Organiczne nasiona Chia (500 g) Hanoju
W nasionach Chia (Szałwia hiszpańska) znajdziemy bardzo duże ilości kwasów Omega 3, których podstawowym działaniem jest wspomaganie procesów trawienia oraz kwasy Omega 6. Organiczne nasiona Chia są również bogate w liczne witaminy i minerały oraz białka. Chia najlepiej smakuje w mieszankach owocowych oraz różnego rodzaju sałatkach. Sugerowane spożycie to około 15g nasion Chia dziennie.
68,99 zł
Chia, inaczej nazywana Szałwią hiszpańską, która rośnie w większości krajów Ameryki Południowej jest tak pożądana przez wzgląd na jej wiele cennych składników. Przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe Omega 3, których przyjmowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wtórnych i pierwotnych zawałów serca, korzystnie wpływa na zaburzenia rytmu serca, a także reumatoidalne zapalenie stawów oraz osłabia objawy depresji i agresywnych zachowań. Ponadto dzięki obecności kwasów Omega 3 nasiona Chia dosyć skutecznie wspomagają procesy trawienne.
Kolejnym ważnym składnikiem nasion Szałwi hiszpańskiej są kwasy Omega 6, które nie są przecież produkowane przez nasz organizm, a których obecności organizm ludzki potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania, dlatego ich dostarczanie przez odpowiednie pożywienia jest bardzo istotne dla zdrowia. Nasiona Chia zawierają również błonnik pokarmowy, antyoksydanty oraz liczne witaminy z grupy B i witaminę A. Łatwo też wymienić wielu minerałów znajdujących się w nasionach Chia. Są to przede wszystkim wapń, żelazo, miedź, cynk oraz potas, ale także fosfor, sód i selen. Wszystkie te minerały bardzo pozytywnie oddziałują na poprawne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Nasiona Chia ponadto bogate są w białka, a przy tym nie zawierają glutenu.
Nasiona Chia i ich sugerowane stosowanie:
Najczęściej nasiona Chia spożywamy w postaci zdrowego dodatku do wielu rodzajów sałatek i nie muszą to być tylko sałatki owocowe. Szałwia hiszpańska równie dobrze smakuje wsypana do jogurtów czy płatków śniadaniowych. Ważne jest, aby starać się nie przekraczać zalecanej dziennej dawki spożycia nasion Chia, która wynosi 15 gram.
Nasiona Szałwi hiszpańskiej nadają się również do zrobienia z nich świetnej galaretki. Przepis na taką galaretkę z Chia jest bardzo prosty. Wystarczy jedynie wymieszać nasiona z wodą w proporcji: 1 część Chia i 7 części wody. Następnie całość odkładamy na około 15 minut (aż odpowiednio napęcznieje). Galaretkę powinno się przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, nie dłużej niż pięć dni. Tak otrzymaną galaretkę można zmieszać (ok. 2 łyżki stołowe) z posiłkami lub sokami owocowymi.
Zalecana dzienna dawka nasion Chia:
15 g 100% nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej) - Salvia hispanica
Składniki Chia:
100% organicznych nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej) - Salvia hispanica
Opakowanie nasion Szałwi hiszpańskiej zawiera:
500 g organicznych nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej)
Substancje odżywcze w 100 g Chia:
Wartość kaloryczna: 444 kcal (1832 kJ)
Całkowita zawartość tłuszczów: 31,4 g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,1 g
Kwasy tłuszczowe Omega 6: 5,9 g
Kwasy tłuszczowe Omega 3: 20,36 g
Proste nienasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g
Cholesterol: 0,0 g
Węglowodany: 37,5 g
Całkowita zawartość błonnika: 33,7 g
Włókna rozpuszczalne: 4,0 g
Włókna nierozpuszczalne: 29,7 g
Białka: 21,2 g
Zastrzeżenia prawne:
Zgodnie z Decyzją Wykonawczą Komisji z dnia 22 stycznia 2013 r. zezwalającej na rozszerzenie nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady, zawartość nasion Szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz mieszankach owoców, orzechów i nasion nie może wynosić więcej niż 10%.
Polecamy inne nasze aukcje!
Zobacz nasze pozostałe aukcje: |