Podręcznika przedstawiającego uprawę warzyw w pomieszczeniach na akademickim poziomie nie ma od ponad 10 lat. Uprawa warzyw pod osłonami pod redakcją prof. dr hab. Tadeusza Pudelskiego ukazała się bowiem po raz ostatni w 1998 roku. Brak ten jest bardzo dotkliwy, ponieważ od tego czasu nastąpiły olbrzymie zmiany w konstrukcji obiektów uprawowych, ich wyposażeniu i stosowanych technologiach uprawy warzyw. Można więc stwierdzić, że w dostępnych w bibliotekach podręcznikach wiedza w znacznym stopniu ustępuje temu, z czym można się zetknąć w warunkach produkcyjnych. W obecnym podręczniku w sposób kompleksowy przedstawione zostały zarówno pod-stawy jak i technologie uprawy warzyw w pomieszczeniach. Zmiana tytułu z „uprawy pod osłonami” na „uprawę w pomieszczeniach” jest przemyślana i w pełni uzasadniona. W podręczniku znajdują się bowiem informacje nie tylko o uprawie w szklarniach i tunelach foliowych, ale również w pomieszczeniach do pędzenia i do uprawy w warunkach sztucznego światła. Pojęcie „pod osłonami”, chociaż powszechnie stosowane jest mylące, ponieważ od-nosi się także do upraw polowych osłanianych folią perforowaną czy włókniną albo niskimi tunelami foliowymi. Podręcznik napisany został przez specjalistów z uczelni rolniczych i Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach z myślą o studentach, ale może być przydatny także nauczycielom oraz producentom. Mikołaj Knaflewski
Spis treści:
Przedmowa I. CZĘŚĆ OGÓLNA 1. Produkcja warzyw w pomieszczeniach i perspektywy jej rozwoju 1.1. Rodzaje pomieszczeń, powierzchnia i zbiory w nich warzyw w Polsce, Europie i świecie 1.1.1. Rodzaje pomieszczeń 1.1.2. Wielkość powierzchni i zbiorów warzyw uprawianych w pomieszczeniach 1.2. Struktura powierzchni i produkcji. 1.3. Tendencje i perspektywy rozwoju Literatura 2. Jakość i wartość biologiczna 2.1. Wprowadzenie 2.2. Zasadnicze parametry jakości warzyw 2.3. Wartość biologiczna 2.4. Czynniki wpływające na jakość i wartość biologiczną warzyw uprawianych w pomieszczeniach 2.5. Różnice w jakości i wartości biologicznej między warzywami uprawianymi w pomieszczeniach i w polu Literatura 3. Uwarunkowania przyrodnicze i ekonomiczne uprawy w pomieszczeniach 3.1. Wprowadzenie 3.2. Czyniki klimatyczne 3.2.1. Światło 3.2.2. Temperatura 3.2.3. Opady 3.2.4. Wiatry 3.3. Cechy gruntu. 3.3.1. Grunt 3.3.2. Woda 3.4. Warunki ekonomiczne Literatura 4. Pomieszczenia: konstrukcje i wyposażenie techniczne 4.1. Szklarnie 4.1.1. Budowa szklarni pojedynczych i zblokowanych 4.1.2. Wyposażenie szklarni produkcyjnych i mnożarek 4.2. Tunele foliowe 4.2.1. Znaczenie tuneli foliowych w uprawie warzyw 4.2.2. Typy tuneli - budowa i wyposażenie 4.2.3. Folie do przykrywania tuneli 4.2.4. Mikroklimat w tunelach i jego regulowanie 4.3. Inne pomieszczenia (pędzarnie, sortownie, przechowalnie, chłodnie) 4.3.1. Pomieszczenia do pędzenia roślin 4.3.2. Pomieszczenia do przygotowania warzyw do sprzedaży i ich wyposażenie 4.3.3. Pomieszczenia do przechowywania warzyw Literatura 5. Sterowanie czynnikami klimatycznymi 5.1. Sterowanie klimatem w szklarniach i tunelach foliowych 5.1.1. Wpływ światła i temperatury na rozwój roślin 5.1.2. Temperatura a wilgotność powietrza 5.1.3. Sterowanie temperaturą 5.1.4. Sterowanie doświetlaniem 5.1.5. Kurtyny 5.1.6. Dwutlenek węgla 5.1.7. Zamgławianie 5.1.8. Statystyki, analizy, wykresy 5.1.9. Stymulatory wzrostu 5.1.10. Wydajność fotosyntezy 5.2. Sterowanie nawadnianiem i fertygacją 5.2.1. Sterowanie czasowe 5.2.2. Tensjometry 5.2.3. Pomiar wilgotności podłoża 5.2.4. Tace startowe i przelewowe 5.2.5. Soltimer Literatura 6. Metody uprawy 6.1. Podział metod uprawy 6.2. Metoda uprawy a zagęszczenie roślin i ilość podłoża 6.3. Uprawa w gruncie 6.4. Uprawa w podłożach organicznych 6.4.1. Uprawa w cylindrach foliowych 6.4.2. Uprawa w workach foliowych 6.4.3. Uprawa