Ziściło się nasze marzenie o własnych, samodzielnie uprawianych warzywach. Oto praktyczny, inspirujący i kompetentny poradnik Carol Klein i Royal Horticultural Society.
Carol Klein przez całe życie pasjonuje się ogrodnictwem. Od dwudziestu pięciu lat prowadzi Glebe Cottage Plants, doskonale prosperującą szkółkę ogrodniczą w Devon. Przez wiele lat brała udział w najważniejszych wystawach kwiatów w Zjednoczonym Królestwie i zdobyła sześć złotych medali na Chelsea Flower Show. Jej cykliczne artykuły oraz programy radiowe i telewizyjne uczyniły ją jednym z najbardziej liczących się ekspertów ogrodniczych w Wielkiej Brytanii. Zawsze chętnie inspirująca innych stała się znaną postacią telewizyjnych programów ogrodniczych, dołączając w 2005 roku do zespołu Gardeners’ World.
Jej entuzjazm do uprawy warzyw jest zaraźliwy. W książce "Uprawiamy warzywa" ponownie odkrywa radość uzyskiwania naturalnej żywności dla swojej rodziny i przyjemność dzielenia się własnym doświadczeniem zarówno z początkującymi, jak i starymi wyjadaczami. Przez ponad dwieście lat Royal Horticultural Society, największe angielskie stowarzyszenie ogrodników, promowało najlepsze wzorce ogrodnicze, inspirując poprzez wystawy, ogrody i propagowanie wiedzy. Finansowane głównie ze składek swoich członków RHS doradza i informuje wszystkich, niezależnie od ich poziomu wiedzy.
Pod względem smaku i wartości odżywczej nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi i chrupiących liści sałaty. W książce "Uprawiamy warzywa" eksperci Royal Horticultural Society wyjaśniają, co należy wiedzieć, aby mieć czterdzieści różnych gatunków warzyw w ogrodzie i w kuchni. Z właściwą sobie energią i entuzjazmem Carol Klein udziela płynących z doświadczenia rad, jak uprawiać zielone przysmaki oraz mniej znane warzywa, takie jak rokietta, czosnek czy fenkuł włoski. Jej przyjazne dla środowiska i nieskomplikowane podejście do uprawy warzyw jest gwarancją sukcesu. Zarówno początkujących, jak i doświadczonych ogrodników zainspiruje wiedza RHS, czyniąca ten poradnik niezastąpionym na półce każdego miłośnika warzywnego ogrodu.
Pod względem smaku i wartości odżywczej nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi i chrupiących liści sałaty. W książce Uprawiamy warzywo eksperci wyjaśniają co należy wiedzieć, aby mieć czterdzieści różnych gatunków warzyw w ogrodzie i w kuchni.
Z właściwą sobie energią i entuzjazmem Carol Klein udziela płynących z doświadczenia rad, jak uprawiać zielone przysmaki oraz mniej znane warzywa, takie jak rokietta, czosnek czy fenkuł włoski. Jej przyjazne dla środowiska i nieskomplikowane podejście do uprawy warzyw jest gwarancją sukcesu.
Zarówno początkujących, jak i doświadczonych ogrodników zainspiruje wiedza RHS, czyniąca ten poradnik niezastąpionym na półce każdego miłośnika warzywnego ogrodu.
Spis treści
Wprowadzenie 6
Przygotowania i metody 10
Uprawa na niewielkim obszarze 12
Poznaj swój warzywnik 20
Przygotowanie warzywnika 26
Wszystko o uprawie 30
Przedłużanie sezonu 36
Rozwiązywanie problemów 40
Planowanie upraw 44
Uprawianie własnych warzyw 52
Czosnek, por, cebula i szalotka 54
Rodzina kapustowatych 68
Fasola i groch 92
Warzywa wieloletnie 112
Warzywa korzeniowe i rzepowate oraz o użytkowych łodygach 136
Warzywa na sałatki oraz warzywa liściowe 156
Szpinak i boćwina zwyczajna 180
Dynia, kabaczek, cukinia i kukurydza 190
Warzywa wrażliwe 208
Słownik 218
Indeks 220
Podziękowania 224