Tytuł |
Usługi hotelarsko-turystyczne |
Autor |
B. Mikuta, B. Sawicka, M. Świątkowska |
Wydawca |
Format AB |
Rok wydania |
2007 |
Liczba stron |
249 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
Spis treści
Rozdział 1.
ZARYS ORGANIZACJI HOTELARSTWA I TURYSTYKI
1.1 Rys historyczny rozwoju hotelarstwa i turystyki na świecie i w Polsce
1.2. Kryteria podziału ruchu turystycznego
1.3. Podstawowe pojęcia i definicje w hotelarstwie i turystyce
1.4. Podział hoteli
1.5. Hotelarstwo jako element przemysłu turystycznego
1.6. Czynniki warunkujące rozwój turystyki i hotelarstwa
1.7. Charakterystyka systemu hotelowego
1.8. Systemy i łańcuchy hotelowe w Polsce
1.9. Organizacje hotelarskie
1.10. Międzynarodowe organizacje turystyczne
1.11. Biura podróży
1.12. Społeczne organizacje turystyczne
1.13. Młodzieżowe organizacje i związki turystyczne
1.14. Stowarzyszenia agroturystyczne
Pytania i zadania
Literatura
Rozdział 2.
BAZA NOCLEGOWA POLSCE
2.1. Funkcje bazy noclegowej
2.2. Lokalizacja obiektów hotelarskich
2.3. Kryteria klasyfikacji obiektów hotelarskich
2.4. Kategorie zakładów hotelarskich
2.5. Standardy wymagań
2.6. Rozwój wiejskiej bazy hotelarskiej
2.7. Ruchoma baza hotelarska
2.8. Piktogramy
Pytania i zadania
Literatura
Rozdział 3.
RODZAJE I FORMY USŁUG HOTELARSKO-TURYSTYCZNYCH
3.1. Rodzaje i formy usług turystycznych
3.2. Podział usług: usługi podstawowe, uzupełniające, płatne i bezpłatne
3.3 Informacja turystyczna
3.4. Potrzeby człowieka w zakresie spędzania wolnego czasu poza domem
3.5. Kultura obsługi a jakość usług
3.6. Kierunki i zasady zagospodarowania turystycznego
Pytania i zadania
Literatura
ROZDZIAŁ 4.
ORGANIZACJA OBSŁUGI RUCHU TURYSTYCZNEGO
4.1. Organizacja i obsługa krajowego ruchu turystycznego
4.2. Organizacja i obsługa zagranicznego ruchu turystycznego
4.3. Obsługa podróży w turystyce krajowej i zagranicznej
4.4. Informacja i reklama w turystyce
Pytania i zadania
Literatura
Rozdział 5.
ORGANIZACJA PRACY W HOTELU
5.1. Układ i charakterystyka pomieszczeń w obiekcie hotelarskim
5.2. Struktura organizacyjna hotelu
5.3. Dokumenty organizacyjne w przedsiębiorstwie hotelarskim
5.4. Wybrane przepisy prawne dotyczące pobytu gościa w hotelu
5.5. Bezpieczeństwo w hotelu
5.6. Stanowiska pracy w hotelarstwie oraz zakres czynności wykonywanych przez pracowników
5.7. Rodzaje druków hotelowych wykorzystywanych w pracy recepcji hotelowej
5.8. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk recepcji
(Pląder 1999, 2001; Adamowicz, Wolak 2004; Oparka, Nowicka 2005)
5.9. Służby parterowe
5.10. Funkcjonowanie i organizacja pracy służby pięter
5.11. Zakres obowiązków dla poszczególnych stanowisk służby pięter
5.12. Usługi gastronomiczne w zakładach hotelarskich
5.13. Dział techniczny
5.14. Dyrekcja i administracja hotelowa
Pytania i zadania
Literatura
Rozdział 6.
ORGANIZACJA I TECHNIKA PRACY W OŚRODKACH
TURYSTYCZNYCH
6.1. Wymagania dotyczące pensjonatów
6.2. Czynniki wpływające na rozwój agroturystyki
6.3. Cele i korzyści płynące z agroturystyki
6.4. Warunki do prowadzenia wiejskiego przedsiębiorstwa turystycznego
6.5. Promocja i reklama wiejskiego gospodarstwa agroturystycznego
6.6. Piktogramy występujące w agroturystyce
6.7. Kultura obsługi gości
6.8. Charakterystyka i organizacja pracy domów wycieczkowych
6.9. Charakterystyka i organizacja pracy schronisk turystycznych
6.10. Charakterystyka i organizacja pracy kempingów i pól biwakowych.
6.11. Charakterystyka i organizacja pracy w innych obiektach świadczących usługi noclegowe
Pytania i zadania
Rozdział 7.
KRAJOZNAWSTWO
7.1. Definicja, rola i zadania krajoznawstwa
7.2. Walory krajoznawcze
7.3. Walory krajoznawcze środowiska przyrodniczego
7.4. Walory krajoznawcze dóbr kultury narodowej
7.5. Walory krajoznawcze tradycyjnej kultury ludowej
7.6. Walory krajoznawcze historii najnowszej
7.7. Walory współczesnych osiągnięć człowieka
Pytania i zadania
Rozdział 8.
WYBRANE REGIONY TURYSTYCZNE POLSKI I ŚWIATA
8.1. Regiony turystyczne, ich rola i klasyfikacja
8.2. Charakterystyka regionów turystycznych Polski
Pytania i zadania
Literatura do rozdz. 6-8
Aneks.