torfowo-wodna 6.4.4. Metoda tacowo-kontenerowa 6.4.5. Uprawa na stołach 6.4.6. Uprawa na podłożu kokosowym i włóknie drzewnym 6.5. Uprawa w podłożach inertnych 6.6. Uprawa hydroponiczna 6.6.1. Hydroponika stagnująca 6.6.2. Cienkowarstwowe kultury przepływowe (CKP) 6.7. Uprawa aeroponiczna Literatura 7. Podłoża 7.1. Podłoża w uprawie warzyw 7.1.1. Podział podłoży uprawowych 7.1.2. Charakterystyka właściwości fizycznych i chemicznych podłoży 7.1.3. Podłoża organiczne 7.1.4. Podłoża mineralne 7.1.5. Podłoża syntetyczne 7.1.6. Podłoża a fitotoksyny 7.1.7. Podtoża a fertygacja 7.1.8. Biologiczne podkłady grzejne Literatura 8. Żywienie roślin 8.1. Składniki pokarmowe oraz kryteria niezbędności 8.2. Klasyfikacja składników pokarmowych 8.3. Formy pobierania składników pokarmowych przez rośliny 8.4. Ruch jonów w środowisku korzeniowym 8.5. Forma przyswajalna i dostępna składnika w glebie 8.6. Roztwór glebowy 8.7. Mechanizmy pobierania składników pokarmowych przez rośliny 8.8. Transport składników pokarmowych w roślinie 8.9. Podstawowe funkcja makro- i mikroelementów w roślinach 8.10. Nowe liczby graniczne dla uprawy warzyw pod osłonami 8.11. Pożywki dla uprawy wybranych roślin warzywnych w podłożach inertnych 8.12. Zamknięte systemy nawożenia Literatura 9. Produkcja rozsady. 9.1. Cel produkcji rozsady 9.2. Warunki produkcji rozsady 9.3. Podłoża i pojemniki do produkcji rozsady 9.4. Technologia produkcji rozsady Literatura 10. Zabiegi pielęgnacyjne 10.1. Prowadzenie roślin 10.1.1. Wiązanie roślin, w tym podwiązywanie gron 10.1.2. Cięcie roślin i oglawianie 10.2. Stosowanie biostymulatorów 10.3. Zapylanie 10.4. Hormonizacja 10.5. Dokarmianie dwutlenkiem węgla 10.6. Wietrzenie 10.7. Doświetlanie 10.8. Cieniowanie Literatura 11. Ochrona warzyw w pomieszczeniach 11.1. Zasady ogólne 11.2. Metody o charakterze zapobiegawczym 11.2.1. Kwarantanna roślin 11.2.2. Metoda agrotechniczno-higieniczna . 11.2.3. Metoda hodowlana 11.3. Metody bezpośredniego zwalczania 11.3.1. Metoda mechaniczna 11.3.2. Metoda fizyczna 11.3.3. Metoda biologiczna 11.3.4. Metoda chemiczna 11.4. Sposoby stosowania chemicznych środków ochrony roślin 11.5. Integrowana ochrona Literatura 12. Zbiory, traktowanie posprzętne, przechowywanie 12.1. Procesy zachodzące w czasie dojrzewania 12.1.1. Czynniki wpływające na proces dojrzewania 12.1.2. Określanie dojrzałości zbiorczej 12.2. Technika zbiorów 12.3. Traktowanie pozbiorcze 12.3.1. Normy jakościowe 12.4. Przechowywanie 12.4.1. Warunki przechowywania 12.4.2. Opakowania w obrocie i przechowywaniu . Literatura II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA 1. Pomidor - Lycopersicon esculentum Mili. 1.1. Charakterystyka rośliny 1.2. Cechy odmianowe 1.3. Metody uprawy i podłoże 1.4. Warunki wzrostu i rozwoju 1.5. Terminy uprawy 1.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 1.7. Produkcja rozsady 1.8. Technologia uprawy 1.9. Zbiór i przygotowanie owoców do obrotu 1.10. Przechowywanie owoców 1.11. Choroby i szkodniki Literatura 2. Papryka - Caps/cum annuum L. 2.1. Charakterystyka rośliny 2.2. Cechy odmianowe 2.3. Metody uprawy, podłoża, pojemniki 2.4. Warunki wzrostu i rozwoju 2.5. Terminy uprawy 2.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 2.7. Produkcja rozsady 2.8. Technologia uprawy 2.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu 2.10. Przechowywanie 2.11. Choroby i szkodniki Literatura 3. Oberżyna - Solanum melongena L 3.1. Charakterystyka rośliny 3.2. Cechy odmianowe 3.3. Metody uprawy 3.4. Warunki wzrostu i rozwoju 3.5. Terminy uprawy 3.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 3.7. Produkcja rozsady 3.8. Technologia uprawy 3.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu 3.10. Przechowywanie 3.11. Choroby i szkodniki Literatura 4. Ogórek - Cucumis sativus L 4.1. Charakterystyka rośliny 4.2. Cechy odmianowe 4.3. Metody uprawy 4.4. Warunki wzrostu i rozwoju 4.5. Terminy uprawy 4.