Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Uprawa mało znanych roślin warzywnych Warzywnictwo

12-01-2015, 10:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł     
Użytkownik Larix-Lublin
numer aukcji: 4955084075
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 3   
Koniec: 12-01-2015 10:34:41

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2013
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność 

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466

Wysyłka 

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty 

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt 

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Uprawa mało znanych roślin warzywnych


Autor: Beata Durau
Wydawca: Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Rok wydania: 2013
Wydanie: I
Stron: 221
Format: 160 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-83235-13-9






Opis:

 

WSTĘP
Warzywa w zestawieniu z produktami zbożowymi i mięsnymi są niskokaloryczne oraz bardzo bogate w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne, witaminy i inne substancje biologicznie czynne. Zawartość ich zależy od gatunku, rodzaju części jadalnej, jej wieku, świeżości, warunków uprawy i przechowywania oraz metody przygotowania do konsumpcji. Pomimo dużej wartości żywieniowej warzyw ich spożycie w Polsce nadal jest niewystarczające i mało urozmaicone. Rzadko są traktowane jako posiłek zasadniczy, częściej stanowią dodatek do dania głównego. Małe urozmaicenie w strukturze spożywanych warzyw wynika z wąskiej oferty handlowej - producenci i handlowcy oferują gatunki, które są proste i mało ryzykowne w uprawie, wykazują dużą trwałość pozbiorczą, jak również są mocno osadzone w przyzwyczajeniach żywieniowych i tradycji kulinarnej. Stąd w ofercie handlowej dominują: kapusta, marchew, ogórki, cebula, por, seler korzeniowy, rzodkiewka, sałata i pomidory. Inną przyczyną słabego zainteresowania nowymi gatunkami może być brak wiedzy na temat ich wartości oraz możliwości wykorzystania w kuchni. Nadal na rynku warzyw brakuje takich gatunków, jak: skorzonera, pasternak, jarmuż, kapusta chińska, szpinak nowozelandzki, sałata łodygowa i wielu innych. Problem ten nie dotyczy jedynie warzywnych nowości, ale również tych gatunków, które niegdyś były rozpowszechnione w uprawie, a następnie popadły w zapomnienie, np. przywiezione z Nowego Świata ziemniaki wyparły popularny w średniowieczu pasternak, a ludzie, którzy przeżyli wojnę, wyeliminowali z jadłospisu brukiew, przywodzącą na pamięć złe wspomnienia. Urozmaicenie jadłospisu o różne rośliny warzywne mogłoby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niezbędne sole mineralne i związki biologicznie czynne. Istnieje wiele gatunków warzyw, które są atrakcyjne ze względu na bogaty smak i aromat, można je wykorzystywać w żywieniu na różne sposoby, zawierają wysoki poziom substancji odżywczych i prozdrowotnych oraz dobrze rosną i plonują w warunkach klimatu Polski. Argumenty te przemawiają za uprawą nowych, mało znanych gatunków oraz tych, które były lubiane kiedyś, ale z różnych względów popadły w zapomnienie.

Spis treści:

I. WSTĘP
II. ZARYS HISTORII UPRAWY WARZYW
1. Historia uprawy warzyw na ziemiach polskich
III. ROLA WARZYW W PRAWIDŁOWEJ DIECIE
IV. MNIEJ ZNANE ROŚLINY WARZYWNE
1. Warzywa kapustne
Jarmuż
Kapusta chińska
Choy sum
Tatsoi
Kapusta japońska
Komatsuna
2. Warzywa cebulowe
Szalotka
Cebula kartoflanka
Cebula wielopiętrowa
Czosnek niedźwiedzi
3. Warzywa korzeniowe
Skorzonera
Salsefia
Pasternak
4. Warzywa liściowe
Sałata rzymska
Sałata łodygowa
Endywia
Radicchio
Złocień wieńcowy
Burak liściowy
Łoboda ogrodowa
Seler naciowy
Rukola
Pieprzyca siewna
Rukiew wodna
Szpinak nowozelandzki
Roszponka warzywna
Portulaka warzywna
5. Warzywa psiankowate
Miechunka pomidorowa
Miechunka peruwiańska
Psianka pepino
6. Warzywa dyniowate
Dynia makaronowa
Kiwano
7. Warzywa strączkowe
Bób
Ciecierzyca pospolita
Fasolnik chiński
Lędźwian siewny
8. Warzywa różne
Fenkuł
Karczoch
Kard
Topinambur
Okra
9. Warzywa rzepowate
Brukiew jadalna
10. Warzywa wieloletnie
Rabarbar
Literatura
Fotografie


    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl