Tytuł | Uprawa pomidorów polowych |
Autor | J. Rumpel |
Wydawca | Plantpress |
Rok wydania | 2007 |
Liczba stron | 129 |
Wymiary | 150x210mm |
Okładka | miękka |
ISBN | [zasłonięte]978-83874-65-8 |
Obejrzyj spis treści w pliku PDF
Pomidor pod względem powierzchni i wielkości zbiorów zajmuje pierwsze miejsce wśród warzyw uprawianych w świecie. Jego światowe zbiory osiągnęły poziom 120 min ton rocznie, a tylko w ciągu ostatnich 10 lat wzrosły o około 33 min ton. Około 23 min ton pomidorów zebrano w Europie (gdzie średnie spożycie tego warzywa wynosi 40 kg na mieszkańca), z tego tylko ponad pół min ton w Polsce (15 kg na mieszkańca). Istnieje pilna potrzeba zwiększenia spożycia pomidorów w Polsce. Pomidor należy bowiem do warzyw o cennych wartościach smakowych i dietetycznych — jest bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Coraz lepiej poznawane są wysokie prozdrowotne właściwości owoców pomidora, w tym przeciwutleniające i antyrakowe działanie zawartych w jego owocach karotenoidów, zwłaszcza czerwonego barwnika — likopenu.
Na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia zaszły w Polsce zmiany w rozmieszczeniu produkcji pomidorów. Polegają one na przeniesieniu znacznej części upraw z pola pod odsłony, którymi są m.in. nieogrzewane tunele foliowe. W wyniku tych zmian, powierzchnia uprawy pomidorów w polu bez osłaniania zmalała o połowę, podczas gdy zbiory pomidorów w tym okresie wzrosły z 528 tyś. ton w 1995 r. do 583 tyś. ton w 2004 r. Poprawiła się również znacznie jakość pomidorów.
Zgodnie z trendem światowym w najbliższych latach należy oczekiwać wzrostu spożycia pomidorów w Polsce. Stworzy to nowe bodźce do zwiększenia krajowej produkcji pomidorów. Będzie ona musiała się zmierzyć z konkurencyjnymi dostawami z importu. Szczególnej uwagi w tym współzawodnictwie wymagać będzie zwiększenie wydajności produkcji i poprawa jakości owoców. Sposób realizacji tych zadań starałem się pokazać w tej książce.
Książka adresowana jest do producentów pomidorów, doradców w zakresie upraw oraz podmiotów zajmujących się obrotem warzywami. Sądzę, iż zainteresuje ona również dużą rzeszę miłośników ogrodnictwa. Jej celem jest dostarczenie aktualnych informacji dotyczących efektywnej uprawy pomidorów, uwzględniających osiągnięcia nauki i praktyki warzywniczej.
Uważam, iż cel opracowania tej książki będzie osiągnięty, jeśli przyczyni się ona do wdrożenia zasad dobrej praktyki warzywniczej, zapewniającej wydajną i opłacalną produkcję wysokiej jakości pomidorów z uwzględnieniem wymagań ochrony środowiska.
Autor