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 4.7. Produkcja rozsady 4.8. Technologia uprawy 4.9. Zbiory i przygotowanie do obrotu 4.10. Przechowywanie 4.11. Choroby i szkodniki Literatura 5. Melon - Cucumis meto L. 5.1. Charakterystyka rośliny 5.2. Cechy odmianowe 5.3. Warunki wzrostu i rozwoju 5.4. Terminy uprawy 5.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 5.6. Produkcja rozsady 5.7. Technologia uprawy 5.8. Zbiór i przygotowanie do obrotu 5.9. Przechowywanie 5.10. Choroby i szkodniki Literatura 6. Sałata - Lactuca sativa L. 6.1. Charakterystyka rośliny 6.2. Cechy odmianowe 6.3. Metody uprawy 6.4. Warunki wzrostu i rozwoju 6.5. Terminy uprawy 6.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 6.7. Produkcja rozsady 6.8. Technologia uprawy 6.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu 6.10. Przechowywanie 6.11. Choroby i szkodniki Literatura 7. Rzodkiewka - Raphanus radicula Pers. 7.1. Charakterystyka rośliny 7.2. Cechy odmianowe 7.3. Warunki wzrostu i rozwoju 7.4. Terminy uprawy 7.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 7.6. Technologia uprawy 7.7. Zbiór i przygotowanie do obrotu 7.8. Choroby i szkodniki Literatura 8. Rzodkiew uprawna - Raphanus sativus L. var. major 8.1. Charakterystyka rośliny 8.2. Cechy odmianowe 8.3. Metody uprawy 8.4. Warunki wzrostu i rozwoju 8.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 8.7. Zbiór i przygotowanie do obrotu 8.8. Choroby i szkodniki Literatura 9. Warzywa kapustne. 9.1. Kapusta głowiasta biała -Brassica oleracea var. capitata L. 9.2. Kalafior - Brassica oleracea var. botrytis L. subvar. cauliflora . 9.3. Kalarepa - Brassica oleracea var. gongylodes L. 9.4. Kapusta pekińska - Brassica pekinensis Rupr. 9.5. Brokuł - Brassica oleracea var. botrytis subvar. asparagoides L. Literatura 10. Fasola - Phaseolus vulgaris L 10.1. Charakterystyka rośliny 10.2. Cechy odmianowe 10.3. Metody uprawy 10.4. Warunki wzrostu i rozwoju 10.5. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 10.6. Choroby i szkodniki Literatura 11. Truskawka - Fragaria x ananassa Duch. 11.1. Charakterystyka rośliny 11.2. Cechy odmianowe 11.3. Metody uprawy, pojemniki, podłoża 11.4. Warunki wzrostu i rozwoju 11.5. Terminy uprawy 11.6. Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe 11.7. Materiał do założenia uprawy 11.8. Technologia uprawy 11.9. Zbiór i przygotowanie do obrotu 11.10. Przechowywanie 11.11. Choroby i szkodniki. Literatura 12. Uprawa ziół i warzyw liściowych w pojemnikach 12.1. Wprowadzenie 12.2. Asortyment 12.3. Technologia uprawy 12.3.1. Wysiew nasion 12.3.2. Uprawa 12.3.3. Fertygacja 12.3.4. Doświetlanie i dokarmianie dwutlenkiem węgla 12.3.5. Wybieganie roślin 12.3.6. Alternatywna metoda uprawy w okresie zimowym 12.4. Zbiór 12.5. Ochrona roślin 12.5.1. Szkodniki Literatura 13. Pędzenie warzyw 13.1. Wprowadzenie 13.2. Rabarbar - Rheum rhaponticum L. 13.2.1. Jakość materiału przeznaczonego do pędzenia 13.2.2. Terminy i warunki pędzenia 13.2.3. Zbiór i przygotowanie do obrotu 13.3. Cebula -Allium cepa L. 13.3.1. Jakość materiału przeznaczonego do pędzenia 13.3.2. Terminy i warunki pędzenia 13.3.3. Zbiór i przygotowanie do obrotu 13.4. Szczypiorek - Allium schoenoprasum L. 13.4.1. Jakość materiału przeznaczonego do pędzenia 13.4.2. Terminy i warunki pędzenia 13.4.3. Zbiór i przygotowanie do obrotu 13.5. Pietruszka - Petroselinum sativum Hoffm. 13.5.1. Jakość materiału przeznaczonego do pędzenia 13.5.2. Terminy i warunki pędzenia 13.5.3. Zbiór i przygotowanie do obrotu 13.6. Cykoria sałatowa - Cichorium intybus L. var.foliosum Hegi 13.6.1. Jakość materiału przeznaczonego do pędzenia 13.6.2. Terminy, warunki i sposoby pędzenia 13.6.3. Zbiór i przygotowanie do obrotu Literatura
|