Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

UPUST! Organiczne kruszone kakao (250 g) Hanoju

30-03-2015, 14:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 48.99 zł     
Użytkownik plantaMEDpl
numer aukcji: 5194839695
Miejscowość Podwarszawski Stanisławów
Wyświetleń: 6   
Koniec: 30-03-2015 14:12:44
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Sklep plantaMED.pl wita na swojej aukcji Allegro
UPUST! Organiczne kruszone kakao (250 g) Hanoju

Organiczna œśruta kakaowa (250 g) Hanoju

Nasiona kakaowca zawierają dużo związków polifenolowych. Wśród nich są cząsteczki epikatechiny oraz jej polimery, proantycyjaniny, czyli substancje o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych. Surowe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wiele z nich jest wrażliwe na wysokie temperatury i trudno je znaleźć w tradycyjnej czekoladzie.

48,99 zł

Składniki:


100% organiczna śruta kakaowa (Thebroma cacao)


Zawartość opakowania:


250 g organicznej śruty kakaowej (Thebroma cacao) z upraw kontrolowanych


Kakao Nibs – śruta kakaowa to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z prawdziwego kakao, z biologicznych upraw. Po zbiorach, nasiona kakowca, jeszcze znajdujące się w dojrzałym owocu, zostają poddawane procesowi fermentacji, dzięki naturalnej obecności mikroorganizmów, które konsumują cukier znajdujący się w miąższu.

Śruta kakaowa może być spożywana w różny sposób: jako dodatek do muesli, jogurtu, bardzo dobrze smakuje w połączeniu z suszoną żurawiną, lub jako przekąska.


Nutritional information per 100g:

Wartość kaloryczna: 1943 kJ / 464 kcal

Białko: 14.3 g

Węglowodany: 35.7 g

Tłuszcz: 42.8 g

Błonnik: 32.1 g

Nasiona kakaowca zawierają dużo związków polifenolowych. Wśród nich są cząsteczki epikatechiny oraz jej polimery, proantycyjaniny, czyli substancje o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Od wielu już lat czekolada jest przedmiotem niezliczonej ilości badań, które po kolei udowadniały jej korzystne działanie na zdrowie: poprawa krążenia krwi oraz elastyczności tętnic, zmniejszenie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenie gromadzenia się płytek, działanie antyzapalne.

Surowe kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych. Wiele z nich jest wrażliwe na wysokie temperatury i trudno je znaleźć w tradycyjnej czekoladzie.

Śruta kakaowa wspomaga także produkcję tlenku azotu w organizmie, związku niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i utrzymania odpowiednio niskiego ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze chronią przed chorobami serca i innymi oraz wspomagają powrót do zdrowia w przypadku chorób serca, raka, artretyzmu; zwalczają tez oznaki przedwczesnego starzenia. Kakao hamuje również procesy stwardnieniowe w tętnicach i zmniejsza tendencję płytek krwi do zlepiania się ze sobą i tworzenia skrzepów, które mogą powodować groźne udary. Śruta kakaowa reguluje reakcje zapalne w ścianach komórek krwi, oddziałując przeciwzapalnie na cały organizm. Według doniesień, antyoksydanty zawarte w kakao korzystnie wpływają także na proces metabolizowania cukru, zmniejszając prawdopodobieństwo hipoglikemii i cukrzycy.

50% masy kakao składa się z trzech tłuszczów - jednak wszystkie trzy są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego. Jednym z nich jest kwas oleinowy, tłuszcz znajdowany na przykład w oliwie z oliwek, i przynoszący wymierne korzyści zdrowotne. Pozostałe kwasy - stearynowy i palmitynowy – są uznawane za zapobiegające gromadzeniu się złego cholesterolu. Szkodliwe skutki nadmiernego spożycia czekolady powodowane są przez tłuszcze i cukry dodane podczas jej produkcji i przetwarzania składników.

Kakao zawiera także wiele aminokwasów. Należą do nich tryptofan, uznawany za pomocny w relaksacji i poprawiający jakość snu, oraz arginina, korzystnie wpływająca na odbudowę mięśni po treningu. Kakao jest też bogate w magnez, niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i tkanki mięśniowej i wykorzystywany w procesach komórkowych całego ciała. Magnez jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej funkcji nerwów i mięśni; poprawia także wchłanialności białka przez organizm.

Polecamy inne nasze aukcje!

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

panel aukcji

Generated by Allegro module - Copyright © 2013 by addonsPresta.com