Ziściło się nasze marzenie o
własnych, samodzielnie uprawianych warzywach. Oto praktyczny,
inspirujący i kompetentny poradnik Carol Klein i Royal
Horticultural Society.
Carol Klein przez całe życie pasjonuje się ogrodnictwem. Od
dwudziestu pięciu lat prowadzi Glebe Cottage Plants, doskonale
prosperującą szkółkę ogrodniczą w Devon. Przez wiele lat brała
udział w najważniejszych wystawach kwiatów w Zjednoczonym
Królestwie i zdobyła sześć złotych medali na Chelsea Flower
Show. Jej cykliczne artykuły oraz programy radiowe i telewizyjne
uczyniły ją jednym z najbardziej liczących się ekspertów
ogrodniczych w Wielkiej Brytanii. Zawsze chętnie inspirująca
innych stała się znaną postacią telewizyjnych programów
ogrodniczych, dołączając w 2005 roku do zespołu Gardeners’ World.
Jej entuzjazm do uprawy warzyw
jest zaraźliwy. W książce "Uprawiamy warzywa" ponownie odkrywa
radość uzyskiwania naturalnej żywności dla swojej rodziny i
przyjemność dzielenia się własnym doświadczeniem zarówno z
początkującymi, jak i starymi wyjadaczami. Przez ponad dwieście
lat Royal Horticultural Society, największe angielskie
stowarzyszenie ogrodników, promowało najlepsze wzorce
ogrodnicze, inspirując poprzez wystawy, ogrody i propagowanie
wiedzy. Finansowane głównie ze składek swoich członków RHS
doradza i informuje wszystkich, niezależnie od ich poziomu
wiedzy.
Pod względem smaku i wartości
odżywczej nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi i
chrupiących liści sałaty. W książce "Uprawiamy warzywa" eksperci
Royal Horticultural Society wyjaśniają, co należy wiedzieć, aby
mieć czterdzieści różnych gatunków warzyw w ogrodzie i w kuchni.
Z właściwą sobie energią i entuzjazmem Carol Klein udziela
płynących z doświadczenia rad, jak uprawiać zielone przysmaki
oraz mniej znane warzywa, takie jak rokietta, czosnek czy fenkuł
włoski. Jej przyjazne dla środowiska i nieskomplikowane
podejście do uprawy warzyw jest gwarancją sukcesu. Zarówno
początkujących, jak i doświadczonych ogrodników zainspiruje
wiedza RHS, czyniąca ten poradnik niezastąpionym na półce
każdego miłośnika warzywnego ogrodu.
Pod względem smaku i wartości
odżywczej nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi i
chrupiących liści sałaty. W książce Uprawiamy warzywo eksperci
wyjaśniają co należy wiedzieć, aby mieć czterdzieści różnych
gatunków warzyw w ogrodzie i w kuchni.
Z właściwą sobie energią i
entuzjazmem Carol Klein udziela płynących z doświadczenia rad,
jak uprawiać zielone przysmaki oraz mniej znane warzywa, takie
jak rokietta, czosnek czy fenkuł włoski. Jej przyjazne dla
środowiska i nieskomplikowane podejście do uprawy warzyw jest
gwarancją sukcesu.
Zarówno początkujących, jak i
doświadczonych ogrodników zainspiruje wiedza RHS, czyniąca ten
poradnik niezastąpionym na półce każdego miłośnika warzywnego
ogrodu.
Spis treści
Wprowadzenie 6
Przygotowania i metody 10
Uprawa na niewielkim obszarze 12
Poznaj swój warzywnik 20
Przygotowanie warzywnika 26
Wszystko o uprawie 30
Przedłużanie sezonu 36
Rozwiązywanie problemów 40
Planowanie upraw 44
Uprawianie własnych warzyw 52
Czosnek, por, cebula i szalotka
54
Rodzina kapustowatych 68
Fasola i groch 92
Warzywa wieloletnie 112
Warzywa korzeniowe i rzepowate
oraz o użytkowych łodygach 136
Warzywa na sałatki oraz warzywa
liściowe 156
Szpinak i boćwina zwyczajna 180
Dynia, kabaczek, cukinia i
kukurydza 190
Warzywa wrażliwe 208
Słownik 218
Indeks 220
Podziękowania 224