służby pięter

5.11. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk służby pięter

5.12. Usługi gastronomiczne w zakładach hotelarskich

5.13. Dział techniczny

5.14. Dyrekcja i administracja hotelowa

Pytania i zadania

Literatura

Rozdział 6.

ORGANIZACJA I TECHNIKA PRACY W OŚRODKACH

TURYSTYCZNYCH

6.1. Wymagania dotyczące pensjonatów

6.2. Czynniki wpływające na rozwój agroturystyki

6.3. Cele i korzyści płynące z agroturystyki

6.4. Warunki do prowadzenia wiejskiego przedsiębiorstwa turystycznego

6.5. Promocja i reklama wiejskiego gospodarstwa agroturystycznego

6.6. Piktogramy występujące w agroturystyce

6.7. Kultura obsługi gości

6.8. Charakterystyka i organizacja pracy domów wycieczkowych

6.9. Charakterystyka i organizacja pracy schronisk turystycznych

6.10. Charakterystyka i organizacja pracy kempingów i pól biwakowych.

6.11. Charakterystyka i organizacja pracy w innych obiektach świadczących usługi noclegowe

Pytania i zadania

Rozdział 7.

KRAJOZNAWSTWO

7.1. Definicja, rola i zadania krajoznawstwa

7.2. Walory krajoznawcze

7.3. Walory krajoznawcze środowiska przyrodniczego

7.4. Walory krajoznawcze dóbr kultury narodowej

7.5. Walory krajoznawcze tradycyjnej kultury ludowej

7.6. Walory krajoznawcze historii najnowszej

7.7. Walory współczesnych osiągnięć człowieka

Pytania i zadania

Rozdział 8.

WYBRANE REGIONY TURYSTYCZNE POLSKI I ŚWIATA

8.1. Regiony turystyczne, ich rola i klasyfikacja

8.2. Charakterystyka regionów turystycznych Polski

Pytania i zadania

Literatura do rozdz. 6-8

Aneks.

             

Usługi hotelarsko-turystyczne - SZYBKA WYSYŁKA